Cinsel eğitim TV'den

Güncelleme Tarihi:

Cinsel eğitim TVden
Oluşturulma Tarihi: Şubat 15, 1998 00:00

Haberin Devamı

Eğitim-Sen Çocuk Eğitimi komisyonu'nun hazırladığı ‘Cinsel Eğitim Raporu’nda, lise öğrencilerinin büyük bölümünün temel cinsellik bilgilerini TV, gazete ve dergilerden edindiği belirtildi. 400 lise öğrencisi arasındaki araştırma, gençlerin cinsel eğitim istediğini ve bunu okulda öğrenmeyi tercih ettiğini ortaya koydu. Bu amaçla Milli Eğitim Bakanlığı'na cinsel eğitim konusunda önerilerde bulunuldu.

Gençlerin cinsel eğitimi konusunda basın-yayın organları, aile ve okulun önüne geçiyor. Gençlerin cinsellik, aile planlaması ve cinsel yolla bulaşan hastalıklarla ilgili temel bilgi kaynaklarını, televizyon, gazete, dergiler ve arkadaşlarının oluşturduğu saptandı.

Eğitim-Sen Çocuk Eğitimi Komisyonu'nca hazırlanan ‘Cinsel Eğitim Raporu’nda yer alan araştırmaya katılan 400 lise öğrencisinin büyük bölümü, aile ortamında cinsel konularda rahatlıkla konuşulamadığını belirtti. Öğrencilerin yüzde 18'i ailesinin cinselliği tabu olarak gördüğünü ve konuşulmadığını bildirirken, yüzde 41'i cinsel konularda dolaylı konuşmalar yapıldığını kaydetti. Öğrencilerin yüzde 19.5'i cinselliğin konuşulmadığını ancak sorulara yanıt verildiğini, yüzde 18.7'si de aile ortamında cinsellikle ilgili konuların konuşulduğunu belirtti. Öğrencilerin, yüzde 2.8'i de cinsel konularda kendisinin konuşmadığını bildirdi.

AİLE EN SONDA

Öğrencilerin, cinsellik, aile planlaması ve cinsel yolla bulaşan hastalıklarla ilgili bilgi kaynakları arasında aile ve okul son sıralarda yer aldı. Öğrencilerin cinsel eğitimdeki temel bilgi kaynağını basın-yayın organları oluştururken, öğrencilerin yüzde 63'ü cinselliği, yüzde 78'i aile planlamasını, yüzde 80.3'ü de cinsel yolla bulaşan hastalıkları basın-yayın organlarından öğrendiğini söyledi. Temel bilgi kaynağının ikincisinin de arkadaş olduğu saptandı. Öğrencilerin yüzde 68'i cinselliği, yüzde 33.3'ü aile planlamasını, yüzde 31.3'ü de cinsel yolla bulaşan hastalıkları arkadaşlarından öğrendiğini belirtti.

EĞİTİM GEREKLİ

Aile ve okulu temel bilgi kaynağı olarak gösteren öğrencilerin oranı ise yüzde 10 düzeyinde kaldı. Cinsel eğitimin gerekli olduğunu belirten öğrencilerin oranı yüzde 91.2'ye ulaşırken, yüzde 1.8'i gerekli olmadığını, yüzde 7'si de bir fikrinin bulunmadığını bildirdi. Cinsel eğitimin gerekliliğine inanan öğrencilerin yüzde 21.2'si eğitime ilköğretimin birinci kademesinde, yüzde 44.5'i ilköğretimin ikinci kademesinde, yüzde 12'si de lisede başlanmasını önerdi.

BAKANLIĞA ÖNERİ

Raporda, Milli Eğitim Bakanlığı'na cinsel eğitim konusunda şu öneriler getirildi:

‘‘İlköğretimin birinci kademesinden başlanarak hayat bilgisi, sağlık bilgisi, fen bilgisi, biyoloji, psikoloji ve sosyoloji ders programlarına cinsel bilgiler konulmalı. Okullarda sınıf öğretmenleri ve rehber öğretmenler çocuklara bu konuda destek olabilecek şekilde donatılmalı. Okul-aile işbirliği güçlendirilmeli, ailelere bu konuda gerekli bilgiler verilmeli. Gençlerin cinsel sorunlarına ve üreme sağlığı problemlerine yanıt verebilecek danışma merkezleri oluşturulmalı. Gençlere yönelik cinsel eğitim projeleri yürüten sivil toplum kuruluşları ile işbirliği yapılmalı.’’






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!