Çürük kadro paniği

Güncelleme Tarihi:

Çürük kadro paniği
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 29, 1997 00:00

Haberin Devamı

Hayali belediye kadrolarıyla eski Bakan Mehmet Sağlam'ın Milli Eğitim'e tayin ettirdiği ‘‘sahte memurlar'' panik içinde. Sahte belgelerle atamaları yapılanlar, ANAP Kahramanmaraş Milletvekili Esat Bütün'ü, ‘‘Ortalığı karıştırma'' diye sıkıştırıyor. Aynı kişiler, hha muhabirini de, ‘‘Ekmeğimizle oynamayın, yoksa iyi olmaz'' sözleriyle tehdit etti.

Milli Eğitim eski Bakanı Mehmet Sağlam'ın, çoğu sahte belgelerle Kahramanmaraş'ın ilçe ve kasaba belediyelerinde çalışıyor gösterilerek, yatay geçişle bakanlık kadrolarına yerleştirdiği fırsatçılar, paniğe kapıldı. Bu yolla ataması yapıldığı belirtilen 746 kişinin büyük bölümü, Sağlam'ın peşkeş çektiği kadrolarda işe başlarken, Refahyol Hükümeti'nin yıkılmasıyla henüz işe başlayamayanlar ateş püskürüyor.

ANAP Kahramanmaraş Milletvekili Esat Bütün, skandalla ilgili Afşin ve Göksun ilçeleriyle, bazı beldelerde araştırma başlattı. Skandal tayinlerle Kayseri, Adana, Hatay, Nevşehir ve Osmaniye'ye şoför ve hizmetli gibi kadrolara ataması yapılanlardan bir grup, önceki gece Göksun Belediyesi'nde Bütün'le görüştü. Skandalın ortaya çıkması üzerine işe başlatılmayanlar arasında bulunduğu belirlenen İsa Tanır, Ramazan Sağır, Muharrem Sağır, Erdoğan Sağır, Bünyamin Sağır, İsmail Akyıldız, Muhammet Acar, Tevfik Yenilmez, İsmet Peltek, Şaban Akyıldız, Bayram Ekici, Bayram Yapar ve Nuh Ural adlı kişilerin, Bütün'le yaptıkları görüşmenin bir bölümünü hha muhabiri de izledi. Ancak bu kişiler daha sonra, hha muhabirinin görüşmeyi izlemesine karşı çıktı ve çıkmasını istedi.

EKMEĞİMİZDE OYNUYORSUNUZ

Uzun süren görüşmede öfkeli grup Bütün'e, ‘‘Siz bizim ekmeğimizle oynuyorsunuz, ortalığı karıştırıyorsunuz. Mehmet Sağlam da, siz de bizim milletvekilimizsiniz. Sizin çekişmenizin zararını biz görüyoruz'' diye çıkıştı. Bütün de, ‘‘Atamalar usulüne göre yapılsaydı, hepiniz işinizin başında olsaydınız daha iyi olmaz mıydı? Ben de üzülüyorum. Mağduriyetinizin önlenmesi için ben çalışacağım'' dedi.

Toplantıdan çıktıktan sonra, kendileriyle görüşmeyi bekleyen hha muhabirine, ‘‘Bu işi fazla karıştırmayın, buralardan gidin, yoksa iyi olmaz'' diyerek tehditler savuran gruptakiler, olayın bu boyuta ulaşmasının tek nedeninin Sağlam ile Bütün'ün çekişmesi olduğunu söylediler. Atamalarda rüşvet döndüğü iddiasını yalanlayarak, ‘‘Rüşveti alan da veren de şerefsizdir'' diyen gruptakiler, Göksun'da 5 bin mark verenin Almanya'ya işçi gittiğini, bu durumda odacılık ve şoförlük için 3-4 bin mark verilemeyeceğini ileri sürdüler.

SINAV DA HAYALİ

Öfkeli gençler, 3 yıl önce sınavı kazanarak Afşin ve çevre belediyelerde geçici işçi olarak göreve başladıklarını, ancak belediyeler ekonomik sıkıntıya düşünce ilerde olanak sağlandığında kadrolara atamalarını yapılacağı söylenerek çıkarıldıklarını iddia ettiler. Skandal atamanın kahramanlarının bu iddiasına karşın, Afşin Belediyesi yetkilileri, böyle bir sınav açılmadığını açıkladı. Rüşveti bazı belediye başkanlarının aldığını iddia edenler de, parası olmayandan senet alındığını, bu senetlerin tarihinin de memurların maaş günü olan her ayın 15'i olduğunu ileri sürdüler.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!