Çipli kimlikler dağıtılıyor! Çipli kimlik için nasıl başvuru yapılır?

Güncelleme Tarihi:

Çipli kimlikler dağıtılıyor Çipli kimlik için nasıl başvuru yapılır
Oluşturulma Tarihi: Mart 16, 2016 15:40

Nüfus cüzdanlarının yerine alacak olan çipli kimlikler, Pazartesi günü itibariyle dağıtılmaya başlandı. 10 yıllık kullanım ömrüne sahip olacak yeni kimlik kartlarının geçiş işlemlerine pilot bölge olarak seçilen Kırıkkale'de hayata geçecek.

Haberin Devamı

Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü’nün yürüttüğü ve tüm hazırlıkları tamamlandığı proje ilk olarak Kırıkkale’de uygulanmaya başlandı. İlk olarak Kırıkkale’de pilot uygulama ile hayata geçirilecek projenin yıl sonuna kadar tüm illerde yaygınlaştırılması planlanıyor. 3 yıl içinde tüm vatandaşlara dağıtılması hedeflenen çipli kimlik kartları, 10 yıllık kullanım ömrüne sahip olacak.

Kadın-erkek ayrımı olmaksızın tek renk ve tek tasarım kullanılan kimlik kartları, banka kartı büyüklüğünde ve yüksek dayanıklılığa sahip materyallerden üretildi. Turkuaz renginin ağırlıklı olarak kullanıldığı kimlik kartlarında din hanesi bulunmuyor.

Çipli kimlikler dağıtılıyor Çipli kimlik için nasıl başvuru yapılır

Haberin Devamı

Sahip olduğu fiziksel, görsel ve elektronik yüksek güvenlik özellikleri sayesinde taklit edilebilmesi neredeyse imkansız olan kimlik kartları, sahtecilikten kaynaklanan vatandaş mağduriyetini önleyecek.

YENİ KİMLİK KARTLARININ FAYDALARI NELER OLACAK?

Pek çok alanda vatandaşın işlerini kolaylaştıracak yeni kimlik kartlarıyla yapılabilecek işlemler arasında şunları sayabiliriz: “Güvenli kimlik doğrulaması yapılabilecek. Sahtecilikten kaynaklanan vatandaş mağduriyeti önlenmiş olacak. e-Devlet kapsamında sunulan hizmetlere erişilebilecek. Seyahat belgesi yerine geçecek. Elektronik imza olarak kullanılabilecek. Kamu kurumlarındaki hizmetlerde elektronik iş süreçlerini destekleyerek bürokrasiyi azaltacak. Kamu hizmetlerinden yararlanan kişilerin hak sahipliği denetimi kolay ve güvenli bir şekilde yapılacak. Yetersiz kişi doğrulamasından kaynaklanan usulsüzlük, yolsuzluk ve mali kayıplar (sosyal güvenlik, sağlık, sigorta, bankacılık ve benzeri) asgariye inecek. Sahip olduğu temaslı ve temassız kimlik doğrulama mekanizmaları sayesinde birçok cihaz ve uygulamayla entegre edilerek kullanılabilecek. Bankacılıktan noter işlemlerine, tapu işlemlerinden sağlık ve sigorta işlemlerine kadar birçok alanda güvenli doğrulama işlemi yapılabilecek.” 

YENİ KİMLİK BELGELERİ NASIL ALINACAK?

Yurt içinde ilçe nüfus müdürlüklerinden, yurt dışında ise dış temsilciliklerden alınacak kimlik kartlarının yenilenmesi için 15 TL'lik bir ödeme yapılması ve başvuru yapan kişinin 15 yaşını tamamlamış olması gerekiyor. Şahsen başvurular yanı sıra vakit kaybı yaşamak istemeyen kişiler, ALO 199 nolu telefondan randevu alarak, başvuru yapabilecek. 

Haberin Devamı

Yeni kimlik belgesini almak isteyen kişilerin, başvuru esnasında son 6 ay içinde çekilmiş 1 adet biyometrik fotoğraf ve kimlik beyanı için nüfus cüzdanı, uluslararası aile cüzdanı, pasaport, sürücü belgesi, memur cüzdanı, avukat kimlik kartı veya basın kartı gibi kimlik belgesi yerine geçen fotoğraflı belgeyi yanında bulundurması gerekiyor.

Çipli kimlikler dağıtılıyor Çipli kimlik için nasıl başvuru yapılır

Başvuru sırasında kişinin fotoğrafı taranacak, biyometrik verileri (her iki el için parmak izi, parmak damar izi, el ayası damar izi) alındıktan sonra, imza beyanı ile beraber tüm başvuru belgeleri taranarak elektronik ortama aktarılacak. Bu işlemleri tamamlayan kişilerin başvuru süreci tamamlanmış olacak.

Haberin Devamı

Yeni kimlik kartları PTT kargo veya Nüfus Müdürlükleri tarafından teslim edilecek. Kimlik kartları teslim edilirken "pin" zarfıyla 6 haneli şifre verilecek. Pin kodu, kimlik kartı kişiye teslim edilinceye kadar aktive olmayacak. 

BAKMADAN GEÇME!