Cumhurbaşkanlığı kararnamesi nedir?

Güncelleme Tarihi:

Cumhurbaşkanlığı kararnamesi nedir
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 13, 2020 17:38

Cumhurbaşkanlığı kararnamesi, Cumhurbaşkanının görev yetki alanın içerisinde yer almaktadır. Atamalar, yürütme yetkisi gibi konularda çıkarılabilen Cumhurbaşkanlığı kararnamesi, belirli durumlarda hükümsüz hale gelebilmektedir. Peki, Cumhurbaşkanlığı kararnamesi nedir? İşte, o konu hakkında merak edilen bazı bilgiler

Haberin Devamı

Cumhurbaşkanının Cumhurbaşkanlığı kararnamesi ile görev ve yetkileri şu şekilde tanımlanabilir;

Üst kademe kamu yöneticilerini atar, görevlerine son verir ve bunların atanmalarına ilişkin usul ve esasları Cumhurbaşkanlığı kararnamesiyle düzenler.

Cumhurbaşkanı, yürütme yetkisine ilişkin konularda Cumhurbaşkanlığı kararnamesi çıkarabilir. Anayasanın ikinci kısmının birinci ve ikinci bölümlerinde yer alan temel haklar, kişi hakları ve ödevleriyle dördüncü bölümde yer alan siyasi haklar ve ödevler Cumhurbaşkanlığı kararnamesiyle düzenlenemez.

Anayasada münhasıran kanunla düzenlenmesi öngörülen konularda Cumhurbaşkanlığı kararnamesi çıkarılamaz. Kanunda açıkça düzenlenen konularda Cumhurbaşkanlığı kararnamesi çıkarılamaz.

Cumhurbaşkanlığı kararnamesi ile kanunlarda farklı hükümler bulunması halinde, kanun hükümleri uygulanır. Türkiye Büyük Millet Meclisinin aynı konuda kanun çıkarması durumunda, Cumhurbaşkanlığı kararnamesi hükümsüz hale gelir.

Haberin Devamı

Kararnameler ve yönetmelikler, yayımdan sonraki bir tarih belirlenmemişse, Resmî Gazetede yayımlandıkları gün yürürlüğe girer.

Bakanlıkların kurulması, kaldırılması, görevleri ve yetkileri, teşkilat yapısı ile merkez ve taşra teşkilatlarının kurulması Cumhurbaşkanlığı kararnamesiyle düzenlenir.

CUMHURBAŞKANLIĞI KARARNAMESİ İLE İLGİLİ ANAYASANIN TAMAMINI OKUMAK İÇİN TIKLAYIN

BAKMADAN GEÇME!