Çinli damat İranlı gelinle Çırağan'da evlendi

Güncelleme Tarihi:

Çinli damat İranlı gelinle Çırağanda evlendi
Oluşturulma Tarihi: Eylül 04, 2007 13:28

ÇİNLİ Chechung Chang ve İranlı Yas Mostashari, Londra’da başlayan aşklarını İstanbul’da gösterişli bir düğünle taçlandırdı. İstanbul Boğazı, Uzakdoğu ve Asya’nın zengin ailelerinin düğün törenleri için vazgeçemedikleri bir mekan haline geldi.

Haberin Devamı

Düğünden ilginç kareler için tıklayın...

İstanbul, geçen hafta sonu rüya gibi bir düğüne ev sahipliği yaptı. Çin’deki Formula 1 Yarışları’nın Başkanı Chechung Chang ile İran’ın tanınmış ailelerinden birinin kızı olan mimar Yas Mostashari, Çırağan Sarayı’nda düzenlenen düğünle dünya evine girdi.

Sadece Doğan Haber Ajansı’nın görüntülediği düğün öncesi çiftin kendi ülkelerinin geleneklerine göre dini nikahları kıyıldı.

Çırağan Sarayı’nın özel bir salonunun hazırlandığı dini nikaha aynı zamanda 4 gün boyunca Çırağan Otel’inde konaklayan 300 davetli katıldı.

DİNİ NİKAHLAR KIYILDI

Feng Shui geleneklerine göre uğurlu sayılan günde Çin usulüne uygun kıyılan dini nikahta, damadın annesi ile babasının karşısına geçen çift birbirlerinin önünde saygı için eğildi. Ardından İslam Dini'ne göre nikah kıyıldı. Bu nikah daha uzun sürdü. Üzerinde mum, ayna, seccade, tütsü, çiçek ve şeker bulunan özel alana geçen çiftin İran usulüne uygun olan dini nikahı imam Mehmet Kıtay kıydı. Kıtay, Tebriz’de 7 yıl tahsil gördüğü için gelin Yas Mostashari tarafından tercih edildi. Dini törende gelin ve damadın kucaklarına Kuran- ı Kerim konuldu ve başlarına bir örtü gerilerek, hayatları boyunca muhabbetleri tatlı olsun diye üzerlerine şeker serpildi.

Haberin Devamı

AYNA, ŞEKER, TÜTSÜ

İran geleneklerine göre dini nikahın kıyıldığı alana çiftin her zaman yaşamları tatlı geçsin diye şeker, hayatlarının aydınlık olması için ayna konuldu, nazardan korunmak için de tütsü yakıldı. Törende konuklara İran’dan getirilen tatlılar ikram edildi. Çift bu alanda birbirlerine alyanslarını taktı. İran geleneklerine göre ağızlarının tadı hiçbir zaman bozulmasın diye birbirlerine şeker yedirdi.

SADECE ANNE VE KAYINVALİDESİNİN TAKISINI TAŞIDI

Gelin Yas Mostashari takı töreninde sadece annesi ve kayınvalidesinin hediye ettiği takıları taktı. Diğer davetlilerin hediye ettiği takılar ise kutuları eşliğinde beyaz bir sandığa kondu. İran geleneklerini tam olarak bilmeyen Çinli damat Chechung Chang, davetlilerin başlarından attığı şekere önce ürperdi, sonra kendi verdiği tepkiye kendi güldü. Davetliler birbirinden değerli hediyelerini takmak için uzun kuyruklar oluşturdu. Dini törenlerin ardından dünyanın dört bir köşesinden düğün için gelen davetliler Çırağan Sarayı’nın bahçesine hazırlanan kokteyl alanına alındı.

Haberin Devamı

GELİNLİK LÜBNANLI TASARIMCIDAN

Lübnanlı tasarımcı Elie Saab’ın Paris’teki butiğinde hazırlanan gelinliği ile göz dolduran gelin Yas Mostashari, kokteyl alanına damadın kolunda alkışlar eşliğinde çıktı. İstanbul Boğazı ile Çırağan Sarayı’nın atmosferine hayran kalan davetliler bol bol hatıra fotorafı çektirdi. Gezi teknelerindeki vatandaşlar, konuklara el salladı. Davetlilerle toplu fotoğrafın çekilmesinin ardından çift, Saray’ın birbirinden güzel köşelerinde düğün fotoğraflarını çektirdi.

AŞK LONDRA’DA BAŞLADI

Londra’da yaşadığı sırada eğitimi için yine aynı şehirde bulunan Yas Mostashari’ye ilk görüşte aşık olan damat Chechung Chang, şunları söyledi:

Haberin Devamı

“İkimiz de çok uzun süredir Londra’da yaşıyoruz. Bu nedenle Londra’da tanıştık. Düğünümüz için hem kendimizin hem de misafirlerimizin unutamayacağı, çok güzel bir mekan olmasını arzu ettik. Biz evlenmeden önce bile İstanbul’u çok güzel ve çok özel buluyorduk. Bu yüzden bu şehirde ve bu mekanda evlenmeye karar verdik.”

Gelin Yas Mostashari ise düğün mekanının İstanbul olmasına ilişkin şöyle konuştu:

“Burası çok güzel bir şehir. Burda çok güzel anılarımız var. Ayrıca Çırağan Sarayı çok güzel bir mekan. Öncelikle kültürlerin birleşimi olduğu için Türkiye bize çekici geliyor. Hem İran kültürüne hem de Çin kültürüne yakın buluyoruz ülkenizi. Ayrıca çok güzel buluyoruz şehrinizi.”

Haberin Devamı

Gelin ve damat ilk danslarını sarayın bahçesinde yaptı. Dansın bitiminde gökyüzünü süsleyen havai fişek gösterisi de yapıldı.

SON İSTANBUL MASALININ FATURASI YARIM MİLYON DOLAR

Gelin ve damat düğün yemeği için balo salonuna yine alkışlar eşliğinde girdi. Yaklaşık 300 kişinin katıldığı partide konuklara özel olarak İran’dan getirtilen aşçının yaptığı yörenin geleneksel pilavı da ikram edildi. Yemekte çalan yabancı ve Türk müziği eşliğinde davetliler bol bol dans etti. Kadın davetliler düğünde güzellikleriyle göz kamaştırdı. İran ezgilerinden oluşan müziklerin çalınmaya başladığında hemen herkes pistteydi. Gelin Yas Mostashari, kendi yöresine ait parçalarda bol bol göbek attı. Çinli damat Chechung Chang ve yakınları ise müziğe ayak uydurmaya çalıştı. Çift davetlilerle birlikte tren oluşturarak bütün masaları doluşmayı da ihmal etmedi. Dans ve müzik sabahın ilk ışıklarına kadar sürdü. Çırağan Sarayı’nın yetkililerinden düğünün faturasının yarım milyon dolar tuttuğu öğrenildi. Çift balayı için Karayip Adaları’na gitti.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!