Cuma namazı saat kaçta kılınıyor? İl il Cuma namazı saati ve vakti!

Güncelleme Tarihi:

Cuma namazı saat kaçta kılınıyor İl il Cuma namazı saati ve vakti
Oluşturulma Tarihi: Eylül 07, 2018 09:21

Cuma namazı saati, sabah saatleri itibariyle araştırılan konu oldu. Camilerde ibadetlerini gerçekleştirecek olan vatandaşlar, illerinde Cuma saatinin kaç olacağını sorguluyor. Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından yayımlanan saat bilgilerini merak eden binlerce kişi, buna göre Cuma namazı ibadetini gerçekleştirmek için harekete geçecek. Peki, Cuma namazı saat kaçta kılınacak? İşte, tüm illerin namaz saatleri

Haberin Devamı

Cuma namazı saati, birçok ilde ibadetlerini gerçekleştirmek için camilere akın edecek olan vatandaşların araştırdığı konu oldu. Eylül ayının ilk ve Muharrem ayı öncesinde son Cuma namazı anlamı taşıyan bu günde, birçok vatandaş camilere gideceği saati internet üzerinden öğrenecek. Peki, bu hafta Cuma saat kaçta kılınacak? İşte, tüm İstanbul, Ankara başta olmak üzer tüm illerin Cuma namazı saati

CUMA SAAT KAÇTA KILINACAK?

İslam dininin buyruklarından birisi olan Cuma Namazı, bu hafta Ankara'da 12.53'te kılınacak. İstanbul'da ise Cuma Namazı'nın idrak edileceği saat 13.08 olacak. Cuma saati İzmir'de 13.16, Adana'da 12.43, Antalya'da 13.02, Bursa'da ise 13.08'da eda edilecek. Diğer illerin ve ilçelerin Cuma Namazı saatleri bilgisini aşağıdaki linke tıklayarak öğrenebilirsiniz.

Haberin Devamı

DİĞER İLLERİN CUMA NAMAZI SAATİ İÇİN TIKLAYINIZ

ABDEST NASIL ALINIR?

1) Önce kollar dirseklerin yukarısı na kadar sıvanır, sonra "Niyet ettim Allah rızası için abdest almaya" diye niyet edilir. Ve "Eûzü billahi mineşşeytanirracîm, Bismillahirrahmanirrahîm" okunur.

2) Eller bileklere kadar üç kere yıkanır. Parmak aralarının yıkanmasına dikkat edilir. Parmaklarda yüzük varsa oynatılıp altının yıkanması sağlanır.

3) Sağ avuç ile ağıza üç kere ayrı ayrı su alınıp her defasında iyice çalkalanır.

4) Sağ avuç ile buruna üç kere ayrı ayrı su çekilir.

5) Sol el ile sümkürülerek burun temizlenir.

6) Alında saçların bittiği yerden itibaren kulakların yumuşağına ve çene altına kadar yüzün her tarafı üç kere yıkanır.

7) Sağ kol dirseklerle beraber üç kere yıkanır. Yıkarken kolun her tarafı, kuru bir yer kalmayacak şekilde iyice ovulur.

8) Sol kol dirseklerle beraber üç kere yıkanır. Yıkarken kolun her tarafı, kuru bir yer kalmayacak şekilde iyice ovulur.

9) Eller yeni bir su ile ıslatılır. Sağ elin içi ve parmaklar başın üzerine konularak bir kere meshedilir.

10) Eller ıslatılarak sağ elin şehadet parmağı ile sağ kulağın içi, baş parmağı ile de kulağın dışı; sol elin şehadet parmağı ile sol kulağın içi, baş parmağı ile de kulağın arkası meshedilir.

Haberin Devamı

11) Elleri yeniden ıslatmaya gerek olmadan geriye kalan üçer parmağın dışı ile de boyun meshedilir.

12) Sağ ayak üç kere topuklarla beraber yıkanır. Yıkamaya parmak uçlarından başlanır ve parmak araları iyice temizlenir.

13) Sol ayak topuklarla beraber yıkanır. Yıkamaya parmak uçlarından başlanır ve parmak araları iyice temizlenir.

Abdest bitince ayakta ve kıbleye karşı “Kelime-i Şehadet” okunur.

CUMA MÜSLÜMANLARIN HAFTALIK BAYRAMIDIR

Bu iki bayramın dışında cuma gününün de müslümanlar için haftalık bir bayram olduğunu belirtmek gerekir. Bir hadiste cuma günü için “Şüphesiz bu, Allah’ın müslümanlara tahsis ettiği bir bayram günüdür. Cumaya gelecek kimse yıkanmalı, varsa güzel koku sürünmelidir; ayrıca misvak kullanmanızı da tavsiye ederim” (İbn Mâce, “İkāmetü’s-salât”, 83) denilmiştir.

Haberin Devamı

CUMA NAMAZINA ÜÇ KEZ GİTMEYENİN NİKAHI DÜŞER Mİ?

Cuma namazı, akıllı, ergenlik çağına erişmiş, sağlıklı, hür ve misafir olmayan Müslüman erkeklere farz kılınmıştır. Kadınlar, hürriyeti kısıtlı olanlar, yolcular ve cemaate gelemeyecek kadar mazereti olanlar Cuma namazı kılmakla yükümlü değildirler.

Cuma namazını terk edenlere yönelik tehditkâr ifadeler taşıyan hadisler, Cumanın önemini vurgulamak ve mazeretsiz terk edenlerin cezayı hak edeceklerini bildirmek amacını taşırlar. Bu hadislerden bir kısmında Resûlullah (s.a.s.) şöyle buyurmuştur: “Birtakım insanlar ya Cuma namazını terk etmeyi bırakırlar yahut da Allah onların kalplerini mühürler, artık gafillerden olurlar.” (Müslim, Cuma, 40); “Her kim önemsemediği için üç Cumayı terk ederse, Allah onun kalbini mühürler.” (Ebû Davûd, Salât, 212).

Haberin Devamı

Buna göre, özürsüz olarak Cuma namazını terk eden bir Müslüman büyük günah işlemiş olur. Fakat farziyetini inkâr etmedikçe ve hafife almadıkça; cumayı üç kez terk etmekle nikâhı düşmez.

BAKMADAN GEÇME!