"Çözüm laik devlet"

Güncelleme Tarihi:

Çözüm laik devlet
OluÅŸturulma Tarihi: AÄŸustos 05, 2011 15:47

Nazım Hikmet Şiir Ödülü'nün ilk sahibi, dünyaca ünlü Suriye asıllı şair Adonis, Suriye'de hükümetle sistem karşıtları arasında yaşanan çatışmalar hakkında konuştu. Adonis, çözümün laik devletten geçtiğini belirtti.

Haberin Devamı

Kuveyt'te yayımlanan El Ray gazetesine verdiği demeçte Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad'a istifa çağrısında bulunan şair, "Devlet Başkanı Esad bir şeyler yapmalı, onun yerinde olsam başkanlığı bırakırdım" dedi.

Asıl adı Ali Ahmet Said Eşber olan ve 1961'de Lübnan vatandaşlığına geçen 81 yaşındaki Adonis, "Esad'ın en azından istifa edebileceğini" ifade etti.

Arapça ve Fransızca yazdığı şiirleri çeşitli dillere çevrilerek birçok  ülkede yayımlanan Adonis, Suriye'de çözümün laik devletten geçtiğini belirtti.

HAMA'DA KUŞATMA ALTINDA KALANLARA DESTEK İÇİN TOPLANDILAR

Suriye'de aylardan beri olduğu gibi bugün de cuma namazından sonra ülke genelinde rejim karşıtı gösteriler yapıldı.
       Â
Suriye İnsan Hakları Birliği'nin Başkanı Abdülkerim Rihavi, ordunun, kuşatma altına aldığı Hama kentindekilere destek için aşırı sıcağa rağmen binlerce kişinin Deyr Ez Zor, Dera ve Kamışlı kentlerinde gösteri düzenlendiğini belirtti.

Haberin Devamı

Suriye İnsan Hakları İzleme Örgütü'nün Başkanı Rami Abdülrahman da İdleb vilayetindeki Benç bölgesinde 12 binden fazla rejim karşıtının gösteri düzenlediğini, Ceble'de de camiden çıkan yüzlerce kişinin "Allah yanımızda" sloganları attığını söyledi.

Deyr Ez Zor, Dera, Humus Kamışlı ve Şam kentlerinde cuma  namazından sonra düzenlenen gösteriler yine olaylı geçti. Başkent Şam'da rejim karşıtı gösteri düzenleyenleri dağıtmak için güvenlik güçlerinin açtığı ateşte dört kişi öldü.
       Â
Suriye ordusu, altı gündür kuşatma altında tuttuğu Hama kentinin bazı mahallelerini bugün de bombaladı. Suriyeli eylemciler, kent sakinleri ve insan hakları grupları Hama'da operasyonun başladığı pazar gününden beri en az 100 kişinin öldüğünü, ölü sayısının 250 bile olabileceğini belirtiyor.

DAVUTOĞLU: "SURİYE'DE OLANLARIN MEŞRU GÖSTERİLECEK TARAFI YOK"

Balgat'taki Barbaros Camii çıkışında gazetecilerin sorularını yanıtlayan Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu Suriye'deki son gelişmeleri değerlendirdi.

Ülkedeki büyükelçiliğin tahliyesinin henüz sözkonusu olmadığını belirten Davutoğlu, "Suriye'deki gelişmeler kabul edilemez. Hama gibi çok yoğun yerleşimin olduğu yerlerde, ağır silahlar ve tanklarla yapılan operasyonların hiçbir meşru gösterilecek tarafı olamaz" dedi.

Haberin Devamı

Gelişmeleri çok yakından takip ettiklerini dile getiren Bakan Davutoğlu, Suriye'nin, gerek uluslararası toplumu gerekse Türkiye'den gelen mesajları çok ciddiye alması gerektiğini söyledi. Uluslararası toplumun Suriye'ye müdahale olasılığı üzerine bütün temasları sürdürdüklerini sözlerine ekledi.

BAÄžIMSIZ BM UZMANLARI UYARDI

Öte yandan, BM'nin bağımsız insan hakları uzmanları, yayımladıkları ortak açıklamada, Esad yönetiminin, "ağır silahların rastgele kullanımı" dahil şiddetli müdahaleleri durdurması ve ulusal diyalog arayışına girmesi çağrısında bulundu.

Ä°nsan hakları uzmanları, "ölüm ve yaralanmalarla sonuçlanan sistematik aşırı güç kullanımı, iÅŸkence iddiaları, kayıplar, protestoculara yönelik keyfi gözaltılar ve tutuklamalar, insan hakları savunucularının hedef alınması, barışçı  toplanma ve ifade özgürlüğüne yönelik gayri meÅŸru kısıtlamalar ile ilgiliÂhaberler almaya devam ettiklerini" vurguladı.

Haberin Devamı

BM'nin düşünce ve ifade özgürlüğü hakkıyla ilgili özel raportörü Frank La  Rue, Suriye'nin "yabancı gazetecilerin çalışmasına izin vermeyerek, yapılan zulümden dünyanın haberdar olmasını engellenmeye çalışma" çabalarını sürdürmesinden de derin endişe duyulduğunu kaydetti.

Eski BM savaş suçları yargıçlarından, BM İnsan Hakları Yüksek Komiseri  Navi Pillay, bu hafta içinde Suriyeli yetkilileri, "insan haklarını ihlal  edenlerden hesap sorulması gerektiği"ne ilişkin yaptığı açıklamayla uyarmıştı.

BM Güvenlik Konseyi de önceki gün "Suriyeli yetkililerin sivillere yönelik güç kullanımını ve yaygın insan hakları ihlallerini" kınamıştı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!