Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan Ağrı’da önemli açıklamalar

Güncelleme Tarihi:

Oluşturulma Tarihi: Mart 25, 2019 14:50

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Ağrı'daki mitingde vatandaşlara hitap etti. Erdoğan konuşmasında dünyaca ünlü spor markası Nike'ın Ağrı'da fabrika kuracağını ve 5 bin kişinin burada çalışacağını açıkladı.

Haberin Devamı

Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip  Erdoğan, partisince Dörtyol Kavşağı'nda düzenlenen mitinge katılarak, vatandaşlara hitap etti.

Erdoğan, "Ağrı'nın artık şaha kalkmasının zamanı gelmiştir. Demokraside ve kalkınmada ülkemizin ulaştığı seviye Ağrı'nın çok daha ileride olmasını gerektiriyor." dedi.

Ağrı'nın tüm ilçelerini selamlayan Erdoğan, "Ağrı'nın derdi bizim derdimizdir. Ağrı'nın başı ağrırsa bizim kalbimiz sızlar. Ağrı'nın yüreği hüzünlenirse bizim tadımız kaçar. Gelin gönlü Ağrı'da gibi bu yüce şehri birlikte geleceğe hazırlayalım. Kalbi Ahmed-i Hani gibi sevgi dolu bu şehirde, kardeşliği birlikte yüceltelim. Gelin kalbi Diyadin Kaplıcaları gibi sıcak bu şehirde muhabbeti birlikte yığalım. Gelin sinesi Eleşkirt Ovası gibi bereketli bu şehri birlikte kalkındıralım. Gelin kanı Murat Suyu gibi coşkulu bu şehrin insanlarını birlikte hak ettikleri yere ulaştıralım. Bunun için 31 Mart'ta iradenize sahip çıkmanızı bekliyorum." ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

Erdoğan, Ağrı'nın yıllarca terör gölgesi altında çok şey kaybettiğini belirterek, şöyle devam etti:

"Ağrı'nın artık şaha kalkmasının zamanı gelmiştir. Demokraside ve kalkınmada ülkemizin ulaştığı seviye, Ağrı'nın çok daha ileride olmasını gerektiriyor. Bunun için Ağrı'nın huzuruna ve vizyonuna uygun bir belediye başkan adayı ile çıktık. Sayın Savcı Sayan kardeşimizin, söz konusu Ağrı olduğunda bu ülkede açamayacağı Allah'ın izniyle hiçbir kapı yoktur. Aynı şekilde ilçelerimizdeki belediye başkan adaylarımız da şehirlerine çok önemli hizmetler vermek için her türlü hazırlığa sahiptir. İşte biz de buradayız. Cumhurbaşkanı olarak tüm Ağrı'daki belediye başkanlarımla el ele vermek suretiyle Ağrı'yı, nasıl kayyumla gayet güzel bir yere getirdik, şimdi daha da ileri taşıyacağız."

"BÖYLE BİR BELEDİYECİLİK OLUR MU?"

Erdoğan, mitinge katılanlara yönelttiği, "Ağrı, 31 Mart'ta iradene sahip çıkıyor musun? Ağrı, 31 Mart'ta tercihini hizmet siyasetinden yana kullanıyor musun? Ağrı, 31 Mart'ta tercihini gönül belediyeciliğinden yana kullanıyor musun? Ağrı, 31 Mart'ta şehrinin ve ülkenin sahip çıkıyor musun? Ağrı, 31 Mart'ta sandıkta sandıklara sahip çıkıyor musun?" sorularına "evet" yanıtını aldı.

Haberin Devamı

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Belediye başkanını seçeceksin ondan sonra da burada çalışmayıp, çekip Ankara'ya gidecek. Böyle bir belediyecilik olur mu? Bu seçmenin oyuna saygısızlıktır. Bunları yaşadık mı? Yaşadık. Buradan seçilen zat gitti, bu defa da gitti Muş'a, orada da durmayacak, inşallah zaten seçimi de kazanamayacak. Seçimden sonra ordan da çekip bir başka yere gidecek. Demokrasi bu değil, halkına hizmet bu değil. Biz halkını sevenin, halkıyla beraber olmasını ve yaşamasını istiyoruz. " diye konuştu.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun "17 yıldır iktidardasınız, ne yaptınız?" dediğini hatırlatan Erdoğan, alandakilere AK Parti iktidarı döneminde Ağrı'da yapılan hizmetlerin videosunu izletti.

