Cuma namazı saati: Cuma namazı kaçta kılınacak? İstanbul, Ankara, İzmir ve il il cuma namazı vakitleri

Güncelleme Tarihi:

Cuma namazı saati: Cuma namazı kaçta kılınacak İstanbul, Ankara, İzmir ve il il cuma namazı vakitleri
Oluşturulma Tarihi: Ocak 29, 2021 08:39

Cuma namazı saati, her hafta bu namazı kılmak isteyenler tarafından öğreniliyor. Cuma namazı vakitleri Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından yayımlanıyor. Müslümanlar bu vakitlerde ibadetlerini yerine getiriyorlar. Cuma namazı saatleri her ilde farklı şekilde gerçekleşecek. Pandemiden dolayı vatandaşlar sosyal mesafe kurallarına uyarak cuma namazını kılacaklar. İşte, 29 Ocak İstanbul, Ankara, İzmir ve il il cuma namazı vakitleri

Haberin Devamı

29 Ocak il il cuma namazı saatleri Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından duyuruldu. "Cuma namazına gitmek, ergenlik çağına ulaşmış her Müslüman’a farzdır.” şeklinde Peygamberimiz (s.a.s) tarafından buyrulan bu mübarek günde, öğle ezanı sonrası cuma namazı idrak edilecek. Diyanet 29 Ocak namaz saatlerine göre, bu hafta cuma namazı İstanbul'da 13:22'de, Ankara'da 13:07'de, İzmir'de 13:30'da okunan ezanın ardından kılınacak. Tüm illerin cuma namazı saatleri için aşağıdaki bağlantıya tıklayın.

CUMA NAMAZI SAAT KAÇTA?

Diyanet İşleri Başkanlığı'nın namaz saatleri takvimi ile cuma namazı saat bilgisi belli oldu. Kurumun internet sitesinde yer alan bilgilere göre 29 Ocak Cuma günü cuma namazı saatleri şöyle olacak;

İSTANBUL: 13:22

ANKARA: 13:07

İZMİR: 13:30

ADANA: 12:57

Haberin Devamı

İL İL CUMA NAMAZI SAATLERİ İÇİN TIKLAYIN

NAMAZ ABDESTİ NASIL ALINIR?

"Abdest nasıl alınır?" sorusunun yanıtı Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından şu şekilde yanıtlanmıştır:Abdest, “belli organları usulüne uygun olarak su ile yıkamak ve bazılarını da ıslak el ile mesh etmek” şeklinde tarif edilir (Merğînânî, el-Hidâye, I, 93-94).

Cuma namazı saati: Cuma namazı kaçta kılınacak İstanbul, Ankara, İzmir ve il il cuma namazı vakitleri

Abdestle ilgili olarak Kur’an-ı Kerim’de, “Ey iman edenler! Namaza kalktığınızda yüzlerinizi, dirseklere kadar kollarınızı yıkayın, başınızı meshedin ve topuklara kadar ayaklarınızı yıkayın… Eğer su bulamazsanız temiz toprakla teyemmüm edin.” (Mâide, 5/6) buyurulur. Hz. Peygamber (s.a.s.) de hem abdestin nasıl alınacağını müslümanlara fiilî olarak göstermiş (Merğînânî, el-Hidâye, I, 102) hem de abdestsiz olarak kılınacak hiçbir namazın Allah katında kabul olunmayacağını belirtmiştir (Buhârî, Vudû, 2; İbn Mâce, Tahâret, 47).

 Abdestin bu âyette ifadesini bulan dört farzında sünnî fıkıh mezhepleri ittifak etmişlerdir. Ancak Hanefî mezhebinin dışında kalan diğer üç sünnî mezhebin bunlara bazı şartlar ilave ettiği görülür. Mesela abdeste niyet etmek bu üç mezhebe göre, abdeste başlarken besmele çekmek Hanbelîlere göre, dört farzın âyette sayılan sıraya uygun yapılması (tertîp) Şâfiî ve Hanbelîlere göre, bu işlemlerin ara verilmeden yapılması (muvâlât) Mâlikî ve Hanbelîlere göre farzdır. Hanefilere göre ise bu sayılanlar sünnettir.

Haberin Devamı

Sünnetlerine ve adabına (Buhârî, Vudû, 7; Ebû Dâvûd, Taharet, 50) riayet edilerek, abdest şöyle alınır:

Niyet ve besmele ile abdeste başlanıp önce eller bileklere kadar ve parmak araları da hilallenerek/ovuşturularak üç defa yıkanır. Varsa deri üzerindeki hamur, boya, sakız gibi maddeler temizlenir. Parmaktaki yüzük oynatılır. Misvak veya diş fırçası ile, bunlar yoksa sağ elin parmaklarıyla dişler temizlenir. Sağ el ile üç defa ağza, üç defa da burna su verilir. Üç kere yüz yıkanır. Sonra dirsekle birlikte sağ kol üç defa, sonra aynı şekilde sol kol üç defa yıkanır. Sağ el ıslatılarak avuç ve parmakların içiyle başın üstü bir defa mesh edilir. Bu şekilde başın dörtte birini mesh etmek yeterli ise de iki elle başın tamamının mesh edilmesi Malikî mezhebine göre farz (İbn Cüzey, el-Kavânîn, s. 84), diğer mezheplere göre sünnettir. Eller yine ıslatılarak başparmakla kulağın dışı, şehadet parmağı veya serçe parmakla içi mesh edildikten sonra her iki elin arkasıyla boyun mesh edilir. Önce sağ, sonra sol ayak, parmak uçlarından başlanarak topuk ve aşık kemikleri de dâhil olmak üzere yıkanır. Parmak aralarının yıkanmasına özen gösterilir (Kâsânî, Bedâî’, I, 23-25).

BAKMADAN GEÇME!