Cumhuriyet Dönemi Ankara Evleri yeniden canlanıyor

Güncelleme Tarihi:

Cumhuriyet Dönemi Ankara Evleri yeniden canlanıyor
Oluşturulma Tarihi: Haziran 25, 2007 10:55

Burcu Bilgin/Ferhat Demircan - Cumhuriyet'in kuruluşuna ve onu izleyen yıllara tanıklık eden tarihi Ankara evleri, Altındağ Belediyesi'nce dış cepheleri yenilenerek ayağa kaldırılıyor.

Haberin Devamı



Başkent Ankara'nın en eski semtlerinden, bir dönem mebusların da oturduğu Hamamönü'ndeki 40 tarihi ev, dış cephe yenilemesiyle hayata döndürülüyor.
Altındağ Belediyesi tarafından gerçekleştirilen dış cephe restorasyonunda ilk aşamada 40 ev yenilendi. Aynı semtteki 40 evin daha restorasyonunun yapılması planlanıyor.


TARİHE TANIKLIK EDEN EVLER


Altındağ Belediye Başkanı Veysel Tiryaki, AA muhabirinin sorularını yanıtlarken, belediye olarak bu yıl yenileme ve restorasyon çalışmalarına önemli bir bütçe ayırdıklarını söyledi.
Bu semtin, Türkiye Cumhuriyeti'nin ilan edildiği yıllara tanıklık ettiğini belirten Tiryaki, “Burası eski Ankara... Türkiye Cumhuriyeti burada kuruldu. Bu semte bütün Ankaralılar'ın vefa borcu var” dedi.
Tiryaki, Cumhuriyet dönemi Ankara'sını yeniden canlandırmak için uğraştıklarını ifade ederek, “Şimdi 40 evin dış cephe yenilemesini yapıyoruz. Bazı evlerin sahipleri de içlerini yaptırıyor. Biz belediye olarak bu çalışmalara da yardımcı oluyoruz” diye konuştu.
Dutlu ve İnci sokaklarda bulunan evlerin dış cephelerinin yenileneceğini aktaran Tiryaki, 40 evin dış cephelerinin yenilenmesinde sona yaklaşıldığını, daha sonra 40 evin daha aynı çalışmalarla ayağa kaldırılacağını söyledi.
Yenileme çalışmalarıyla birlikte evlerin farklı bir çehreye kavuştuklarını ifade eden Tiryaki, “Ankara'nın tarihi burada yaşıyor. Bu evler pırıl pırıl olacak ve semtin de siması değişecek” sözleriyle yapılan çalışmaları anlattı.
Bu çalışmaların ardından semtteki evlerin fiyatlarının da arttığını kaydeden Tiryaki, ev sahiplerinin de bu çalışmalardan çok memnun olduklarını belirtti.


ANKARA KALESİ'NİN ETEKLERİNDE

Sivil mimarinin tipik örneklerinden olan tarihi Ankara evleri, Ankara Kalesi'nin yer aldığı tepede ve kalenin eteklerinde yer alıyor.

Genelde ahşap ve çift kanatlı kapılara sahip bu evlerin alt katında görevlilere ait odalar da yer alıyor. Evlerin üst katlarında merdivenlerle çıkılan ve “seyreg” denilen sütunlu taraça, konak odaları ve diğer odalar bulunuyor.
Yüksek tavanlı odalara, kapaklı ya da kapaksız gömme dolaplara sahip olan bu evlerin tavanları, rafları, pencere ve kapı kenarlarında geometrik ya da bitkisel şekilli ahşap süslemelere rastlanıyor. Dar ve dik alanlarda konumlandıkları için bu alanlardan faydalanmayı gözeterek kerpiç, ahşap ya da tuğladan inşa edilen tarihi Ankara evlerinde ayrıca ahşap kafesler de yer alıyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!