Haberin Devamı

"AĞRI'YA KAÇ KERE GELDİN BAY KEMAL?"

AK Parti iktidarında sadece Ağrı'ya 12 milyar liralık yatırım yaptıklarını anlatan Erdoğan, şunları kaydetti:

"Zaten sen, Ağrı'ya kaç kere geldin Bay Kemal? Burada ne oluyor, ne bitiyor, haberin var mı? Eğitimde, sağlıkta, adalette, emniyette, ulaşımda, enerjide, tarımda bütün bu yatırımlar Ağrı'da yapıldı, yapılıyor. Daha yapacağımız çok şey var. Sadece eğitimde 4 bin 654 yeni derslik inşa ettik. Şimdi Ağrı'ya bir bilim merkezi kazandırıyoruz. Bu merkez sayesinde gençlerimizin teknolojik yeniliklerle buluşmasını ve yetenekleri doğrultusunda eğitim almasını sağlayacağız.

Bugün 12 bin öğrenciye sahip Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesini şehrimize kazandırdık. Yükseköğrenim öğrencileri için 4 bin 668 kişi kapasiteli yurtları açtık. Bu arada İbrahim Çeçen Bey'in kardeşi de rahmetli olmuş, kendilerine Allah'tan rahmet diliyorum. Ağrı'ya, Doğubeyazıt'a, Patnos'a gençlik merkezleri, çeşitli branşlarda spor tesisleri yaptık. Ağrı 100 yatak kapasiteli Kamp Eğitim Merkezi'nin, Diyadin ve Eleşkirt gençlik merkezlerinin, Eleşkirt Spor Salonu'nun yapımı devam ediyor. Ağrı'ya yaptığımız 110 bin metrekarelik millet bahçesi açılışa hazır hale geldi."

Haberin Devamı

Erdoğan, Ağrı'daki ihtiyaç sahiplerine yapılan desteklere de değinerek, "Toplam 3 katrilyon lira sosyal yardım yaptık. Sağlıkta, toplam yatak kapasitesi bin 45 olan 12 hastaneyle birlikte şehrimize 52 tesis kazandırdık. Bunlardan biri 400 yataklı Ağrı Devlet Hastanesi'dir. Bay Kemal anlamaz, onun SSK Genel Müdürlüğünü de biliyoruz, iflas ettirdi. İki sağlık tesisimizin inşası, 19 sağlık tesisimizin proje ve ihale süreci devam ediyor. Ağrı Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Hastanemize 200 yataklı bir ek bina yaparak onu da büyüteceğiz. Taşlıçay ilçemize de 30 yataklı bir devlet hastanesini inşa edeceğiz." diye konuştu.

‘NIKE AĞRI’YA FABRİKA KURARAK 5 BİN KİŞİYE İSTİHDAM SAĞLAYACAK’

Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, uluslararası bir marka olan Nike'ın Ağrı'ya fabrika kurarak, 5 bin kişiye istihdam sağlayacağını açıkladı. Erdoğan açıklamasında "İnşallah şimdi uluslararası bir marka, Nike buraya geliyor, fabrikayı kuruyor ve 5 bin istihdam sağlayacak. Bu, uluslararası bir marka..." ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

Ağrı'da 4 bin 243 konut projesini hayata geçirdiklerini belirten Erdoğan, imar barışı ile 18 bin Ağrılının mülkiyet sıkıntısını çözdüklerini söyledi.

Erdoğan, Ağrı'ya 3 atık su arıtma tesisi kazandıracaklarını, bölünmüş yol uzunluğunu 16 kilometreden 379 kilometreye çıkardıklarını bildirdi.

Yolun ve suyun medeniyet olduğunu vurgulayan Erdoğan, "Bundan ne CHP ne HDP anlar. Bunların böyle bir derdi yok. Bunlar sadece çukur açar. Bunlar çukur, çöp, terör, bunun dışında hiçbir şey yok." diye konuştu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, yapımı devam eden Ağrı şehir geçişi ve bağlantı yollarını bu yıl; Patnos-Malazgirt-Bulanık yolu, Ağrı-Doğubeyazıt ayrımı Çaldıran yolu ve Taşlıçay-Diyadin ayrımı-Çaldıran ayrımı arasını seneye; Iğdır-Doğubeyazıt yolu, Ağrı-Hamur-Tutak-Patnos yolu, Köprüköy-Hınıs ayrımı, Karayazı-Elmalıdere-Tutak yolu, Kağızman-Tuzluca ayrımı, Cumaçay-Ağrı yolu, Küpkıran Köprüsü, Erciş-Patnos yolu ile Eleşkirt-Ağrı-Taşlıçay yolunu bir sonraki yıl tamamlayacaklarını aktardı.

