Çözüm sürecinde müthiş maraton

Güncelleme Tarihi:

Çözüm sürecinde müthiş maraton
Oluşturulma Tarihi: Mart 20, 2015 12:21

Çözüm sürecinde son bir hafta fırtına gibi geçti.

Haberin Devamı

Çözüm sürecinde müthiş maraton
Süreçte, son bir haftanın ana konusu ise İmralı'ya da gidecek "İzleme Heyeti" oldu.
İzleme Heyeti'ne ilişkin sürecin temeli 28 Şubat'ta Dolmabahçe Sarayı'nda hükümet ile HDP'nin yaptıkları ortak açıklama ile atıldı.

KİLİT GÖRÜŞME: 12 MART
HDP'Lİ BULDAN: İZLEME HEYETİ OLUŞTURULDU

İzleme heyetinin kurulacağına ilişkin ilk bilgi ise 13 Mart'ta kamuoyunun gündemine geldi.
12 Mart'ta Pervin Buldan ve Sırrı Süreyya Önder'den oluşan HDP heyeti, TBMM'de Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan ile buluştu.
Görüşmeden sonra ilk açıklama HDP tarafından geldi.
Pervin Buldan, görüşme sonrası 16 kişilik bir izleme heyetinin oluşturulduğunu açıkladı.
Buldan heyet konusunda ayrıntı bile verdi: "Heyet, bölge başkanları ve akil insanlardan oluşacak. Heyet, bir sonraki İmralı görüşmesine katılacak."

Çözüm sürecinde müthiş maraton
İmralı'ya 16 kişilik heyet gidecek

Haberin Devamı

13 MART
BAŞBAKAN YARDIMCISI AKDOĞAN: KÜLLİYEN YALAN

Buldan'ın "İzleme Heyeti kuruluyor" açıklaması bir anda Türkiye'nin en çok tartışılan konusu oldu.
Ancak açıklamadan sadece saatler sonra Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan'dan düzeltme geldi.
Akdoğan, Twitter üzerinden yaptığı açıklamada İzleme Heyeti'nin "külliyen yalan" olduğunu vurguladı. Akdoğan, "Bazı basın organlarında 16 kişilik izleme heyeti kurulduğu belirtilerek isim listesi yayınlanmaktadır. Bunlar külliyen yalan ve uydurmadır. Meclis'te gerçekleşen sıradan bir Görüşmeye atfen spekülasyonlara yol açacak açıklamalar yapılması Sürecin ciddiyetiyle bağdaşmamaktadır'' ifadesini kullandı.

Çözüm sürecinde müthiş maraton
'Külliyen yalan ve uydurma'

HDP: İSİMLER GÜNDEME GELMEDİ

Akdoğan'ın açıklamasının ardından İzleme Heyeti konusunda bir açıklama da HDP'den geldi.
HDP tarafından yapılan yazılı açıklamada, İzleme Heyeti fikrinin hükümete iletildiği, ancak heyette kimlerin yer alacağına ilişkin isim bazında bir görüşme olmadığı ifade edildi.
HDP açıklamasında şöyle denildi;
"Grup Başkanvekilimiz Sayın Pervin Buldan ve İstanbul Milletvekilimiz Sayın Sırrı Süreyya Önder'den oluşan Heyetimiz çözüm sürecine yönelik yürütülen temaslar kapsamında dün akşam Başbakan Yardımcısı Sayın Yalçın Akdoğan ile TBMM'de bir görüşme gerçekleştirmiştir. Heyetimiz görüşmede, İzleme Heyeti'nin bir an önce oluşturulması gerektiği görüşünü ve önerisini hükümet tarafına iletmiştir. Ancak görüşmede, basında iddia edildiği gibi isimler gündeme gelmemiştir."

Çözüm sürecinde müthiş maraton
HDP: Yalçın Akdoğan ile görüşmede isimler gündeme gelmedi

Haberin Devamı

18 MART
AKDOĞAN: "İZLEME KOMİTESİ'NDE BEŞ ALTI KİŞİ YER ALACAK"

İzleme Komitesi konusundaki bir sonraki kilit açıklamada, bizzat Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan'dan geldi.
Akdoğan, 18 Mart'ta yaptığı açıklamada daha önce "külliyen yalan ve uydurma" dediği İzleme Heyeti konusuna değindi. Akdoğan, 18 Mart'taki açıklamasında İzleme Komitesi'nde 5-6 kişinin yer alacağını, bu isimlerden bazılarının belirlendiğini, önümüzdeki hafta nihai kararı Başbakan Davutoğlu'nun vereceğini söyledi.

Akdoğan, Anadolu Ajansı'na izleme komitesi konusunda şunları şöyledi;
"Bu konu, üzerinde durduğumuz, çalıştığımız konulardan biridir. Sayısı 5-6'yı geçmemek üzere böyle bir çalışma yapılmaktadır. Birtakım isimler de belirlenmiştir.''

Haberin Devamı

AA'nın haberine göre, bunun önümüzdeki hafta Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun nihai karar vereceği bir konu olduğunu belirten Akdoğan, ''5-6'yı geçmeyecek şekilde belirlenen birtakım isimler var. Bunun misyonu, çerçevesi ne olacak, bu değerlendirilen bir konu. Hala bunun üzerinde çalışıyoruz. Sanıyorum önümüzdeki hafta Sayın Başbakanımız son kararı verecek'' dedi.

