Cinsel sorularda Türkiye Avrupa'yı solladı

Güncelleme Tarihi:

Cinsel sorularda Türkiye Avrupayı solladı
Oluşturulma Tarihi: Şubat 21, 2008 12:16

Türkiye'deki Cinsel Sağlık Danışma Hattı'nı 5 yılda 113 bin 840 kişi aradı, aynı dönemde bu sayı Fransa'da 20 bin 724, Almanya'da 20 bin 880'de kaldı.Türk kadınları diğer ülke kadınlarını açık farkla geride bıraktı.

Haberin Devamı

Bugün'ün haberine göre,  Türkiye'deki Cinsel Sağlık Danışma Hattı'nı 5 yılda 113 bin 840 kişi aradı, aynı dönemde bu sayı Fransa'da 20 bin 724, Almanya'da 20 bin 880'de kaldı.Türk kadınları diğer ülke kadınlarını açık farkla geride bıraktı.

Prof. Dr. Halim Hattat "Tüm Avrupa ülkelerinde aramaların yüzde 60'ından fazlası 'sertleşme sorunu' ve 'erken boşalma' üzerine. Türkiye, 'balayı empotansının' (yetersiz sertleşme) ve 'ilk gece korkusunun' sorulduğu tek ülke" dedi.Fonksiyon Bozuklukları Birliği (ESDA) şemsiyesi altında Türkiye’de 2002 yılında oluşturulan “Cinsel Sağlık Danışma Hattı”, diğer 12 ülkede bulunan ESDA cinsel danışma hatları arasında en çok aranan hat oldu.

Aile Sağlığı Araştırma Derneği (ASAD) ve Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Androloji Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Halim Hattat, 1998 yılında Avrupa’da 12 ülke tarafından oluşturulan ESDA’nın, Avrupa’da aile planlaması ve aile cinsel sağlığıyla ilgili, hastaları, toplumu ve konu ile ilgili uzmanları bilgilendirmeyi ve bilinçlendirmeyi amaçladığını belirterek, kuruluşun Türkiye’deki faaliyetlerini ise ASAD’ın üstlendiğini anımsattı.

Haberin Devamı

EN ÇOK ARAYAN İLLER

Avrupa’daki 12 ülkeyle birlikte yürütülen Cinsel Sağlık Danışma Merkezi’nin isim ve adres sorulmayan “0212-282 01 01’nolu bilgi hattına, Türkiye’deki hemen bütün illerin yanı sıra yurtdışından özellikle Almanya’da yaşayan Türkler'den ve Kıbrıs’tan başvurular aldıklarını anlatan Prof. Dr. Hattat, Türkiye’de hattı en çok arayan ilk 10 ilin sırasıyla İstanbul, Ankara, İzmir, İçel, Hatay, Diyarbakır, Antalya, Adana, Kocaeli ve Bursa olduğunu kaydetti.

10 ERKEKTEN 2'Sİ GİDİYOR

Hangi ülke söz konusu olursa olsun erkeklerin cinsel sorunları nedeniyle doktora gitmekten kaçındığını, doktora başvurma oranının tüm Avrupa ülkelerinde son derece düşük olduğunu dile getiren Prof. Dr. Hattat, bu nedenle Cinsel Sağlık Bilgi Hattı’nın, toplum sağlığı açısından çok önemli olduğunu vurguladı.

İYİ Kİ İNTERNET VAR!

Halim Hattat, İsveç, Yunanistan, Fransa ve İspanya’da hattı arayanların yüzde 60-70’inin bu konuda doktora hiç başvurmadığını, Türkiye’de ise bu oranın yüzde 80’i bulduğunu bildirdi. “Yani 10 hastadan sadece 2’si doktora başvuruyor. Cinsel sorunlarda telefon ve internetten bilgi almak, doktora başvurmanın önüne geçmiş durumda” diyen Hattat, Avrupa ortalamalarına bakıldığında hastanın telefon hattını araması için dahi bir yılı aşkın bir süre beklediğinin görüldüğünü, uzun süre bu sorunla yaşadıktan sonra bilgi alma ve araştırma cesaretini toplayabildiğini söyledi.

