Cindoruk: Sistem poker demokrasisi

Güncelleme Tarihi:

Cindoruk: Sistem poker demokrasisi
Oluşturulma Tarihi: Haziran 26, 1998 00:00

Haberin Devamı

Hükümetin küçük ortağı DTP, Başbakan Mesut Yılmaz'ın, kendilerine danışmadan CHP ile seçim protokolü imzalaması üzerine, hükümetteki durumunu masaya yatırdı. Genel Başkan Hüsamettin Cindoruk, hükümette kalma ya da karşı olma zorunlulukları bulunmadığını belirterek, ‘‘Bizim peşin fikrimiz yok. Türkiye'ye bugüne kadar sorun çıkarmadık, çözümsüzlük nedeni olmadık; olmayız da’’ dedi. Cindoruk'un son gelişmelerle ilgili değerlendirmeleri şöyle:

HÜKÜMET BİTTİ

Yılmaz-Baykal protokolüyle hükümet bitti. Hükümetin ne gün biteceğine ilişkin yazılı belge var. Bu bir oldu bittidir. Bize sorulmadan yapılmıştır. Başbakan'ın istifasıyla hükümet düşer. Birlikte kurduğumuz hükümetin düşmesine de hükümet karar vermeli. Ortakların fikri alınmadan seçim tarihinin belirlenmesini demokratik bulmuyoruz.

28 ŞUBAT, BEZLE SİLİNMEZ

28 Şubat muhtırası gözardı edilemez. 55'inci hükümetin görevi demokrasiyi olağan hale getirmek, 28 Şubat'ın izlerini silmek, laik demokrat cumhuriyete karşı başkaldırmaları ortadan kaldırmak, halkla barışık cumhuriyet kimliğini demokrat kimlik niteliğine çevirmekti. 28 Şubat'ın izleri bir bezle, silgiyle silinecek izler değildir. Sosyolojik, demokratik tedbirler alınması gerekir.

CUMHURBAŞKANI'NI SAVUNMUYORUM

Sayın Cumhurbaşkanı'nın önerilerini savunmuyorum, parti programını savunuyorum. Çünkü öneriler DTP'nin 7 Ocak'ta açıkladığı programla örtüşüyor. Cumhurbaşkanı ve bizim aradığımız, demokrasinin olağanüstü dönemlerde dayanıklılığını, kararlarını ve tedbirlerini ortaya koyacak bir otoritedir. Meseleyi başkanlık-yarı başkanlık sistemine çekmek yanlış olur.

KKTC UYGULUYOR

Fransa ve Kuzey Kıbrıs bu sistemi uyguluyor. Diktatörlük de getirmedi. Asıl kumar bugünkü sistemle oynanıyor. Bugünkü sistem poker demokrasisi. Bu sistemde 27 Mayıs, 12 Mart, 12 Eylül, 28 Şubat yaşandı. Bu sistem demokrasinin niteliklerini koruyamıyor.

ÇEVİK BİR'E YANIT

Cindoruk, cezaevinde yatan yazarların bulunduğu bir ülkede demokrasiden söz etme zorluğu bulunduğunu vurgulayarak, Türkiye'nin demokraside 3'üncü lige düştüğünü savundu. Cindoruk, ‘‘Cumhuriyeti biz kurduk, biz yaşatacağız’’ diyen Org. Çevik Bir'e de isim vermeden ‘‘Türkiye Cumhuriyeti'ni kollayan ve kollamak isteyenlere başka görev yüklemek istiyorum. Cumhuriyetin demokratik niteliğini de korumalıyız. Anayasası sıksık askıya alınan bir ülke cumhuriyet olsa ne yazar? Demokrat bir cumhuriyet ortaya çıkarma zorunluluğu ve sorumluluğumuzu ortadan kaldıramazsınız’’ yanıtını verdi.






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!