Cindoruk'tan Demirel'e destek

Güncelleme Tarihi:

Cindoruktan Demirele destek
Oluşturulma Tarihi: Ekim 12, 1997 00:00

Haberin Devamı

DTP Genel Başkanı Hüsamettin Cindoruk, dün İstanbul'da düzenlenen partisinin ikinci ‘‘Temsilciler Meclisi’’ toplantısında, ‘‘Türkiye'nin en büyük partisini kuruyoruz. Devletin yeniden yapılanmasını istiyoruz’’ dedi.

Cindoruk, Hilton Oteli Altınkubbe Salonu'nda düzenlenen toplantıya Başbakan Yardımcısı ve Milli Savunma Bakanı İsmet Sezgin'le elele alkışlar arasında geldi.

Konuşmasında Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel'in açtığı başkanlık sistemi tartışmasının kamuoyunda derinleştirilmesi gerektiğini belirten Cindoruk, DYP Genel Başkanı Tansu Çiller'i de isim vermeden eleştirdi. DTP'nin iki önemli önerisinin ‘‘işlevsel devlet’’ ve ‘‘etkin toplum’’ olduğunu belirten Cindoruk, Demirel'in bu konularla ilgili işaretler verdiğini, ancak makamı nedeniyle açık konuşamadığını söyledi. Cindoruk, Türkiye'de otoritenin yürütme gücünün eline geçtiğini, parti içi demokrasi olmadığı için de tek parti iktidarında seçimle gelmiş imparatorlar ortaya çıkacağını söyledi. İki turlu seçimle gelen Meclis'in içinden seçilmiş başbakan başkanlığından kabine öneren Cindoruk, ‘‘Buna yarı başkanlık, Kuzey Kıbrıs Anayasası, Fransız Anayasası diyebilirsiniz. Hayır, bu Türkiye'nin gerçekleriyle birleşmiş bir anayasal düzendir. En azından dış politikada kalıcılığı temsil eden, meclisi fesih yetkisiyle elinde caydırıcı güç bulunan, MGK yetkilerini taşıyan bir cumhurbaşkanı’’ dedi. Cindoruk, 550 milletvekilinin sayısının 450'ye indirilmesi ve 100 kişilik bir ‘‘cumhuriyet meclisi’’nin kurulmasıyla da Anayasa Mahkemesi ve yasama arasındaki çatışmaların önlenebileceğini anlattı. Cindoruk, bakan olanların da milletvekilliğine ara vermesi ya da ayrılması gerektiğini de söyledi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!