Haberin Devamı

İSTEKSİZLİK HASTA EDİYOR

Prof. Dr. Halim Hattat, erkeklerin cinsel sağlığının, genel sağlık durumlarının göstergesi olarak kabul edilmeye başlandığını dile getirerek, cinsel isteksizlik çeken erkeklerde 5 yıl içerisinde diyabet ve kalp hastalıklarına yakalanma risklerinin çok daha yüksek oranlarda görüldüğünü bildirdi.

CESUR TÜRK KADINI

Prof. Dr. Hattat, Türk kadınlarının ise bu konuda Avrupalılar’a göre daha modern gözüktüğünü belirterek, “Türk kadınları bilgi hattını aramak için ortalama 1 yıl beklerken, Yunanistan ve İspanya gibi ülkelerde bu süre 5 yıla kadar çıkıyor” dedi.

KİM NE KADAR ARAMIŞ?

Prof. Dr. Hattat, ESDA şemsiyesi altındaki ülkeleri de karşılaştırarak, “ESDA Türkiye, kuruluşundan bu yana tüm ESDA kurucu ülkeleri arasında en çok aranan telefon hattı oldu. 2002-2007 arasında Türkiye’deki hattı 113 bin 840 kişi aramış. Aynı dönemde Fransa 20 bin 724, Almanya 20 bin 880, Yunanistan 30 bin 434 arama almış. Sadece 2007 yılı verilerine bakıldığında ise ESDA Türkiye hattını arayan 20 bin 415 kişiye karşılık, Almanya’da 4 bin 800, Fransa’da 4 bin 500 arama yapılmış” diye konuştu.

Haberin Devamı

HATTI KİMLER ARIYOR, NE SORUYOR?

Halim Hattat, tüm ülkelerdeki aramaların 16 ile 87 yaş arasında olduğunu dile getirerek, “ESDA Türkiye’yi en çok arayan grubu yüzde 60 oranıyla 18-30 yaş arası gençler oluştururken, diğer ülkelerde en sık arayanlar 45-50 yaş grubunda yer alıyor. Bu, ülkemizde genç neslin cinsel bilgisinin azlığını ve cinsel sorunlarını danışmak yerine tabu kabul ederek gizli tuttuğunu gösteriyor” dedi.

ERKEKLER ÇOĞUNLUKTA

Türkiye’de hattı arayanların yüzde 82’sini erkeklerin, yüzde 18’ini ise kadınların oluşturduğunu belirten Prof. Dr. Hattat, erkeklerin en sık sorduğu problemlerin yüzde 31 ile “erken boşalma”, yüzde 21 ile “sertleşme”, yüzde 12 ile “penis boyu”, yüzde 9 ile ‘cinsel istekte azalma”, yüzde 3’erlik paylarla “balayı empotansı (yetersiz sertleşme)” ve “mastürbasyon” olduğunu söyledi.

Haberin Devamı

KADINLARIN SORULARI

Kadınların yüzde 26’sının “kadın orgazm bozukluğu”, yüzde 17’sinin “cinsel isteksizlik”, yüzde 7’sinin “ilişkide acı/ağrı”, yüzde 5’inin “vajinismus” konusunda bilgi aldığını anlatan Prof. Dr. Hattat, eşleri hakkında arayan kadınların en sık sorduğu problemlerin ise yüzde 55 ile “sertleşme sorunu ve tedavileri”, yüzde 12 ile “erken boşalma”, yüzde 9 ile “erkeğin cinsel isteğinde azalma”, yüzde 3 ile “andropoz” şeklinde sıralandığını kaydetti.

BU SORUYU SADECE TÜRKLER SORUYOR

Prof. Dr. Halim Hattat, “Tüm Avrupa ülkelerinde aramaların yüzde 60’ından fazlası ‘sertleşme sorunu ve tedavileri’ üzerine. Bu durumu bu ülkelerde de ‘erken boşalma’ takip ediyor. Türkiye, ‘balayı empotansının’ (yetersiz sertleşme) sorulduğu yegane ülke. Kadınlar için hem ülkemizde hem de Avrupa’da en önemli sorunlar ‘cinsel istekte azalma’ ve ‘orgazm’ problemleri. Yine Türkiye, ‘ilk gece korkusunun’ sorulduğu tek ülke” diye konuştu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!