Cumhuriyetin gecesi

Güncelleme Tarihi:

Cumhuriyetin gecesi
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 02, 1998 00:00

Haberin Devamı

Ceylan Intercontinental Oteli'nde önceki gece yapılan Cumhuriyet Balosu'nun en mutlu kişisi, hiç şüphesiz eski Cumhurbaşkanı Kenan Evren'di. Kurduğu ‘‘Kenan Evren Eğitim Kültür ve Doğayı Koruma Vakfı’’ yararına düzenlediği baloda, istediğinden çok daha fazlasını elde etti. Bilet fiyatlarının 125 milyon lira olduğu geceye, 325 seçkin davetli katıldı ve 40 milyar 625 milyon liralık katkıda bulundu.

Cumhuriyet Balosu'na olan ilgi çok büyüktü. Gecede, Kenan Evren imzalı bir tablonun satışından tam 105 milyar lira gelir sağlandı. Gecede elde edilen para 145 milyarı buldu. Bu para, vakıf tarafından Muğla yöresinde kurulacak ve tamamen İngilizce eğitim verecek olan okula bırakıldı.

Devletin en üst düzeyi, Cumhuriyet Balosu'ndadı. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel ve Başbakan Mesut Yılmaz oradaydı. Evren'in eski ocağı Türk Silahlı Kuvvetleri ise Genelkurmay İkinci Başkanı Orgeneral Çevik Bir tarafından temsil ediliyordu.

ÇEVİK BİR'E BÜYÜK İLGİ

Gecenin en ilgi çeken kişisi Çevik Bir'di. Balo başlamadan önce ayakta yapılan sohbet sırasında, çok sayıda kişi gelip kendisiyle fotoğraf çektirdi. Fotoğraf çektirenler arasında hanımların çokluğu dikkat çekti. Çevik Bir, eşiyle gece boyunca dans etti ve bu dans büyük beğeni topladı.

Balo salonundaki masalar çok güzel düzenlenmişti. Masaya oturanlar, önce taslar içine konulmuş beyaz leblebileri anlamakta güçlük çektiler. Ancak Vakıf Başkanı Evren konuşmaya başlayınca bunun nedeni anlaşıldı. Gecenin mönüsü hazırlanırken, Atatürk'ün sevdiği yemekler dikkate alınmıştı. Dolayısıyla beyaz leblebi, böyle bir masanın doğal dekoruydu.

ATATÜRK MÖNÜSÜ

Mönüde ise şunlar vardı:

Yoğurt soslu peynirli su böreği, gratine edilmiş pazı yaprağına sarılı levrek, kılıç, karides kompozisyonu (beyaz şarap sosu ile kuşkonmaz eşliğinde). Mevsim salatası (zeytinyağlı limon sosu ile), tas kebabı, yufka sepeti içinde hünkarbeğendi ile çilav garnitür, keşkül-ü fukara, Türk lokumu çeşitleri ve kahve.

ÖZEL RAKI KADEHLERİ

Masanın bir diğer dekoru ise Paşabahçe'ye yaptırtılan rakı kadehleriydi. Üzerine ay-yıldız işlenmişti ve 1923-1998 tarihleri yazılmıştı. Misafirlerin önemli bir bölümü, içki olarak rakıyı tercih etti.

Evren, konuşmasında Ceylan Ailesi'ne teşekkür etti. Çünkü otelin sahipleri bu geceden hiç ücret almamışlar, bunu vakfa bir katkı olarak yapmışlardı.

Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası, daraltılmış bir kadro ile nefis bir repertuvar hazırlamıştı. Tabii böyle bir gecenin, Onuncu Yıl Marşı ile başlaması kimseyi şaşırtmadı. Herkes bu marşı Cumhuriyet Marşı olarak kabul edilmesini öneren Doğan Hızlan'ın kulağını çınlattı. Marş çalınırken bütün salon hem alkış, hem sesle eşlik etti. Balonun en renkli simalarından biri ise Şarık Tara'ydı. Tara, koltuk değnekleriyle geldiği baloda, kendisini müziğe kaptırınca, değnekleri bırakıp eşiyle doyasıya dans etti.

Müzayedede büyük çekişme

Cumhuriyet balosu gecesinin en ilginç yanı, Kenan Evren'in yaptığı Atatürk tablosu için yapılan müzayede oldu. Müzayede için ilginç bir yöntem bulunmuştu. Fiyatı artıran her kişi, artırdığı miktarı bağış olarak Vakfa vermeyi taahhüt ediyordu. Örneğin 2 milyardan sonra birisi 3 milyar mı dedi, o zaman aradaki 1 milyar liralık farkı, vakfa vermiş oluyordu. Müzayedeyi Kenan Evren, kendisi 250 milyon lira ile açtı. Arkasından şöyle bir çekişme oldu:

KİM, NE VERDİ

Ali Şen 2.5 milyar, Yıldırım Demirören 3, İnan Kıraç 5, Doğan Grubu 5.5, Abdullah Acar 7.5, Cavit Çağlar 10, Ali Balkaner 12.5, Yıldırım Demirören 13, İnan Kıraç 14, Doğan Grubu 15, Korkmaz Yiğit 16, Doğan Grubu 16.5, Ali Şen 17.5, Cavit Çağlar 20, Doğan Grubu 21, Ali Balkaner 22, Cavit Çağlar 23, Ali Şen 24, İnan Kıraç 27, Ali Balkaner 30, Cavit Çağlar 32, Doğan Grubu 33, Çarmıklı 45, Korkmaz Yiğit 50, Cavit Çağlar 52, Yıldırım Demirören 55, Abdullah Acar 60, Ali Balkaner 62, Doğan Grubu 63, Cavit Çağlar 65, Doğan Grubu 66, Ali Şen 68, Doğan Grubu 69, Korkmaz Yiğit 70, Ali Şen 72, Ali Balkaner 73, Ali Şen 75, Çarmıklı 85, Şarık Tara 100, Ali Şen 101, Ali Balkaner 105 milyar.

Bu ilginç müzayede burada bitti. Sonuçta tablo, Ali Balkaner ve Ali Şen'e kaldı. Tablo, daha sonra Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel'e hediye edildi. Salonda bulunan Erol Aksoy ve başka bazı işadamlarının müzayedeye katılmaması ise dikkat çekti.

10 MİLYAR BEKLİYORDU

Bu sonuç Kenan Evren için çok şaşırtıcıydı. Eski cumhurbaşkanı, tablonun 105 milyara satılması karşısındaki şaşkınlığını ‘‘Ben 10 milyarı geçmez diye tahmin ediyordum’’ diye belirtti. Arkasından da ‘‘Bu, Atatürk sevgisinin ne boyutta olduğunu gösteriyor’’ diye ekledi. Ama salondakilerin kanaati, bu sevgiye Evren sevgisini de eklemek gerekir şeklindeydi.






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!