Çok özel atış

Güncelleme Tarihi:

Çok özel atış
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 02, 2005 01:28

Ankara’da dün, Adalet Bakanlığı’nı hedef alan ve polisin iki yıldır peşinde olduğu DHKP/C üyesi canlı bomba Eyüp Beyaz, 5. girişiminde bombayı patlatamadan vurularak öldürüldü.

Haberin Devamı

Beyaz’ın adı daha önce de Başbakan Tayyip Erdoğan’ın oğlu Bilal’in düğünü, NATO zirvesi, İstanbul DGM’ye saldırı planlarında geçmişti.

Beyaz’ın Adalet Bakanlığı’na Cemil Çiçek’in makamında bulunduğu sırada Aralık 2003’te saldırmayı planladığı da öne sürüldü.

DOSYAYLA GELDİ

Terör örgütü DHKP/C üyesi 25 yaşındaki Beyaz, 09.20 sıralarında Adalet Bakanlığı’na geldi. Elinde bir dosya bulunan Beyaz, Muharrem Akyurt adına düzenlenmiş ‘ceza ve tevkif evlerine’ dair dilekçeyi gösterip onu vereceğini söyledi. Kapıdaki kadın polis x-ray cihazından geçen Beyaz’dan şüphelendi. Polisler arama yapmak isteyince hareketlenen Beyaz’ın elleri arkadan kelepçelendi. Başka bir polis de kemerini çözerek, bomba ya da silah diye tahmin ettiği ‘şişkinliğin’ ne olduğunu görmek istedi.

KABLO ÇIKMIŞ

Ancak bu sırada Beyaz, kelepçeli olmasına rağmen sağ elindeki fünyeyi çekti. Fünye ateşlenmesine karşın bomba patlamadı. Patlamaya, polislerin müdahalesi sırasında fünye ile bombanın bağlantısını sağlayan kablonun çıkmasının engel olduğu tahmin edildi. Olay yerine gelen bomba uzmanı çevredekileri uzaklaştırdı. Bu arada Bakan Cemil Çiçek’in olay yerine gelerek kalabalığa ‘Açılın’ demesi sırasında oluşan boşluktan yararlanan Beyaz eli kelepçeli halde binadan kaçmayı başardı. Binadan 30 metre uzaklaşan terörist, kemeri açık olarak koştu.

ÜÇGEN VURUŞ

Bu sırada bir Özel Harekátçı, M-16 silahıyla Beyaz’ı Güvenpark girişinde, sol bacağından, vurdu. Ardından da ‘Öldürmeyin, öldürmeyin’ diyerek ateşin kesilmesi için elini kaldırdı. Ancak yere düşen Beyaz, 1 dakika sonra sağ elini yeniden hareket ettirince, bu kez omzundan vuruldu. Beyaz’ın bacağına 3, kalçasına 1, sırtına 1 kurşun isabet etti. Sol omuz üstünden girip sol gözünden çıkan 6. kurşun ise teröristin ölümüne yol açtı.

İKİ DÜZENEK

Beyaz’ın üzerinde, elden kumandalı iki ayrı bomba düzeneği çıktı. Yaklaşık 1 kilo ağırlığında el yapımı patlayıcıyı ateşleyecek fünyenin ise canlı bombanın sağ elinde bulunduğu öğrenildi. Emniyet’ten bir yetkili, ‘Terörist hálá elindeki düzeneği patlatmaya çalışınca etkisiz hale getirilmiştir’ dedi.

DHKP/C’li canlı bomba Eyüp Beyaz kaçarken, bir Özel Harekátçı tarafından üç kurşunla bacağından vurdu. Özel Harekátçı, üç el ateş ederek kurşunları teröristin sol bacağında, poligon atışındaki gibi tam hedefte (hedefin ortasındaki 10 noktasında), küçük bir üçgen içinde grupladı. Ancak yere düşen Beyaz, 1 dakika sonra doğrulmak isterken fünye olan sağ elini yeniden hareket ettirince, bu kez başından vuruldu.

Gözcü aranıyor

EMNİYET birimleri canlı bombanın bir de ‘gözcüsü’nün bulunduğu ihbarı üzerine alarma geçti. Tanıkların bilgisine başvuran polis, kayıtlardaki DHKP/C üyelerinin fotoğrafları ile ‘gözcü eşkali’ karşılaştırması yapıyor. Başbakanlık’taki ve çevredeki güvenlik kameralarına kaydolan görüntüler de detaylı olarak inceleniyor. Bu arada canlı bombayı etkisiz hale getirip olası bir faciayı önleyen polisler ödüllendirilecek.

