Çocuk gelin için gözler AYM'de

Güncelleme Tarihi:

Çocuk gelin için gözler AYMde
Oluşturulma Tarihi: Nisan 30, 2016 02:08

Aile, 13 yaşındaki kızı hâkim kararıyla istismarcısıyla evlendirmek istedi. Hâkim, çocukların evlenmelerine izin verilmesine ilişkin kanunun iptali için AYM’ye başvurdu. Belirtilen maddenin iptali halinde, çocukların mahkeme kararıyla evlenmeleri son bulacak.

Haberin Devamı

ANKARA 10’uncu Aile Mahkemesi (AYM) önüne gelen bir dava dosyasına göre, 3 yıl önce 13 yaşındaki H.G. isimli kız çocuğu, 18 yaşından büyük akrabası A.Ç. tarafından cinsel istismara maruz kaldı. A.Ç. hakkında dava açıldı. Yargılama sürerken, aileler arasında anlaşma sağlandı, kızın ailesi şikâyetini geri çekti ve A.Ç. hakkında açılan dava düştü.

Kızın anne ve babası, Ankara 10’uncu Aile Mahkemesi’ne dava açarak yaşı küçük kızın, istismarcısı ile evlenmesine izin verilmesini istedi. Bu sırada Gündem Çocuk Derneği, Ankara 6’ncı Aile Mahkemesi’ne dava açarak “Çocuk evliliklerin hak ihlali olduğunun tespiti ve önlenmesine” karar verilmesini istedi. Dava, diğer dava ile birleştirildi.

Davanın dün yapılan karar duruşmasına H.G.’nin anne ve babası ile tarafların avukatları hazır bulundu. Baba M.G. ifadesinde, “Benim kızım ile akrabamız A.Ç. birbirlerini istediler. Biz de 3 sene önce birlikte yaşamalarına karar verdik. Bir çocukları oldu. Evlenmelerine izin verilmesini istiyorum” dedi.

ANAYASA’YA AYKIRI
Gündem Çocuk Derneği avukatı Şahin Antakyalıoğlu ise savunmasında erken evliliklerin, Türkiye’nin taraf olduğu uluslararası sözleşmeler ile Anayasa’ya aykırı olduğunu belirterek, “Bu nedenle bu maddenin iptali yönünde mahkemece AYM’ye gidilmesini talep ediyoruz. Bu çocuk evliliklerinin hak ihlali olduğunun da tespitini, asıl davanın da reddini istiyoruz” değerlendirilmesinde bulundu.

‘DAVA DURDURULSUN’
Hâkim Nevin Birinci, Türk Medeni Kanunu 124’üncü maddesinde düzenlenen “Erkek veya kadın 17 yaşını doldurmadıkça evlenemez. Ancak, hâkim olağanüstü durumlarda ve önemli bir sebeple 16 yaşını doldurmuş olan erkek veya kadının evlenmesine izin verebilir. Karardan önce ana ve baba veya vasi dinlenir” hükmünün iptali için AYM’ye başvurma kararı verdi. Hâkim Birinci, bu nedenle mevcut davanın durdurulmasına da hükmetti.

ERKEN EVLİLİKLER TARİHE KARIŞACAK
AVUKAT Şahin Antakyalıoğlu, Hürriyet’e, söz konusu kanun maddesinin ilk defa AYM’ye taşındığını belirterek “AYM’nin, ilgili kanun maddesini iptal etmesi halinde, erken yaşta evlilikler, mahkeme kararıyla da olsa tarihe karışacak. Artık 18 yaşından küçüklerin evlenmesinin önüne geçilecek. Binlerce çocuk yaşta evlilik var. AYM’den çıkacak karar, bu evlilikler nedeni ile açılan davalar için de belirleyici olacak” dedi.

BAKMADAN GEÇME!