Dadaş fıkraları

Güncelleme Tarihi:

Dadaş fıkraları
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 21, 2000 00:00

Haberin Devamı

MARMARA Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi öğretim üyelerinden Yrd. Doç. Dr. Haluk Harun Duman, Erzurum'un ünlüleri arasında yer alan Teyo Pehlivan'ın yalanları ile Naim Hoca'nın (Gölleroğlu) nüktelerini ‘‘Erzurum Fıkraları ve Meşhur Nüktedanlar’’ kitabında bir araya getirdi. Yüzlerce Erzurum fıkrasını yerleşim birimlerine göre (köy, kasaba ve şehir) sınıflandırdığını vurgulayan Duman, yörenin bazı nüktedanlarının ilk kez bu kitapla gün ışığına çıkarıldığına dikkat çekti. Kitabında Arap Şeko (Şevket Bozdemir), Gullebi Turan, Jilet Şeref (Şeref Öğütcü), Naim Hoca (Gölleroğlu), Teyo Pehlivan (Tayyip İde), Nail Baba'dan (Nail Orhon) anı ve fıkraların yer aldığını kaydeden Duman, ‘‘Kitabın son bölümünde de mizahi öyküler yer alıyor’’ dedi.

NAİM HOCA'DAN...

Atatürkçü ve çağdaş bir din adamı olarak tanınan ve geçen yıl ölen Erzurumlu Naim Hoca'yla (Gölleroğlu) ilgili anılar, dilden dile anlatılıyor. Mizahi yönüyle de tanınan Naim Hoca, özellikle ramazan günleri verdiği vaazlar nedeniyle Zeynel camisinde yer bulmak adeta olanaksızdı. ‘‘Tiyatronun ve futbol maçının kazası olmaz ama namazın kazası olur’’ diyebilecek kadar sanatı ve sporu sevdiğini her fırsatta anlatan Naim Hoca, Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Nuri Yılmaz'ın da çok iyi arkadaşıydı. Kitaptataki Naim Hoca fıkralarından biri şöyle:

Naim Hoca, camide teravih namazı kıldırmaktadır. Ancak, mahfilde bulunan kadınlar, hocadan evvel veya sonra secdeye varmaktadırlar. Bu durumda kargaşaya sebep olmakta ve gürültüye yol açmaktadır. Durumdan rahatsız olan Naim Hoca, namaza ara verilince gülüşmelere neden olan şu açıklamayı yapar:

- Mahfildeki garılar. Ele tek tek yatıp, galhmak yoh. Bundan sonra bennen beraber yatıp, bennen beraber galhacahsız...

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!