Çözüm sürecinde müthiş maraton
Yalçın Akdoğan 5 gün önce 'külliyen yalan' demişti, 5 gün 'Olabilir' dedi

AKDOĞAN: NEVRUZ SÜRECE İVME KAZANDIRACAK FIRSATTIR

Akdoğan, aynı açıklamasında Nevruz'un çözüm sürecindeki önemine de vurgu yaparak, şöyle konuştu;
"Nevruz'da karşı rüzgarlar estirmek yerine sürecin yelkenini şişirecek şekilde hız kazandıracak rüzgarlar estirmek gerekiyor. Bu anlamda Nevruz önemli bir aşamadır. Dediğim gibi eğer bu süreç seçimden önce bir noktaya ulaşacaksa önümüzdeki her ay önemlidir ve kritiktir. Nevruz da buna ivme kazandıracak bir fırsattır diye düşünüyorum. Öcalan'ın kongre çağrısının vakit geçirilmeksizin hayata geçirilmesi demek, önümüzdeki bir iki ayda zaten somut bir gelişme yaşanması demektir."

Haberin Devamı

19 MART SABAH
HDP HEYETİ İMRALI'YA GİTTİ, ÖCALAN'IN MESAJINI ALDI

Son bir hafta içinde çözüm süreci çerçevesindeki kritik bir başka gelişme ise HDP heyetinin dün İmralı'ya gitmesi oldu.
HDP Grup Başkanvekilleri İdris Baluken ve Pervin Buldan ile İstanbul Milletvekili Sırrı Süreyya Önder ile DTK Eşbaşkanı Hatip Dicle ve Ceylan Bağrıyanık'tan oluşan heyet, İmralı Adası'na gitti, Öcalan'ın Nevruz!da Diyarbakır'da okunacak mesajını getirdi.

Çözüm sürecinde müthiş maraton
İmralı heyeti Öcalan'ın mesajını almak için gitti

19 MART AKŞAM
İZLEME HEYETİNİN KİMLERDEN OLUŞACAĞI HABERLERİ BASINA SIZDI

Akdoğan'ın "5-6 kişilik İzleme Heyeti" açıklamasından sadece 24 saat sonra basına da bu heyetin kimlerden oluşabileceğine ilişkin haberler sızdı.
Basında yer alan haberlerde, İzleme Heyeti!nde yer alacak isimlerin sanatçı Kadir İnanır, öğretim üyesi Deniz Ülke Arıboğan, gazeteci Avni Özgürel ve İnsan Hakları Derneği Genel Başkanı Öztürk Türkdoğan ile gazeteciler Ahmet Taşgetiren ve Hilal Kaplan olduğu iddia edildi. haberlerde, bu isimlere itiraz olması halinde, Beril Dedeoğlu, Ali Bayramoğlu ve İsmail Bedirhanoğlu’nun isminin de yedek olarak belirlendiği öne sürüldü.
Ancak adları izleme heyetinde geçen İnanır, Arıboğan ve Özgürel, kendilerine heyette yer alacaklarına ilişkin bir bildirim yapılmadığını, gelişmeleri medyadan takip ettiklerini söylediler.

Çözüm sürecinde müthiş maraton
İzleme heyetine 6 isim

Haberin Devamı

AKDOĞAN: "BİZ AÇIKLAMA YAPMADAN HİÇBİRŞEYE İTİBAR ETMEYİN"

İzleme heyeti konusundaki isimlerin sızmasının ardından bu haberler Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan'a soruldu.
AK Parti Genel Merkezi önünde gazetecilerin izleme heyetiyle ilgili sorusunu yanıtlayan Akdoğan, "Biz açıklama yapmadan hiçbir şeye itibar etmeyin" dedi.

20 MART
CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN, İZLEME HEYETİNE KARŞI OLDUĞUNU AÇIKLADI

Sürecin son ve en kritik açıklaması ise Öcalan'ın mesajının okunacağı Nevruz'dan hemen önce Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'dan geldi.
Erdoğan, İzleme Heyeti konusunda kendisine yöneltilen sorulara karşılık, "heyete karşı olduğunu" kesin bir dille ifade etti.
Erdoğan, şöyle konuştu:
"Ben gazetelerde okuyorum. Böyle bir şeyden benim haberim yok. Bu olaya da ben olumlu bakmıyorum. Başbakanlığım döneminde de "Akil İnsanlar Heyeti'nden bir grubun gitmesine nasıl bakarsınız?" dediklerinde bunu doğru bulmadığımızı o zaman da söylemiştim. Aynı şeyi şimdi de söylüyorum. Bu konuda işin başından itibaren her ülkede olduğu gibi istihbarat teşkilatları bunun birinci derecede sürecin yönetenleridir. Bizler o dönemde malum temsilcileri olan siyasi partiden 3 elemanı buraya gönderdik. Yine biz gönderdik. Hükümet olarak gönderdik. Bu sayının 3’ten 5’e, 7’ye çıkması veya ayrı bir grubun oraya gitmesi neyi değiştirecek ki. Birilerini tatmin için bu işler yapılmaz. Bunun dışındaki süreç kendi çerçevesi içinde kalmalıdır. Dağa bile çeşitli roman yazarları gönderildi. Ne netice alındı. Yeni romanlar mı yazdırılacak? Bunlara gerek yok, bunları doğru da bulmuyorum."

Çözüm sürecinde müthiş maraton
'Ben gazetelerde okuyorum. Böyle bir şeyden benim haberim yok. Bu olaya da ben olumlu bakmıyorum'

SİYASET NEVRUZ'A KİLİTLENDİ

Tüm bu gelişmelerin ardından Türkiye siyaseti Nevruz'a kilitlendi.
Öcalan'ın mesajının ne olacağı, İzleme Heyeti!nin akıbeti ve hükümetin atacağı adımların sürece etkisinin ne olabileceği, Ankara kulislerinin en çok konuşulan konusu haline geldi.


Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!