Çocukları gölette boğulan ailelere tazminat

Güncelleme Tarihi:

Çocukları gölette boğulan ailelere tazminat
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 31, 2009 17:22

SAKARYA’nın Ferizli İlçesi'nde 3.5 yıl önce buz tutan gölette oynarlarken, buzun kırılması sonucu suya düşerek ölen iki amca çocuğunun ailelerinin ‘ihmal’ olduğu gerekçesiyle; Sakarya Valiliği, Adapazarı Su ve Kanalizasyon İdaresi (ADASU) ile Ferizli Belediyesi aleyhine açtıkları davada, mahkeme faizler hariç çocukların ailelerine toplam 131 bin lira ödenmesine karar verdi.

Ferizli İlçesi’nin Damlık Köyü yakınlarındaki Taşocakları Mevkii'nde 1 Şubat 2006 tarihinde meydana gelen olayda, buz tutan göletin üzerinde oynayan 5 çocuktan 13 yaşındaki Mahmut Emre Çukur ile amcasının oğlu 14 yaşındaki Yılmaz Çukur, buzun kırılması sonucu suya düşerek boğulurken, diğer çocuklar ise daha sağlam yerde oldukları için kurtuldular. Çocuklarını kaybeden Çukur ailesi, ihmal olduğu gerekcesiyle Sakarya Valiliği, Adapazarı Su ve Kanalizasyon İdaresi (ADASU) ile Ferizli Belediyesi aleyhine tazminat davası açtı.

Sakarya İdare Mahkemesi’nde görülen davada, çocukların ölümünde idarenin kusurlu olduğu belirtilerek Emre Çukur’un annesi icin 60 bin, babası için 40 bin lira olmak üzere 100 bin lira maddi, 2 milyon 200 bin lira manevi; Yılmaz Çukur’un anne ve babası için ise 100 bin lira maddi, 1 milyon 400 bin lira manevi tazminat talebinde bulunuldu.

Üç yıl süren dava sonrasında bilirkişi, ‘Ölüm olaylarının meydana geldiği alandan izinsiz olarak kum ve çakıl alındığını, bu nedenle oluşan gölet çevresine idarenin herhangi bir uyarıcı levha koymamasının ihmal olduğu’ yönünde rapor verdi.

Mahkeme; Sakarya Valiliği, Adapazarı Su Kanalizasyon İdaresi ve Ferizli Belediyesi’ni, ‘kamu malının bakımı, gözetimi, denetimi ve tahsis amacına uygun bir biçimde varlığını sürdürmesi, vatandaşların can ve mal emniyetleri için tehdit ve tehlikelerden arındırılması’ konusunda görevlerini yerine getirmediği gerekçesiyle kusurlu bularak tazminata hükmetti.

İki ayrı dava dosyasında çocukları ölen iki aileye toplam 131 bin 115 lira ödenmesine karar verildi. Olay 3 yıl önce meydana geldiğinden ödenecek miktarın faiziyle birlikte 160 bin lirayı bulabileceği belirtildi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!