Çubukçu: AKP kurucusu, Emine Erdoğan'a çok yakın

Güncelleme Tarihi:

Çubukçu: AKP kurucusu, Emine Erdoğana çok yakın
Oluşturulma Tarihi: Nisan 23, 2007 11:23

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın aday olmayacağı değerlendirmeleri üzerine Cumhurbaşkanı aday adayları arasında ismi bir anda öne çıkan Devlet Bakanı Nimet Çubukçu, AKP’yi kuran 12’si kadın 69 kişilik ilk ekibin içinde yer aldı. AKP’nin “muhafazakar Demokrat” kimliğinin oluşturulması ve tanıtımında aktif görev yapan Çubukçu, CHP Genel Başkanı Deniz Baykal’la Emine Erdoğan’ı savunmak için girdiği polemikle dikkat çekti.

Haberin Devamı

Nimet Çubukçu’nun Cumhurbaşkanlığı için ismi, 2006 yılında daha adaylık tartışmalarının yoğunlaşmadığı bir dönemde de konuşuldu. Nimet Çubukçu’nun Cumhurbaşkanı adayı olarak ismi, AKP’nin kadın milletvekilleri içinde en aktif tavırları sergilemesi ve partinin siyasal çalışmalarına genel merkez düzeyinde katılımı nedeniyle gündeme geldi. Çubukçu’nun bu özellikleriyle birlikte türbansız bir kadın olması nedeniyle de Erdoğan’ın, “AKP karşıtı kesimleri şoke etme” planına uygun bir isim olduğu değerlendirmeleri yapıldı.

Çubukçu, AKP ve Ankara siyaset sahnesine Başbakan Erdoğan’la birlikte AKP’nin ilk kurucu kadrosunu oluşturan 69 isimden biri olarak çıktı. Çubukçu, 69 kurucu içinde 12 kadından biri olarak yer aldı.

Çubukçu, kendisini 3 Kasım seçimlerinin ardından partinin diğer kadın milletvekilleri gibi Meclis çalışmalarıyla sınırlı tutmadı. Abdullah Gül’ün Başbakan olmasının ardından yerine Siyasi İşler Başkanlığına gelen Dengir Mir Mehmet Fırat’ın yardımcılığı görevini üstlendi. Bu görevle birlikte partinin genel merkez ve üst siyasetine ilişkin çalışmaların içinde yer aldı. Bu dönemde partinin kimliği olarak ifade edilen “Muhafazakar Demokrasi” kavramını oluşturmak ve tanıtmak için Fırat’la birlikte çalışmalar yürüttü. Çubukçu’nun adaylığını parti içinde en çok destekleyenlerin başında Fırat’ın geldiği belirtiliyor.

Çubukçu, daha sonra kabinedeki ilk mini revizyonda Güldal Akşit’in yerine 2 Haziran 2005’de kadın ve aileden sorumlu Devlet Bakanlığına getirildi. Bakanlığıyla birlikte Çubukçu, Başbakan Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan’la çok yakın bir görüntü çizdi. Bakan olmadan önce birlikte katıldıkları bir gecekondu gezisinde Emine Erdoğan’ın Çubukçu’ya, “Ayağa kalk, kendini tanıt, soruları yanıtla” diyerek talimatlar verdiği medyada yazıldı.

Çubukçu, bakanlık etkinliklerinin büyük bir bölümüne davet ettiği Emine Erdoğan’la katılırken, yine Cumhurbaşkanı tartışmalarıyla ilgili Emine Erdoğan’ı savunmak için CHP Genel Başkanı Deniz Baykal’la girdiği bir polemikle de adından söz ettirdi. Baykal’ın eleştirileri üzerine Çubukçu, “Bizimkilere gelince imam nikahı, CHP’lilere gelince özel hayat? Baykal da eşini yanında bir yere götürmüyor” demiş, Baykal da bu sözlere “Olcay sepet mi ki yanımda taşıyayım” diye yanıt vermiş, Erdoğan da Çubukçu’ya teşekkür etmişti.

BAKAN OLDUĞUNU POLİS NOTUYLA ÖĞRENDİ

Bu arada Nimet Çubukçu’nun bakan olduğunu öğrenme öyküsü de ilginç. Kabine revizyonu olduğu gün İstanbul’da AKP’nin 2. Kadın Şurası’na katılan Çubukçu, milletvekili olarak konuşması öğleden sonra olduğu için telefonunu 2-3 saat süreyle kapalı tutuyor. O sırada Şişli Emniyet Müdürlüğü’nden kendisine bir not ulaştırılıyor. Notta ‘Başbakanlık’ı arayın’ yazılı. Çubukçu o an telefona bakıyor. Başbakanlık’tan 16 kez arandığını görüyor. Başbakanlığı aradığından Başbakan Erdoğan olmadığı için telefona siyasi danışman Adana Milletvekili Ömer Çelik çıkıyor, Çelik, Çubukçu’ya, kararnamesinin hazırlandığını, orada daha fazla kalmayıp, gazeteciler de olacağı için konuşmasının ardından ayrılması gerektiğini söylüyor. Çubukçu, Çelik’e, ailesinin başına bir şey geldiği endişesine kapıldığını belirtip, ‘böyle mi haber verilir’ diye sitem ediyor.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!