Ağrı Havalimanı'na yıllık 2,5 milyon yolcu kapasiteli terminal binası yaptıklarını ve havalimanının yolcu trafiğinin 326 bini geçtiğini kaydeden Erdoğan, "Biz size efendi olmaya değil, hizmetkar olmaya geldik. Ağrı'nın hasretle beklediği Yazıcı Barajı'nı hizmete aldık." dedi.

"BUNLARIN DERDİ BU ÜLKEDE HUZURU KAÇIRMAK"

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun Hatay'da baraj olmadığına yönelik iddiasını hatırlatan Erdoğan, "Biz, Hatay'a 6 tane baraj yaptık diyoruz. Hatay'ın Belediye Başkanı, o da onun gibi bir cambaz, diyor ki 'Burada baraj var mı?' Hatay'ın Belediye Başkanı diyor ki 'Burada baraj yok ki." ifadelerini kullandı. 

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kılıçdaroğlu'nun Hatay'daki konuşmasından o iddianın yer aldığı bölüm ile Hatay'daki barajları gösteren videoları alandakilere izletti.

Ziya Paşa'nın "Eşek ölür kalır semeri, insan ölür kalır eseri" sözüne atıfta bulunan Erdoğan, "Biz eserlerimizle konuşuyoruz. Bu CHP, baraj yaparsın karşı çıkar. HDP, baraja karşı çıkar. Fakat biz, bunların hiçbirini dinlemedik yolumuza devam ediyoruz. Niye? barajımız olacak ki benim vatandaşımın içme suyu, kullanma suyu olsun. Barajımız olacak ki, benim vatandaşım bütünüyle çevrede sulamayı yapsın. Bunların derdi bu ülkede başka. Bunların derdi bu ülkede huzuru kaçırmak. Benim milletimin refahına, huzuruna bunlar düşman. Birlik, beraberlik istemiyor bunlar..." değerlendirmesinde bulundu.

"YAZICI BARAJI'YLA, 250 BİN DEKAR ZİRAİ ARAZİ SULANACAK"

Yazıcı Barajı'yla, Ağrı şehir merkezi ve 15 yerleşim yerinin içme suyu ihtiyacının uzun yıllar boyunca karşılandığını söyleyen Erdoğan, "Yazıcı Barajı'yla, Ağrı Ovası boyunca yaklaşık 250 bin dekar zirai arazi de sulanacak. Patnos ilçesinin içme suyu ihtiyacını karşılamak için içme suyu arıtma tesisi inşa ediyoruz. Ağrı'ya iki baraj ve bir gölet daha inşa ediyoruz. Patnos-Yukarıgöçmez Barajı'nın inşasını yarıladık. Taşlıçay Derecek Barajı'nın inşasında ise sonlara geliyoruz. Patnos Yeşilhisar Göleti'nin de inşaat çalışmaları devam ediyor. Yapımı devam eden sulama tesisleri tamamlandığında Ağrı'da 150 bin dekar arazi sulamaya açılacak." bilgisini verdi.

Ağrılı çiftçilere toplam 1,1 milyar tarımsal destek verdiklerini dile getiren Erdoğan, şehirdeki yatırımcıları, 1 milyar liralık yatırım teşvikiyle destekleyerek 6 bin 355 kişilik ilave istihdam oluşturduklarını söyledi.

Erdoğan, Ağrı'da 6 bin iş yerine toplam 122 milyon liralık Sosyal Güvenlik Kurumu prim teşviki verdiklerini anlattı.

"AĞRI'YI ÜLKEMİZİN EN BÜYÜK ET ÜSSÜ YAPACAĞIZ"

Ağrı'ya doğal gazı getirdiklerini belirten Erdoğan, şu anda 81 kentte ve 922 ilçenin yarısında doğal gaz olduğunu kaydetti.

Erdoğan, bu yıl Eleşkirt, Patnos ve Taşlıçay'a, 2021 yılında ise Diyadin'e doğal gazın getirileceğini, Doğubeyazıt Şafi Cami'nin, Ahmedi Hani Türbesi'nin ve İshak Paşa Sarayı'nın restorasyonlarını tamamlayarak hizmete aldıklarını aktardı.