Hassas inceleme

CANLI bomba etkisiz hale getirildikten sonra, olay yeri inceleme ekipleri, çevredeki tüm kanıtları bir bir işaretlediler. Üzerlerinde steril giysiler bulunan, başlarına boneler takmış görevliler canlı bombanın cesedini bir torbaya koyarken, bir kameraman da saniye saniye olayı görüntüledi.

Saldırgan iki yıldır arıyordu

DÜN
harekete geçen ve öldürülen terörist Eyüp Beyaz’ın adı daha önce önemli suikast ve saldırı planları nedeniyle polis tarafından biliniyordu ve iki yıldır arananlar listesindeydi. Beyaz, Adalet Bakanı Cemil Çiçek ve Başbakan TayyipErdoğan’ın oğlu Bilal Erdoğan’a suikast hazırlığı yaptığı iddiasıyla polis kayıtlarında bulunuyordu. Ayrıca, Nato Zirvesi’ne saldırı planladığı tahmin edilen Beyaz’ın İstanbul’da DGM üyelerine bombalı saldırı eylemine katıldığı da biliniyordu. Beyaz’ın 2000’de Trabzon’da izinsiz gösteriden, 2002’de de Sakarya’da otobanın kapatılması suçlarından gözaltına alındığı da ortaya çıktı. 1 Nisan 2005’te Ekmek ve Adalet Partisi’ne yapılan baskında ele geçirilen bilgisayar kayıtlarında adına ulaşılması ve operasyonlardan kılpayıyla kurtulduğunun anlaşılmasıyla Beyaz’ın yakalanması için 500 kişilik ekip kurulmuştu.

DHKP/C tekzip etmişti

TERÖR örgütü DHKP/C 24 Aralık 2003’te web sitesinde, terörist Eyüp Beyaz’ın ‘canlı bomba’ olduğu iddiasını yalanlamaya çalışmıştı. ‘Yine yalan canlı bomba haberleri, Polis yine ucuz başarı peşinde’ başlığıyla yayınlanan yazıda, ‘Emniyet Müdürlüğü, basına yaptırdığı haberlerde, Eyüp Beyaz isimli devrimcinin ismini ve resmini lanse ederek suç işlemiştir’ denmişti.

Ailesi ölümünü TV’den izledi

ARDAHAN’
ın Çıldır İlçesi’ne bağlı Gölbelen Köyü’nde oturan 75 yaşındaki Kızbes ve 71 yaşındaki Ilgar Beyaz çifti, dün saat 13.00’de haberleri izlemek için televizyon karşısına geçti. Ankara’da bir teröristin öldürülmesi haberini izleyen Beyaz çifti, vurulup düşerken gördükleri oğullarını hemen tanıyıp ‘Bu bizim Eyüp’ diye bağırdı. Daha dikkatli bakıp ‘canlı bomba’nın iki yıldır görmedikleri oğulları Eyüp olduğundan emin olan anne Kızbes, ‘Vah oğlum, vah’ diyerek feryat ettikten sonra bayıldı. Baba Ilgar Beyaz, oğlunun cenazesini teslim almak için yakınlarıyla birlikte Ankara’ya hareket etti.

Polisin büyük başarısı

İNGİLTERE’
nin Ankara Büyükelçisi Peter Westmacott, canlı bomba olayının Türk polisinin başarısı olduğunu söyledi. Westmacott, ‘Konuyla ilgili fazla bilgiye sahip değilim. Eğer söz konusu kişinin bir intihar saldırıcısı olduğu ortaya çıkarsa, bu Türk polisi için büyük bir başarıdır’ dedi. ABD Büyükelçiliği Maslahatgüzarı Nancy E. Mc.Eldowney de, olay sırasında 2 elçilik görevlisinin bakanlıkta olduğunu belirterek, ‘Emniyet mensuplarının büyükelçilik mensuplarının güvenliğini temin etmede gösterdiği çabaya minnettarız’ diye konuştu.

Haberin Devamı

Polisin gözdesi

ANKARA’
yı kana bulamak isteyen canlı bomba, Özel Harekatçılar’ın çok hafif ve seri olduğu için tercih ettiği M-16 Colt ile etkisiz hale getirildi. ABD menşeli tüfekte 5,56 mm’lik 20 mermi kapasiteli şarjör var.

Nurettin KURT - Hasan TÜFEKÇİ Saygı ÖZTÜRK - Özgür EKŞİ

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!