Cinayetin azmettiricisi eski bir polis muhbiri çıktı

Güncelleme Tarihi:

Cinayetin azmettiricisi eski bir polis muhbiri çıktı
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 05, 2003 01:57

Adana'daki Avukat Mehmet Sayıs cinayetinin azmettiricisi olduğu iddiasıyla aranan Cengiz İlhantekin, ‘‘polis muhbiri’’ çıktı. Uyuşturucu kaçakçılığı suçlamasıyla yargılanan Urfi Çetinkaya'nın avukatlığını da yapan Sayıs'ın ölüm tehditi aldıktan sonra İlhantekin'le ilgili polise bilgi verdiği, ancak sonuç elde edemediği öğrenildi.

‘‘Matador Operasyonu’’ sanıklarından Urfi Çetinkaya'nın avukatı Mehmet Sayıs'ın Adana'da öldürülmesiyle ilgili soruşturma sürüyor. Sayıs Cinayeti'nin azmettiricisi olduğu iddiasıyla aranan Cengiz İlhantekin'in uzun süre narkotik polis ajanı olarak çalıştığı ortaya çıktı. Daha önce yaklaşık 10 ayrı suçtan sicil ve sabıkası olan İlhantekin'in 1999-2001 arasında narkotik ve mali şubeye düzenli olarak bilgi verdiği, zaman zaman operasyonlara katıldığı anlaşıldı.

Hürriyet'in ulaştığı kaynaklara göre, İlhantekin'in emniyetle ilişiği üç yıl sonra bazı olaylarda suç çeteleriyle polis arasında ikili çalıştığı, polisteki etkisini kullanarak kendi adına çete kurduğu saptanınca kesildi.

Bu arada Cengiz İlhantekin, 4 ayrı cinayet ve 8 yaralama suçunun azmettiricisi olarak sorgulandı. Cengiz İlhantekin, 14 Kasım 2002'de Mehmet Kefe'nin öldürülmesi için oğlu Cemal İlhantekin'i azmettirdiği gerekçesiyle Adana 2. Ağır Ceza Mahkemesi'nde tutuksuz olarak yargılanıyor.

Bu arada Avukat Sayıs'ın arkadaşları, İlhantekin'in emniyet için çalıştığı dönemle ilgili iki çarpıcı iddiada bulundu. İlki 2001 Mayısında Van-Kıbrıs uyuşturucu güzergahında yapılan bir operasyon sonrası kaybolan uyuşturucularla ilgili. Önemli miktardaki kayıp uyuşturucunun bir polis şefi ile İlhantekin arasında paylaşıldığı öne sürüldü. İkinci önemli iddia bir sahte dolar operasyonuyla ilgili. İlhantekin'in oğlu Cemal, bu operasyonda ele geçirilen sahte dolarları Adana'da bir pavyonda harcarken yakalandı. İlhantekin'in polisle resmi ilişkisi kesilse de Ejder Çetesi'yle bazı polis yetkilileri arasındaki ilişkinin bir müddet daha devam ettiği iddialar arasında.

Polis katil zanlısı olarak iki kişiyi arıyor. Azmettirici olduğu iddia edilen Cengiz İlhantekin ve tetikçilik yaptığı iddia edilen Kayahan Özkara hala bulunamadı.

Komiser Kolombo lakaplı avukat

Avukat Mehmet Sayıs, 1945 yılında yoksul bir ailenin çocuğu olarak Adana'da doğdu. Simit satarak ilkokulu bitirdi. Kuleli Askeri Lisesi'nden sonra Kara Harp Okulu'ndan mezun oldu. 22 yıl orduda görev yaptı. Bu sırada Ankara Hukuk Fakültesi'nden de mezun oldu. Eşi Dilek Hanım'la 1986'da evlenen Sayıs, 1992'de kıdemli binbaşıyken ordudan emekli oldu. Doğum yeri olan Adana'ya dönüp bir ofis açarak avukatlığa başladı. Meraklı bir kişiliğe sahipti. Gerek giyim kuşamından ötürü gerekse olayların ardından bir dedektiflik gibi iz sürmesinden dolayı ona ‘‘Komiser Kolombo’’ lakabı takılmıştı. Enerji ihalelerinde başı sıkışan Uzanlar'ın avukatlığını üstlendi. 1999 Kasımında Adana'da yapılan bir operasyonda, uluslararası uyuşturucu kaçakçılığıyla suçlanan Urfi Çetinkaya'ya ait olduğu iddia edilen 22 tonluk esrar ele geçirilmişti. Çetinkaya bizzat arayarak Sayıs'tan bu davaya bakmasını rica etti. Adana'daki dava sürerken Ankara ve İstanbul'da 14 Ağustos 2000'de yapılan ünlü Matador Operasyonu'yla Urfi Çetinkaya ve 13 adamı yakalandı. Urfi Çetinkaya, Sayıs'ın, Matador Operasyonu ile ilgili davaya da bakmasını istiyordu ama avukat Sayıs bu teklifi geri çevirdi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!