Ağrı'ya daha büyük hizmetler getireceklerini dile getiren Erdoğan şöyle konuştu:

 "Ağrı'yı ülkemizin en büyük et üssü yapacağız. Tekstilde, Ağrı'yı bölgemizin en önemli üretim merkezi haline getireceğiz. Buradan tüm tekstilcilerimize bir mesajım var. Tekstilcilerimizi gözden çıkarmak bir yana özellikle Ağrı gibi yoğun istihdama ihtiyaç duyduğumuz bölgelerimizde ciddi teşviklerle desteklemeyi sürdüreceğiz. İnşallah şimdi uluslararası bir marka, Nike buraya geliyor, fabrikayı kuruyor ve 5 bin istihdam sağlayacak. Bu, uluslararası bir marka... TOKİ evlerindeki ve şehrimizin dört mahallesindeki tapu sorununu en kısa sürede çözüyoruz. Bunun için sizlerden 31 Mart'ta merkezde ve ilçelerde adaylarımızı desteklemenizi istiyorum. Hala eksikler, yapılması gereken işler, yatırımlar yok mu? Elbette var. Bu eksikleri, AK Parti tamamlayabilir. Unutmayın, yaparsa AK Parti yapar. Burada belediye başkanlarımız, Ankara'da bizler el ele vereceğiz. Ağrı'yı hedefleriyle buluşturana kadar bize durmak yok."

"BİLİN Kİ HEDEFİ BİZE SALDIRMAKTIR"

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Türkiye'nin gücü de huzur da zenginliği de birliğinden, beraberliğinden, kardeşliğinden geçiyor. Her kim birliğimize saldırıyorsa, bilin ki hedefi bizlerin ve evlatlarımızın geleceğini karartmaktır. Her kim kardeşliğimize saldırıyorsa, bilin ki hedefi bu ülkeyi ve bu milleti tıpkı çevremizde gördüğümüz örneklerde olduğu gibi yerle yeksan etmektir. Her kim ezanımıza bayrağımıza, değerlerimize, İstiklal Marşı'mıza saldırıyorsa, bilin ki hedefi bize saldırmaktır." şeklinde konuştu.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun katıldığı bir programda, CHP'nin Adalar Belediye Başkan Adayı Erdem Gül'ün İstiklal Marşı'nı okumadığını kaydeden Erdoğan, "Çünkü HDP, İstiklal Marşı'mızın düşmanıdır, bayrağımızın düşmanıdır. Toplantılarında bir tane Türk bayrağı göremezsiniz. Dolayısıyla 31 Mart'ta bunlara gereken dersi vermemiz lazım." ifadelerini kullandı.

Erdoğan, partisince Dörtyol Kavşağı'nda düzenlenen mitinge katılarak, vatandaşlara hitap etti.

Konuşmasında, "Tek millet, tek bayrak, tek vatan, tek devlet" vurgusu yapan Erdoğan, alandaki kalabalığa "Bir olacağız, iri olacağız, diri olacağız, kardeş olacağız, hep birlikte Türkiye olacağız." diye seslendi.

Vatandaşlara, "Kardeşlerim gelin şu oyunu da bozalım. Bu ülkede Türk'ü Kürt'e, Kürt'ü Türk'e düşürmek isteyenlerle beraber olmayın." diyen Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bizim Türk, Kürt, Laz, Çerkez, Gürcü, Abaza, Roman böyle bir derdimiz yok. Yaratılanı severiz, yaradandan ötürü. Anlayışımız budur. Kürtçülük yaptığını söyleyenler, bu ülkeye düşmandır. Kürtçülükle de alakası yoktur. Bayrakları bayrak yapan üstündeki kandır, toprak eğer uğrunda ölen varsa vatandır.

Vatanımız 780 bin kilometrekare. Bu vatanı da bölemeyecekler. Onlara da gereken dersi, 31 Mart'ta vereceğiz. Devletimizi asla bölemeyecekler. Bugün ister Irak'ta ister Suriye'de olsun bölgemizde nerede bir Kürt kardeşimiz, Arap kardeşimiz diğer kökenlerden kardeşimiz varsa başı sıkıştığında aklına gelen ilk yer Türkiye'dir."

