Çocuk sesi mi, araba kornası mı?

Güncelleme Tarihi:

Çocuk sesi mi, araba kornası mı
Oluşturulma Tarihi: Eylül 30, 1999 00:00

Haberin Devamı

Şişli'nin Feriköy semtinde bulunan bir sokağın trafiğe açılıp açılmasına sokak sakinleri karar verecek. Avukat Caddesi ile Evrenozzade Caddesi arasında kalan Şahmerdan Sokak'ın akibeti Şişli Belediyesi'nin öncülüğnde yapılacak olan referandumla belirlenecek. Sokak şimdiden evetçiler ile hayırcılar olarak ikiye bölünmüş durumda.

Şişli'ye bağlı Feriköy semtinde, doğrudan demokrasi anlamında çok ilginç bir gelişme yaşanıyor. Şahmerdan Sokak'ın akibeti, burada oturanların katılacağı bir referandumla belirlenecek.

Şahmerdan Sokağın Evrenozzade Caddesi'ne açılan kısmı, cadde kodundan iki metre kadar yüksekte bulunuyor. Şişli Belediyesi, referandumun sonucunda sokak sakinleri eğer, ‘‘trafiğe açılmasına evet’’ derlerse yol kodunu düşürerek iki caddeyi birbirine bağlayacak. Sonuç ‘‘trafiğe hayır’’ çıkarsa, set olduğu gibi kalacak ve sokak sakinleri eski hayatlarına geri dönecek.

Şişli Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül, belediye sokağın trafiğe açılması yönünde bir çalışmaya başladığında, halka sormadan karar alınmasına karşı çıkmış. Şişli Belediye Başkanlığı Basın Danışmanı Ruhsan Tezkan'ın oluşturduğu bir proje çerçevesinde, bu konuda referanduma gidilmesine karar verilmiş. Başkan Sarıgül, Belediye Hukuk İşleri Müdürlüğü'ne yasal prosedür üzerine çalışılması için talimat vermiş.

Yürürlükteki imar planlarına göre Şahmerdan Sokak yol olarak gözüküyor. Ancak hem fonksiyonel olmaması hem de yolun bağlantısının sağlanamaması nedeniyle burası fiili olarak yol değil. Bunun hukuken olduğu kadar fiilen de yol haline gelebilmesi için kamulaştırmaların yapılması gerekiyor.

Şişli Belediye Başkanı Sarıgül, tam bu noktada söze giriyor ve şunları söylüyor:

‘‘Ancak yapılan araştırma sonucu edinilen izlenimlere göre, çevrede yaşayan yurttaşların bir kısmı, planın yaşama geçirilmesi, gerekli kamulaştırmaların yapılarak yol çıkışının açılmasını istiyor. Bir kısım vatandaş ise, bu yolun fonksiyonsuz olduğunu, çevredeki binaların yol gereksinmesinin karşılanmış olduğunu söylüyorlar. Şişli Belediyesi'nin de amacı bunu izlenim olmaktan kurtarıp, yurttaşın belediye kararlarına doğrudan katılmasını sağlayacak, bir mekanizma yaratılmasını öngörüyor. Bunun için referanduma gitme kararı alındı. Aslında biz bunu temsili demokrasiden, katılımcı yani doğrudan demokrasiye geçişin bir aracı olarak görüyoruz. Bunu yaparken bir popülizm içine de düşmek istemiyoruz. Konu üzerine bilim kurullarının ve üniversitelerin görüşleri de dikkate alınacaktır.’

Şişli Belediye Başkanı Sarıgül'ün isteğiyle başlatılan çalışma sonucu yol olmaktan çıkarılma kararı alınırsa, belediye meclisine gidilmesi gerekiyor. Planlarda tadilat yapma yetkisi münhasıran (özel olarak) belediye meclisinin yetkisi altında.

Şişli Belediyesi Hukuk İşleri Müdürü Ayhan Kızılöz, Başkan'ın referandum yapma girişiminin, meclisin yetkisini kısıtlama ve onun önüne bir engel koyma çabası olmadığını söyledi. ‘‘Tersine, yurttaşın temsilcisi durumunda olan belediye meclisini yurttaşın isteği konusunda bilgilendirmektir. Belediye meclisini devreden çıkartmamak kaydıyla, yurttaşların karar alma süreçlerine doğrudan katılmasına olanak verecek, bu konuda hiçbir yasal engel yok’’ diyen Kızılöz, Belediyenin bu çerçeve içersinde o bölgede yurttaşların iradesinin ne yönde olduğunu saptayıp, bu iradeyi belediyenin yetkili kurumlarına sunacağını belirtti.

Şahmerdan Sokak şimdiden evetçiler ve hayırcılar olarak ikiye bölünmüş. Nadiye Ünal ve Hadiye Kızılören, sokağın çok eski sakinlerinden iki kız kardeş. İkisi de sokağın trafiğe kapalı olmasından ötürü, buranın tam bir çocuk parkına döndüğünü iddia ediyor. Çevre sokaklardan bile çocukların bisiklete binmek ve paten yapmak için Şahmerdan'a geldiğini söyleyen iki kız kardeş, trafiğe açılırsa ‘‘kafalarını dinleyebileceklerini’’ savunuyorlar.

Sokakta bir tuhafiyeci dükkánı olan Behice Tanış da aynı fikirde. Sokağın, boydan boya otopark olarak kullanıldığını söyleyen Behice Hanım, bundan dolayı, çöp ve itfaiye araçlarının Şahmerdan'a girememesinden şikayetçi. 25 numaralı Acar Apartmanı'nda oturan Süleyman Çelikten, sokağın sonundaki apartmanlarda oturanların trafiğe karşı çıkmalarının normal olduğunu ifade ediyor ve ‘‘Çünkü setin üstünde halılarını yıkıyor, yünlerini kurutuyorlar’’ diyor.

Şahmerdan Sokak, No: 5'teki Yüksel Apartmanında ikamet eden Emine Yüksel ise, yolun trafiğe açılmasına şiddetle karşı çıkanlardan. Çocukların başka bir yer bulamadıkları için sokakta mecburen oynadıklarını söyleyen Emine Hanım, yolun karşısında bulunan otogaz istasyonunun kaldırılarak çocuk parkı yapılmasını istedi. ‘‘Gülay Atığ zamanında rüşvet karşılığı otogaz istasyonuna izin verildi. Şimdi bu anlaşma lağvedilirse çocuklarımıza güzel bir oyun alanı açılır. Çocuk sesleri yerine, korna seslerini ve eksoz gazlarını savunmak anlaşılabilir gibi değil’’ diyen Emine Yüksel'i Şahmerdan'ın çocukları alkışlarla destekledi.

Alkışçı çocuklar, sokağın trafiğe açılmasına karşı çıkıyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!