Çin’in Wikipedia yasağı kalktı

Güncelleme Tarihi:

Çin’in Wikipedia yasağı kalktı
Oluşturulma Tarihi: Kasım 18, 2006 00:00

Çin’in yaklaşık bir yıldır süren Wikipedia yasağı sonunda kalktı. Yasağın kalkmasıyla beraber online ansiklopedi Wikipedia’nın Çince sürümü de tekrar erişilebilir hale geldi. Fakat sitenin 4 Haziran 1989’da gerçekleşen kanlı öğrenci ayaklanması ve Çin’in buna benzer politik tabularıyla ilgili sayfaları hala engellemelere maruz kalıyor.

Haberin Devamı

Çin hükümeti, yaklaşık bir yıl süren özgür ansiklopedi Wikipedia üzerindeki yasağı sonunda kaldırdı. Yasağın kalkmasıyla beraber Wikipedia’nın Çince sürümü de aktif hale getirildi. Wikipedia engellemesi kaldırılsa da Çin hükümeti tarafından hassas bir şekilde değerlendirilen konular hala engellemelere maruz kalıyor. Bunlar arasında 4 Haziran 1989’da yüzlerce kişinin ölümüyle sonuçlanan kanlı örenci ayaklanması da yer alıyor.

 

Çin, politik ve ahlaki açıdan uygunsuz bulduğu yerli ve yabancı pek çok siteye Çin sınırları içinden erişimi engelliyor. Engellenen siteler arasında Çin hükümeti tarafından politik olarak hassas kabul edilen konular üzerindeki sitelerin yanı sıra pornografik siteler de yer alıyor. Çin, uygunsuz bulduğu İnternet kaynaklarını engellemek için “Büyük Duvar” olarak da çağrılan sanal bir İnternet duvarı kullanıyor. Büyük Duvar ayrıca, uygulamadaki “başarısından” dolayı dünya çapındaki baskıcı rejimler için de örnek alınan bir model niteliği taşıyor.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!