Kobani'deki Kürtlerin Türkiye'ye geldiğini, şu anda 300 bin Kobani'den gelen Kürt'ün Türkiye'de ağırlandığını ifade eden Erdoğan, "Ülkemizde onları biz ağırlıyoruz. HDP mi ağırlıyor? Öyleyse 31 Mart'ta hesabı soralım. Bu devlet, hepimizin ortak devletidir. Bir zulümden kaçarak ülkemize gelen milyonlarca insana kökenini, meşrebini sormadık. Sınırlarımıza gelenlerin mağdur ve mazlum olup olmadığına baktık." diye konuştu.

Irak'ta, Suriye'de yaralananların ambulanslarla Türkiye sınırlarına geldiğinde Kürt, Arap, Türkmen olup olmadığına bakılmadığını, hepsinin yarasının sarıldığını dile getiren Erdoğan, bu devlete sıkı sıkıya sahip çıkılması gerektiğini vurguladı.

Erdoğan, "Birileri Kürt kardeşlerimizin iradelerine kendi aklınca ipotek koyduğunu sanıyor. Kürt kardeşlerimizin iradesini, batıda götürüp CHP'ye, adı İYİ kendi karışık partiye, geçmişiyle isminden başka ilgisi kalmayan Saadet'e peşkeş çekiyor." şeklinde konuştu. 

"BU ÜLKEYİ BÖLEMEYECEKSİNİZ"

Alandakilere, HDP Eş Genel Başkanı Sezai Temelli'nin seçim sürecine ilişkin konuşmalarının bulunduğu görüntüleri izleten Erdoğan, şunları kaydetti:

"Bu adam Kürt değil biliyor musunuz? Ama benim Kürt kardeşlerimin üzerinden menfaat sağlamaya çalışıyor. Çıkarcı, ne idiği belirsiz birisi. Samimi olarak soruyorum. Türkiye'de 'Kürdistan' diye bir bölge var mı?

Türkiye'de Güneydoğu Anadolu Bölgesi, Doğu Anadolu Bölgesi, Karadeniz, Akdeniz, Orta Anadolu, Ege, Marmara var. Sen Kürdistan'da yaşamak istiyorsan Irak'ın kuzeyinde Kürdistan var, defol oraya git. Orada yaşa. Ama bu ülkeyi 780 bin kilometrekareyi bölemeyeceksiniz. Buna gücünüz yetmez, bu millet size prim vermez. Nasıl sizi Cudi'de, Gabar'da, Tendürek'te, Kandil'de gömdüysek bundan sonra da ülkemizi bölmeye çalışanlar, bunun bedelini ağır ödeyecekler. Onun için de emin adımlarla geleceğe yürüyeceğiz."

HDP'lilerin Kürtlerin sorunlarıyla ilgilenmediklerini kaydeden Erdoğan, "Diyor ki bir kadın, 'Biz sırtımızı PKK'ya, YPG'ye, PYD'ye dayadık.' Kadına bak. Biz de sırtımızı halkımıza ve Allah'a dayadık. Farkımız bu." ifadesini kullandı. 

Erdoğan, dün İstanbul'daki Yenikapı Mitingi'nde 1 milyon 600 bin kişinin olduğunu, cumartesi Ankara'da düzenlenen mitingde ise 450 bin kişi bulunduğunu söyledi. 
Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Bugüne kadar hiçbir zorbalığa baş eğmeyen Ağrı, bu terörist destekli zorbalara da hak ettikleri Osmanlı tokatını sandıkta vuracaktır." dedi. 
Erdoğan, vatandaşlara 31 Mart'taki seçimlerde oy vermek için sandık başına gitmesi çağrısında da bulundu. 

NOTLAR

Cumhurbaşkanı Erdoğan, konuşmasının başında ve sonunda çalınan Kayahan'ın "Bizimkisi bir aşk hikayesi" şarkısına eşlik etti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan için hazırlanan "Lider" filminin gösterildiği mitingde, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Mehmet Cahit Turhan, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Erkan Kandemir, AK Parti Ağrı Milletvekili Ekrem Çelebi, AK Parti Ağrı İl Başkanı Abbas Aydın ile AK Parti Ağrı Belediye Başkan Adayı Savcı Sayan da birer konuşma yaptı. 
Mitinglerde kullandığı tırın içerisinde yer alan haritada, Ağrı'nın üzerini raptiye ile işaretleyen Erdoğan, miting sonrası belediye başkan adaylarıyla vatandaşları selamladı. 
Mitinge, Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Prof. Dr. Fahrettin Altun da katıldı. 

BAKMADAN GEÇME!