Çocuğunuzu internetten koruma rehberi

Güncelleme Tarihi:

Çocuğunuzu internetten koruma rehberi
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 24, 2011 00:00

İnternet, keyifli ve bilgilendirici olduğu kadar tehlikeli de olabilir. En değerli varlığımız olan çocuklarımızı bu tehlikelerden korumak için alabileceğimiz pek çok önlem var

Eskiden PC bulunan evlerdeki tek problem; çocukların oyunlara kendini kaptırıp, PC başında fazlaca zaman geçirmesiydi. İnternetin yaygınlaşması, oyunları PC odağından nispeten uzaklaştırdı. Artık çok daha eğlenceli, sonu olmayan bir bilgi denizi emirlerine amade. Fakat ne yazık ki bu okyanustaki köpek balıklarına dikkat etmek gerekiyor. Çocuklarımızı internette karşılaşabilecekleri olası tehlikelere karşı korumak, biraz bilgi ve dikkatle mümkün.
1- Mutlaka ve mutlaka iyi bir güvenlik yazılımı kullanın. Kaspersky, Eset ve Trend Micro gibi firmaların internet güvenliği yazılımlarında bulunan ebeveyn kontrolleri, sizin adınıza pek çok kontrolü ve kısıtlamayı yapabileceği için çok faydalı olabilir.
2- Çocuğunuzla konuşun ve internette de gerçek hayattaki gibi kötü niyetli kişilerin olabileceğini ona uygun bir dille anlatın.
3- İnternet kullanımını belli sınırlarla belirleyin ve çocuğunuzun internetteki aktivitelerini, mümkün mertebe ona hissettirmeden takip etmeye çalışın.
4- Sosyal ağlarda kişisel bilgilerin paylaşımı ve tanınmayan kişilerin arkadaş listesine eklenmesi gibi riskli davranışlardan uzak durması konusunda ona tavsiyede bulunun.
5- Facebook ve benzeri sosyal ağlardaki güvenlik/gizlilik ayarlarını maksimuma getirin.
6- Paylaşılan fotoğraflar konusunda hassasiyet gösterin. Çocuğunuzun farkında olmadan paylaşabileceği bir fotoğraf, özel hayatınızı gözler önüne serebileceği gibi çocuğunuz için güvenlik riski de yaratabilir. Üstelik bu fotoğrafı daha sonra paylaşımdan kaldırsanız bile çoktan başka birilerinin bilgisayarına kaydedilmiş olabilir.
7- Web kamerası kullanımı konusunda özellikle dikkatli olun. Bazı zararlı yazılımların sizin kontrolünüz dışında web kamerasını açabileceğini unutmayın.
8- Gerçekten gerekmedikçe bilgisayarınıza yazılım kurmayın. Kurmak durumunda kalırsanız bu yazılımın orijinal olduğundan ve güvenilir kaynaklardan elde edildiğinden emin olun.
9- Psikologlar internetin bir çeşit özgürlüğe kaçış mekanı olmaması için çocuğunuzla sürekli iletişim halinde olmanız gerektiğini vurguluyor. Ayrıca bilgisayar ya da internet kullanımı konusundaki çekincelerinizi çocuğunuza uygun bir dille anlatmak yerine baskıcı bir tutum içine girerseniz; yaşanacak çatışmalara ek olarak, çocuğunuzun denetlenemez bir şekilde internete ya da bilgisayara bağlanma ihtimali de var.
10- İnternet tarayıcınızda daha önce ziyaret edilen sitelerin kaydının tutulduğu ‘Geçmiş’ bölümünü arada sırada kontrol edin. Eğer bu bölümde herhangi bir adres bulunmuyorsa, çocuğunuz önceki aktivitelerini gizlemek amacıyla silmiş olabilir.

PlayStation 4 geliyor

Sony Play Station 4'ü 2013’te piyasaya çıkaracaktı. Fakat Nintendove Microsoft’un yoğun rekabetiyle tarih öne çekildi. Peki PS4’te bizi ne bekliyor? Aslında tahmin edeceğiniz üzere, Sony bunu sır olarak saklamak istiyorsa da; PS4 kullanıcıları, ürünle beraber halen ayrıca satılan Move kontrolcüsü ya da daha doğrusu Microsoft Kinect benzeri bir özelliğe de kavuşmuş olacak. Bu şu anlama geliyor: PS4’ü alıp eve getirdikten sonra ekstra para ödemeden, bedeninizi bir oyun kumandası olarak kullanabileceksiniz.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!