Çizgi film imparatoru 100 yaşında

Güncelleme Tarihi:

Çizgi film imparatoru 100 yaşında
Oluşturulma Tarihi: Aralık 05, 2001 17:25

Walter Elias Disney ya da daha çok bilinen adıyla Walt Disney bugün 100 yaşında... Çizgi filmin babası Disney, 1901 yılının 5 Aralık günü dünyaya geldi. Büyük küçük herkesi kucaklayan büyülü dünyanın yaratıcısının 100'üncü yaşı bugünden başlayarak 31 Aralık tarihine kadar ünlü Disneyland'de kutlanacak. Walt Disney anısına düzenlenen etkinlik Sihrin 100 Yılı adını taşıyor.

Haberin Devamı

 


Daha küçük bir çocukken çizgi filmin renkli ve sihirli dünyasını keşfeden Walt Disney, neredeyse kendisiyle özdeşleşyen ünlü karakteri Miki Fare'yi 1928 yılında yarattı. Bir tren yolculuğu sırasında yaptığı karalamalardan oluşan Miki Fare'yi daha sonra
Goofy ve Pluto gibi diğer popüler karakterleri takip etti.

30'lu yılların sonuna gelindiğinde Disney, çizgi filmin sadece küçükler tarafından değil büyükler tarafından da izlendiğini keşfetti. Bundan sonra da normal film gibi sinema perdesinde gösterilebilecek çizgi filmler üretmeye karar verdi. Bu türün ilk örneği olan Pamuk Prenses ve Yedi Cüceler 1937'de ortaya çıktı.

Ondan üç yıl sonra geçen yıl yeni versiyonunu izlediğimiz Fantasia geldi. Ünlü bestecilerin eserleriyle süslenen bu film küçük seyirciye klasik müziği sevdirmeyi amaçlıyordu.

Haberin Devamı

Disney, 600'ün üzerinde uzun ve kısa metrajlı film yaptı. 29 Oscar ve sayısız diğer ödüllerin sahibi oldu. Savaş sonrası dönemde ise eğlence dünyasına bambaşka bir açıdan yaklaşarak, içinde ünlü karakterlerinin kol gezdiği, devasa eğlence merkezleri olan Disney Parkları için çalışmalara başladı.

İlk park 1955'te Kaliforniya'da açıldı. Diğerleri ise ancak Disney'in 15 Aralık 1966 yılındaki ölümünden sonra gerçekleşebildi. Winnie the Pooh, Uyuyan Güzel, Sindirella, Pinokyo, Üç Küçük Domuz, Güzel ve Çirkin, Robin Hood gibi sayısız çizgi film yarattı.

101 Dalmaçyalı, Aslan Kral, Tarzan, Oyuncak Hikâyesi, Bir BöceÄŸin YaÅŸamı, Küçük Denizkızı, Mulan ve ÅžaÅŸkın Ä°mparator gibi ganamazan giÅŸe rekotmeni filmleri Disney'in ardından onun adını taşıyan stüdyosu tarafından gerçekleÅŸtirildi.Â
 
 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!