Clinton'ın Atina ziyareti

Güncelleme Tarihi:

Clintonın Atina ziyareti
Oluşturulma Tarihi: Kasım 11, 1999 00:00

Haberin Devamı

ABD Başkanı Bill Clinton'un "Güvenlik gerekçeleriyle" Yunanistan ziyaretini bir hafta ertelemesi ve süresini kısaltması, Atina'yı karıştırdı.

Sağ eğilimli muhalefet partileri, Hükümeti, ülkenin ulusal çıkarlarına zarar vermekle suçlarken sol eğilimli partiler zaferlerini ilan ettiler, Yunan basını ise hükümeti ve ABD Büyükelçisi Nicholas Burns'u suçladı.

Yunanistan anamuhalefeti Yeni Demokrasi Partisi (YDP) hükümeti konuyu beceriksiz bir biçimde ele almakla suçladı ve Clinton'un gezisinin ertelendiğini bildiren açıklamayı "sorumsuzluk anıtı" olarak niteledi.

Eski Başbakan ve YDP Onursal Başkanı Konstantin Miçotakis de yaptığı açıklamada, Yunanistan'ın ulusal çıkarlarının ciddi bir biçimde zarar gördüğünü ve son gelişmenin Yunanistan'ı marjinalize etmesinin yanısıra ABD'yi de Türkiye'nin kucağına ittiğini savundu.

Liberal Parti lideri Stefanos Manos ise bir alışkanlık haline gelen ABD karşıtı tavrın, Yunanistan'ı Humeyni'nin Avrupalı İran'ına çevirdiği yorumunu yaptı.

ABD karşıtı gösterilerin başını çeken Yunanistan Komünist Partisi'nin (KKE) açıklamasında ertelemenin protesto gösterilerinin yoğunlaştırılması için kendilerine zaman kazandırdığı vurgulandı ve "Böylece Washington'a mesaj gönderme ve emperyalist amaçlarının önüne engel dikme hedefimize yürüyebiliriz" denildi.

Demokratik Sosyal Hareket (DIKKI) lideri Dimitri Çovalas, yeni dünya düzeninin, bu yaklaşıma karşı olan insanlara dayatılamayacağını savunurken, Sol Koalisyon Lideri Nikos Konstandopulos, ertelemenin ABD'nin Yunanistan'a yaptığı baskı ve şantajdan kaynaklandığını savundu.

Ortam yumuşatın
Clinton'un gezisinin ertelenmesi nedeniyle Yunan çıkarlarının zarar görmeyeceğini savunan Yunanistan Dışişleri Bakanlığı Kaynakları, ertelemenin amacının Atina'daki gergin ortamın biraz yumuşaması arzusundan kaynaklandığını açıkladılar.

Gezinin aslında 22-24 Kasım günlerinde gerçekleştirilmek üzere planlandığını, ancak sonradan ABD'nin isteğiyle 13-15 Kasım 1999 tarihine alındığını belirten Dışişleri Kaynakları, son düzenlemeyle eski takvime yakın bir noktaya gelindiğini savundular.

Clinton'un Türkiye'de 5 gün Yunanistan'da ise yalnızca 24 saat kalmasının önem taşımadığını belirten Kaynaklar, son gelişmelerin Türk-Yunan ilişkilerine olumsuz bir etkide bulunmasının kesinlikle söz konusu olmadığını da vurguladılar.

Ertelemenin perde arkası
Bu arada, Atina'da yayımlanan Katimerini gazetesi, protesto gösterilerinin ABD Başkanı'nın gezisinin ertelenmesinin temel nedeni olduğu yorumunu yaptı.

ABD'li yetkililerin Clinton Atina'da bulunduğu sırada ABD Büyükelçiliği önünde gösteri yapılmasına izin verilmemesini kesin bir dille istemeleri üzerine bir Kabine toplantısı yapıldığını kaydeden Katimerini, bu toplantıda güvenlikten sorumlu Kamu Düzeni Bakanı Mihalis Hrisihoidis'in iki yol önerdiğini açıkladı.

Hrisihoidis'in, Büyükelçiliğe giden yolun göstericilere kapatılması halinde sayıları 10-15 bini bulan göstericilerle polis arasında şiddet olaylarına dönüşebilecek bir çatışma çıkmasının kaçınılmaz olduğunu belirttiğini kaydeden Katimerini, Bakan'ın 2. yol olarak gösterilerin başını çeken KKE lideri Aleka Papariga'yı "İkna" etmek olduğunu kaydettiğini yazdı.

Papariga'nın ikna edilememesi üzerine Kabine'nin tekrar toplandığını kaydeden Katimerini, Hrisihoidis'in anarşistler, solcular hatta aşırı sağcılardan oluşan tehlikeli gösterici karışımının ABD Büyükelçiliğine yürümesinin engellenmesinin zorluğunu tekrar vurgulaması üzerine Hükümetin ABD'ye demokratik bir ülkede gösterilerin engellenemeyeceği yanıtını vermek durumunda kaldığını savundu.

Katimerini, ABD'yi yetkililerin, protesto gösterisinin engellenmesinde yalnızca Clinton'un güvenliği değil Büyükelçilik yakınındaki Hilton otelinde kalacak Dışişleri Bakanı Madeleine Albright ve 300 ABD'linin de güvenliği düşünülerek ısrarlı olduklarını ve sonuç olarak gezinin ertelendiğini yazdı.

Gezi hakkında ABD'nin Atina Büyükelçisi Nicholas Burns'un görüşlerine de başvuran Katimerini, Büyükelçi'nin " Umarım, ağırlama medeni ve kibar bir biçimde yapılır çünkü dost ve müttefiklerin birbirlerine bu biçimde davranmaları gereklidir" şeklindeki sözlerine yer verdi.

Yunan basını tepkili
Öte yandan, Yunan basını Clinton'un gezisinin ertelenmesinden hükümetin yanısıra "tecrübesiz " olarak nitelediği ABD Büyükelçisi Burns'un sorumlu olduğunu savundu.

Burns'un Atina'daki havayı yanlış "okuduğunu" öne süren gazeteler, Büyükelçi'nin kendi pozisyonunu kollamak adına Washington'u yanılttığını iddia ettiler.

Hükümetin konuyu ele almak konusunda inanılmaz bir beceriksizlik ve amatörlük sergilediğini savunan Yunan basını, hükümetin, gezinin Washington tarafından iptal edilmesi olasılığı karşısında erteleme manevrasına sığındığı yorumunu yaptı.

Atina gazeteleri erteleme haberini şu başlıklarla duyurdular:

Eksusia: "Tam bir fiyasko ama bunu hakettik", Avriani:

"Uluslararası komedi malzemesi olduk", Elefteros: "Ülke dünyaya alay konusu oldu", Elefteros Tipos: "Hükümet için iki yenilgi", Elefterotipiya: "Yumuşama için erteleme?", Ethnos: "Clinton 24 saat için", Katimerini: "ABD-Yunanistan ilişkilerinde gerginlik", Ta Nea: "Clinton bir hafta için rafta, To Vima: "Gezi sırasında da gösteri var, ertelemenin perde arkası".



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!