Çin lideri Amerikan iş çevreleriyle görüştü

Güncelleme Tarihi:

Çin lideri Amerikan iş çevreleriyle görüştü
Oluşturulma Tarihi: Nisan 20, 2006 10:21

Çin Devlet Başkanı Hu Cintao, ABD'deki temasları çerçevesinde Amerikalı iş çevrelerinin temsilcileriyle biraraya geldi.

Haberin Devamı

Hu, Washington eyaletindeki Everett'te 600 kadar yerel yetkili ve işadamının katıldığı öğle yemeğinde, Çin'in mülkiyet haklarının korunmasında ve fason üretime karşı mücadelede kararlı olduğunu söyledi. Hu, “Mülkiyet haklarını korumak için yasal rejimi iyileştirmeye, kanunun uygulanmasını hızlandırmaya ve aksi yönde davrananları cezalandırmaya devam edilecektir” dedi.

Çin'de Microsoft ürünleri başta olmak üzere, filmler, CD'ler, ecza ürünleri gibi ürünlerin fason üretimi çok yaygın. ABD Başkanı George Bush, sürekli olarak Pekin yönetiminden mülkiyet haklarının korunmasını güçlendirmesini istiyor. Tahminlere göre, Çin'de kullanılan Microsoft ürünlerinin yüzde 90'ı fason üretim. Bu arada, Hu, ABD'nin kuzeybatısındaki Seattle'da Amerikalı işadamlarıyla yaptığı bir görüşmede, Çin parasının konvertibilite bakımından daha esnek olmasından yana olduğunu, bununla birlikte yuanın istikrarlı kalması gerektiğini söyledi.

Haberin Devamı

Çin'in kur rejimi mekanizmalarını iyileştirmeye ve yuanın (renminbi) kur oranındaki esnekliğini artırmaya devam edeceğini belirten Hu, “Bizim amacımız, kur oranının istikrarlı, dengeli bir seviyede kalmasını sağlamak. Bu, Çin'in olduğu kadar ABD ve dünyanın geri kalanının da yararınadır” dedi.

FALUN GONG TARİKATI

Öte yandan, Hu'nun başkent Washington'a yapacağı ziyaret öncesinde, Çin'de yasaklı Falun Gong tarikatının üyelerinin Beyaz Saray yakınlarında gösteri yaptığı ve Çin'de tarikat üyelerine baskıları kınadığı bildirildi. 700 kadar göstericinin, “Çin temerküz kampları, organ mezbahası” ya da “Çin'de Falun Gong müritlerinin vahşice öldürülmesine son” yazılı pankartlar açtıkları belirtildi. Göstericilerden David Liang, tarikat üyelerinin gözaltında olanlarından canlı canlı organ çalındığını, bunu da kamuoyuna duyurmak istediklerini söyledi.

Tarikatı 1999'da yasaklayan Pekin ise işkence iddialarını yalanlıyor. Tarikatın ruhani lideri Li Hongzi ABD'de yaşıyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!