Cumhuriyet reisin kulu olmamaktır

Güncelleme Tarihi:

Cumhuriyet reisin kulu olmamaktır
Oluşturulma Tarihi: Ekim 29, 2016 23:27

CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu, ‘Büyük Cumhuriyet Yürüyüşü’ öncesinde Birinci Meclis’in önünde yaptığı konuşmada “Cumhuriyet ‘özgürlük’ demektir. Padişahın kulu değil, duçenin kulu değil, führerin kulu değil, reisin kulu değil, Cumhuriyet’in özgür bireyi olmaktır” dedi. Kılıçdaroğlu, özetle şunları söyledi:

Haberin Devamı

ÖZGÜR BİREY OLMAK
“Cumhuriyet özgürlük demektir. Yani padişahın kulu değil, duçenin kulu değil, führerin kulu değil, reisin kulu değil, sadece ve sadece Cumhuriyet’in özgür bireyi olmaktır. Nâzım diyor ya, ‘Yok edin insanın insana kulluğunu bu davet bizim.’ Cumhuriyet insanın insana kulluğunu yok eden bir rejimdir. O nedenle ne padişah, ne Führer, ne reis, ne bir başka kişi; hiç kimse bizim özgürlüklerimizi sınırlayamaz. Cumhuriyet, kurulduğu andan itibaren hiçbir kişiye, zümreye, hiçbir aileye, hiçbir sınıfa imtiyaz tanınmamıştır. Cumhuriyet sayesinde devletin önemli makamlarına gelenlerin bugün Cumhuriyet’i biraz böyle dikkate almadan, ‘Cumhuriyet de neymiş’ gibi laflar edenler, Cumhuriyet’e ihanet edenlerdir.

4. DEVRİME HAZIR OLALIM
Cumhuriyet’i kuranlar, üç büyük devrime imza atmıştır. Dördüncü devrime hazır olmak zorundayız. Yani tam demokrasi devrimini gerçekleştirmek için yola çıkmalıyız.

GÜÇLER AYRILIĞI VURGUSU
Güçler ayrılığı olmadığında, bir kişiye bütün gücü yıkarsanız, bir kişi bütün yükü alırsa, ‘sadece benim söylediklerim doğrudur herkes ona uymak zorundadır’ derse, 1940’ların Almanya’sına gitmiş oluruz. Türkiye’ye asla Hitler örneğini yaşatmamalıyız. Yaşatmayacağız. Tam demokrasiyi gerçekleştirmek için medya özgürlüğünü sağlamak zorundayız.” 


Cumhuriyet reisin kulu olmamaktır


CHP BÖYLE YÜRÜDÜ
CHP, 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı nedeniyle 1. Meclis’ten Anıtkabir’e ‘Büyük Cumhuriyet Yürüyüşü’ düzenledi. Kortejdeki gençler  Tarık Akan, Yılmaz Güney, Bülent Ecevit, Mahir Çayan, İsmet İnönü, Mustafa Kemal Atatürk, Türkan Saylan, Uğur Mumcu ve İlhan Selçuk’un fotoğraflarıyla yürüdü. CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu da gençlerin hemen arkasındaydı. Yürüyüşte, ‘Bağımsız, Laik, Demokratik Bir Türkiye için Daha Fazla Cesaret, Tek Yol Cumhuriyet’ pankartı da taşındı. Alınan önlemler kapsamında Ankara’nın cadde ve sokak girişleri Büyükşehir Belediyesi’ne ait büyük kamyonlarla kapatıldı. 

BAKMADAN GEÇME!