CNN'i atlatiyorlar

Güncelleme Tarihi:

CNNi atlatiyorlar
Oluşturulma Tarihi: Kasım 20, 1997 00:00

Haberin Devamı

Önce dadı, sonra Bağdatlı... Bebek bakıcısı Louise Woodward'ın yargılandığı davayla, Irak Lideri'nin yarattığı son kriz de olmasa, CNN'in Amerika'daki reytingi iyice dibe vuracaktı.

Türkiye dahil, tüm dünyada haberin kıblesi olsa da, ABD'de CNN'in devri geçmiş gibi görünüyor. Artık kimse dünyadaki savaş, deprem, kasırga, sel ve benzeri felaketleri izlemek için CNN'e kilitlenmiyor. İnsanlar kedi-köpek bakımı, ya da güzellik-sağlık muhabbetlerine takılmayı, ya da yerel haber kanallarının verdiği cinayet haberlerini tercih ediyor. O.J.Simpson ya da dadınınki gibi sürükleyici davalar olmasa, kimse CNN ekranına uğramıyor. CNN'in reytingi 1995'den bu yana tam yüzde 49'luk düşüş göstermiş bulunuyor.

Peter Arnett'in halen Saddam'ın kapısında nöbet tutuyor olması da kimseyi pek ilgilendirmiyor. Operasyon beklentisiyle geçen saatlerde CNN ekranı, incir çekirdeğini doldurmayacak Irak lakırdılarıyla işgal ediliyor. Bir güvenlik uzmanı, Internet kanalıyla ya da telefonla ulaşan, ‘‘Sizce Saddam yaptıklarına gerçekten inanıyor mu?’’ türünden abuk soruları büyük bir ciddiyetle yanıtlıyor.

Körfez savaşı döneminin haber kalıplarında kısılıp kalan CNN milyonlarca dolar harcayıp muhabirlerini Bosna'dan Bağdat'a koştururken, Amerika'daki rakip haber kanalları CNN'i fena halde atlatıyor. Örneğin MSNBC, son bir yıldır CNN'e sürekli nal toplatıyor. TWA uçağı havada infilak edip okyanusa gömülüyor; jumbonun düştüğü yere kameralarını ilk ulaştıran kanal MSNBC oluyor. Versace'yi öldüren Andrew Cunanan'ın intiharını da ilk kez MSNBC duyuruyor.

Bu yılın en muhteşem ajan avını da seyircilere ilk ulaştıran, CNN'in mini kopyası niteliğindeki Channel 8 oluyor. CIA merkezinin önünde Amerikan ajanlarını vuran Pakistanlı'nın yakalanışı bu kanalın ekranlarından yansıyor.

Bu şartlar altında zappingcileri CNN'de tutmak giderek güçleşiyor. Diana'nın ölümünden önce CNN, 17 yıllık tarihinin en düşük reyting seviyesinde bulunuyordu. 71 milyon kablo abonesinin sadece 284 bini CNN izliyordu. Üstelik rekabet daha da kızışacak gibi görünüyor. Microsoft-General Electric ortaklığı olan MSNBC, 2000 yılına kadan 700 milyon dolarlık yatırım yapmayı planlıyor. Disney'e ait ABC Televizyonu'nun akşam haberleri ise CNN'in üç katı izleyici topluyor. Rupert Murdoch'un haber kanalı Fox News da sadece Avrupa ve Asya'da değil ABD'de de CNN'den reyting çalıyor.

Peki CNN bu girdaptan kurtulmak için neler yapıyor? Öncelikle Rus uzay istasyonu Mir'e haberci göndermeyi planlıyor. 5-15 milyon dolarlık bir harcama gerektiren bu iş için düşünülen kişi, NASA haberlerini izleyen John Holliman.

Hani şu, Körfez Savaşı'nın ilk gecesinde Bağdat bombalanırken Peter Arnett ile birlikte otel odasından canlı yayın yapan Holliman... Arnett Bağdat nöbetine devam ederken, en azından Holliman, Saddam bekçiliğinden kurtuluyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!