Cumhurbaşkanı bile dinlenebilir

Güncelleme Tarihi:

Cumhurbaşkanı bile dinlenebilir
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 11, 2006 00:00

Telekomünikasyon İletişim Başkanı Şimşek telefon dinleme konusunda istihbari çalışma yapmadıklarını, sadece dinlenen ile dinleyen arasındaki bağlantıyı kurduklarını açıkladı. Şimşek "Kanunda hiç kimse için ayrıcalık yer almıyor. Cumhurbaşkanı da dinlenebilir" dedi.

TELEFON dinlemenin yeni patronları Telekomünikasyon Kurumu (TK) Başkanı Tayfun Acarer ve Telekomünikasyon İletişim Başkanı (TİB) Fethi Şimşek, dinleme yapmadıklarını, MİT, Emniyet ve Jandarma tarafından yapılan dinlemelerin yasalara uygun olarak yapılmasını sağladıklarını söyledi. Telefon dinlemelerinin yasalara uygun yapılması ve tek merkezden kontrol edilmesi için kurulan TİB, göreve başladıktan sonra ilk kez dün basın mensuplarını ağırladı. TK Başkanı Acarer ve TİB Başkanı Fethi Şimşek kurum hakkında bilgi verdi.

RİSKİ GÖZE ALMAZLAR

Bir soru üzerine Acarer, "Kanun kapsamında, santrale girip dinleme yapmak, TİB’e rağmen olanaksızdır. Hiçbir operatörün bu riski göze alabileceğini düşünmüyorum. Dinleme yapacak birimlerimizin de bunu yapacağını zannetmiyorum" dedi. Şimşek ise sisteme ilişkin şu bilgileri verdi:

BİZ BAĞLANTI YAPARIZ

Hakim kararıyla X telefonun dinlenmesi isteniyor. Bizim hukuk servisimizde incelendikten sonra, teknik servisimize bu talep iletilecek. Teknik servisimiz, GSM ve sabit telefon operatörlerine ait numarayı tanımladıktan sonra ilgili kurumun sesi almasını sağlayacak. Biz operatör üzerinden bu izni vermediğimiz sürece ilgili kurum dinleme yapamaz. Türkiye genelinde telefon dinlemesi yapan kurumlarda beş binin üzerinde belki daha da fazla personel istihdam ediliyor. Bizim personel sayımız ve teknik gücümüzle dinleme yapmamız mümkün değil. Yasal süre bittiğinde dinleme otomatik olarak kesiliyor. Bizim görevimiz, dinleme yapılan telefon numarasının bulunduğu santral ile dinleme yapan kurum arasındaki bağlantıyı yapmak ve kesmektir. Bize rağmen yapılan dinlemeleri biz teknik olarak görebiliriz. Bize rağmen yapılan dinlemeleri, bizim onayımız olmadan, bizim tanımlamadığımız, hakim kararı olmayan dinleme faaliyeti olursa bunu sistemimizden görürüz ve savcılığa suç duyurusunda bulunuruz.

KAYIT TUTULMAZ

Biz istihbari anlamda bir analiz yapmıyoruz. Dinleme talebinin hukuksal olup olmadığının analizi yapılıyor, kararı veriliyor. İstihbari amaçlı dinlemelerin kaydı, TİB’de yapılmıyor. Bu dinleme kayıtları MİT, Jandarma ve Emniyet’te tutuluyor. Adli dinleme kayıtları, yargılama sonuna kadar TİB’de kriptolu olarak saklanıyor. Bu kayıtlara başkan olarak benim bile ulaşmam, çözmem mümkün değil. Kriptolu olduğu için ihtiyaç duyulduğunda ilgili kurumlar tarafından çözümleri yeniden yapılmaktadır. Yargı süreci bitince kayıtlar yok ediliyor. 23 Temmuz’dan bu yana MİT, Jandarma ve Emniyet’ten kaç tane dinleme talebi geldiğini söyleyemem, gizlidir. Bir bakanın ya da milletvekilinin dinlenmesiyle ilgili sorumluluk mahkeme ve bu dinlemeyi yapan kuruma aittir.

AYRICALIK YOK

Başbakan ve Genelkurmay Başkanı dahil dinlenip dinlenmediğini öğrenmek isterse bilgi veremeyiz. Kanunda hiç kimse için ayrıcalık yer almıyor. Cumhurbaşkanı da dinlenebilir. Kontörlü telefonlar da dinlenebiliyor. Kara Harp Okulu Komutanı Tümgeneral Reha Taşkesen’in dinlenmesiyle bizde kayıt yok. Görevimiz 23 Temmuz’da başladı. Bizde bundan öncesine ait hiçbir bir kayıt yok.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!