Corona virüsü nasıl ortaya çıktı, bulaştı ve yayıldı? Kimler risk altında?

Güncelleme Tarihi:

Corona virüsü nasıl ortaya çıktı, bulaştı ve yayıldı Kimler risk altında
Oluşturulma Tarihi: Mart 11, 2020 17:43

Corona virüsü nasıl ortaya çıktı sorusu, son günlerde en fazla araştırılan konular arasında yer aldı. Gelişmeler devam ederken Corona virüsünün (Kovid-19) dünya genelinde bulaştığı kişi sayısı 119 bini geçti. Virüsün, göz, ağız ve burundan solunumla bulaştı biliniyor. Virüs nedeniyle toplam 4 bin 300 kişinin öldüğü, 66 bin 581 kişinin iyileştiği tahmin ediliyor. Peki, Corona virüsü nasıl ortaya çıktı, bulaştı ve yayıldı? Kimler risk altında? İşte, Corona virüsünün ortaya çıkışı hakkında ayrıntılar...

Haberin Devamı

Dünyayı alarma geçiren Corona virüsü ülkemizde de görüldü. Corona virüsü 100'ün üzerinde çeşidi olan, çok büyük bir çoğunluğu hayvanlarda enfeksiyona yol açan, çok azının insanlara bulaştığı bir virüs olarak dikkat çekiyor. Vatandaşlar da bu virüsün nasıl ve ne zaman ortaya çıktığı ile nasıl bulaşıp, yayıldığını merak ediyor. Peki, Corona virüsü nasıl ortaya çıktı, bulaştı ve yayıldı?

NASIL ORTAYA ÇIKTI

Hubei eyaletinde yer alan Wuhan şehrindeki “Huanan” isimli bir deniz ve et ürünleri pazarından kaynaklandığı düşünülen yeni virüsün, daha önceki yıllarda salgına neden olan SARS ve MERS gibi korona tipi virüs ailesine mensup olduğu belirtiliyor. SARS ve MERS’e göre daha hızlı yayılan mevcut koronavirüsün öldürücülüğü ise önceki virüs salgınlarına göre düşük. Uzmanlar söz konusu virüsün öldürücülük oranını yüzde 2.0 ile 3.1 arasında tahmin ediyorlar.

Haberin Devamı

Dünya genelinde Corona virüsü bulaşan kişi sayısı 119 bini aştı. Çin ana karasında 3 bin 158, Hong Kong Özel İdari Bölgesi'nde 3, İtalya'da 631, İran'da 291, Güney Kore'de 61, İspanya'da 36, Fransa'da 33, ABD'de 31, Japonya'da 19, Irak'ta 7, İngiltere'de 6, Hollanda'da 4, Avustralya'da 3, İsviçre'de 3, Almanya'da 2, San Marino'da 2, Kanada, Lübnan, Panama, Fas, Endonezya, Mısır, Tayland, Tayvan, Filipinler ve Arjantin'de birer kişi Corona virüsü nedeniyle hayatını kaybetti.

NASIL BULAŞIYOR?

Bu hastalıklar çoğu insanda hafif seyrediyor. Fakat bazı koronavirüsler ciddi hastalıklara yol açıyor. Bunların başında 2003 yılında Çin'de ortaya çıkan SARS virüsü ve 2012 yılında Suudi Arabistan'da ortaya çıkan MERS virüsü geliyor.

Koronavirüsler bazı hayvanlarda bulunup insanlara bulaşabiliyor. Virüsün insanlara bulaşması, virüsün mutasyonu veya hayvanlarla temas gibi birçok faktöre bağlı. Mesela MERS virüsünün develerden, SARS virüsünün misk kedilerinden bulaştığı biliniyor ancak yeni koronavirüsün hangi hayvandan insanlara geçtiği henüz saptanmış değil.

VİRÜS NASIL YAYILIYOR?

Bilgilendirmeye göre, genel kanı virüslerin hasta kişinin öksürüğü veya hapşırığı sırasında ortaya çıkan damlacıklar aracılığıyla yayıldığı yönünde.

Haberin Devamı

KİMLER RİSK ALTINDA?

Risk altında bulunan kişiler hayvanlarla yakın temasta bulunanlar, hasta kişilerin aile üyeleri ve sağlık çalışanları. Hijyen kurallarına uyulması, hastalıktan korunma ve hastalığı bulaştırmamak açısından önemli.

Hijyen kuralları içinde öksürme veya hapşırma sırasında ağız ve burnun tek kullanımlık mendille kapatılması, mendil yoksa dirseğin iç kısmı kullanılması, ellerin sık sık su ve sabunla yıkanması, su ve sabun yoksa alkol içerikli el dezenfektanları kullanılması, hayvanlarla temastan sonra ellerin yıkanması, hayvansal ürünlerin tüketilmeden önce pişirilmesi ve kirli ellerle ağız, burun ve göze dokunulmaması yer alıyor.

BAKMADAN GEÇME!