Cumhurbaşkanı’ndan Olimpiyat boykotu

Güncelleme Tarihi:

Cumhurbaşkanı’ndan Olimpiyat boykotu
Oluşturulma Tarihi: Aralık 09, 2013 12:20

Almanya Cumhurbaşkanı Joachim Gauck'un Rusya'nın Soçi kentinde 7-23 Şubat tarihleri arasında düzenlenecek olan Kış Olimpiyat Oyunları'na katılmayacağını Rus hükümetine bildirmesi insan hakları örgütleri ve siyasilerce olumlu karşılandı.

Haberin Devamı

İnsan Hakları İzleme Örgütü ( Human Rights Watch) Almanya Sözcüsü Wolfgang Büttner, "Frankfurter Allgemeine Zeitung" gazetesine yaptığı açıklamada, Gauck'un söz konusu kararla Rusya'daki insan hakları ihlallerine ve Olimpiyat kenti Soçi'deki sorunlara dikkat çektiğini belirtti.

Büttner, "Yıllardır yarışlara hazırlanan sporcuların olimpiyatları boykot etmesini ifade edemediğimiz için Cumhurbaşkanı'nın Soçi'ye gitmeme yönündeki bu kararı özel bir güçlü sinyal” ifadesini kullandı.

Alman Yeşiller Partili Avrupa Parlamentosu İnsan Hakları Komisyonu Başkanı Barbara Lochbihler de Cumhurbaşkanı Gauk'un Soçi'ye gitmesinin Rusya'daki sisteminin değerini artıracağını belirterek, bundan dolayı Gauck'un verdiği kararı iyi bir sinyal olarak değerlendirdi.

Gauck gibi üst mevkideki birinin bu duruşu sergilemesini olumlu bulduğunu vurgulayan Lochbihler, Uluslararası Olimpiyat Komitesi'nin (IOC) olimpiyatların düzenleneceği şehirler seçerken insan hakları konusunu göz önünde bulundurması gerektiğini savundu.

Yeşiller Partisi Federal Meclis Eşbaşkanı Anton Hofreiter ise Rusya'nın insan ve azınlık haklarına riayet etmesi için Alman hükümetinin baskı yapmasını talep etti.

Alman basını, Cumhurbaşkanı Gauck'un Soçi'ye gitmemesini ülkedeki insan hakları ihlalleri nedeniyle olimpiyatları boykot ettiği şeklinde yorumlanmıştı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!