Cumhuriyeti seviyoruz

Güncelleme Tarihi:

Cumhuriyeti seviyoruz
Oluşturulma Tarihi: Ekim 29, 1997 00:00

29 Ekim Cumhuriyet Bayramı yurdun dört bir köşesinde 'Yaşasın cumhuriyet' coşkusuyla dünden itibaren kutlanmaya başlandı. Bugün yapılacak törenlerle de, Türkiye'ye cumhuriyeti armağan eden Mustafa Kemal Atatürk, bir kez daha anılacak.
Haberin Devamı

Türkiye 'nin bölünmez bütünlüğü ile laik-hukuk devletin koruyucusu cumhuriyet, bugün 74 yaşına bastı. Kutlamalar, dün saat 13.00'te Ankara'da Topraklık sırtlarından yapılan 21 pare top atışıyla başladı. Cumhuriyetin Başkenti Ankara, devlet törenlerinin yanı sıra sivil kuruluşların ve belediyelerin etkinliklerine de sahne olacak. Bugün kutlamalar, Cumhurbaşkanı Demirel'in saat 08.30'da Anıtkabir'i ziyaretiyle başlayacak. Demirel, daha sonra TBMM'de tebrikleri kabul edecek. Devlet töreni Atatürk Kültür Merkezi'nde düzenlenecek. Hipodrom'daki tören ise saat 11.15'te İstiklal Marşı'nın okunması ve tören geçişiyle başlayacak. Demirel, bugün ve yarın akşam Çankaya Köşkü'nde resepsiyon verecek.

Ankara Büyükşehir Belediyesi, Cumhuriyet Bayramı'nı Sıhhıye'de düzenleyeceği şölenle kutlayacak. Mahsun Kırmızıgül ile Mustafa Sandal'ın şarkılarıyla renklenecek şölende, Büyükşehir Belediyesi tarafından yaptırılan yeni 'U' dönüş yolunun açılışı da yapılacak. Çankaya Belediyesi ise saat 18.00'de geçiş yapacak Fener Alayı'nın ardından Güvenpark'ta Cumhuriyet Balosu gerçekleştirecek, Kayahan konser verecek.

İstanbul'da ise dün Galatasaray'dan Taksim'e kadar yürüyen ANAP İstanbul İl Kadın Kolları, 'Dağ başını duman almış' marşını da söylediler. Edirnekapı Şehitliği'nde de bir tören yapıldı. İstanbul'da bugünkü ilk törenler, saat 10.30'da Adnan Menderes Bulvarı'nda ve saat 09.30'da Kadıköy Bağdat Caddesi'nde yapılacak.

İzmir'de sivil toplum örgütlerinin organizasyonu, valilik ve belediyenin desteğiyle 'Cumhuriyet Zinciri' oluşturulacak. Resmi kutlamaların ardından, bugün saat 12.00-14.00 arasında Bostanlı'dan Üçkuyular'a kadar İzmir Körfezi'nin bir ucundan diğer ucuna yaklaşık 30 kilometrelik zincirde yer alan binlerce İzmirli, Atatürk'e ve Cumhuriyete bağlılığını bir kez daha ilan edecek. Antalya, Isparta ve Burdur'da gece fener alayı düzenlenecek. Antalya'daki Cam Piramit'te Güher ve Süher Pekinel kardeşlerin piyanoları eşliğinde Bilkent Senfoni Orkestrası konser verecek. Sıvas ve Kayseri'de valilik başta olmak üzere üniversiteler ve çeşitli kuruluşların yaptığı programlarla bayramı kutlayacak. Doğu illerinde de coşkulu kutlamalar için tüm hazırlıklar yapıldı. Resmi kutlamaların yanında, Atatürk Üniversitesi'nden kızlı erkekle 100 kadar genç, Dağcılık Federasyonu Başkanı Alaattin Karaca başkanlığında, Palandöken'e 'Cumhuriyet Tırmanışı'nı gerçekleştirecek. Kars'ta, Cumhuriyetin 74'üncü yıldönümü kutlamaları ile kentin düşman işgalinden kurluşunun 77'nci yıldönümü törenleri birleştirildi.

Askeri ataşeler Anıtkabir'e çıktı

Türkiye 'de görev yapan yabancı askeri ataşeler, Cumhuriyet'in 74. yıldönümü dolayısıyla Anıtkabir'i ziyaret etti. Askeri ataşeler, Genelkurmay İstihbarat Başkanı Korgeneral Çetin Saner ve duayen Polonya Askeri Ataşesi Tümgeneral Andrej Tyszkıewez başkanlığında, Atatürk'ün kabrine çelenk koyarak, manevi huzurunda saygı duruşunda bulundular. Anıtkabir'i ziyarette, 46 ülkeden 39'u temsil edildi. 58 ataşe ve yardımcısı ile bazılarının eşlerinin de katıldığı ziyarette, İran yer almadı.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!