Çin’in döviz rezervleri 2.85 trilyon dolarla rekorda

Güncelleme Tarihi:

Çin’in döviz rezervleri 2.85 trilyon dolarla rekorda
OluÅŸturulma Tarihi: Ocak 12, 2011 09:27

Çin, ekonomisini yavaşlatmak için önlem üzerine önlem alsa da ülkede kredi genişlemesi sürdü ve döviz rezervi geçen çeyrekte rekor seviyede artarak toplamda 2.85 trilyon dolara çıktı. Çin elinde bulundurduğu büyük miktardaki döviz rezerviyle hem piyasalara istediği zaman müdahale etme gücünü elde ediyor hem de ABD'nin egemenliğine darbe vuruyor.

Haberin Devamı

Küresel ekonominin nabzı EKONET'te atıyor         Â

 

Çin Merkez Bankası (PBOC) tarafından bugün yayımlanan verilere göre, Çin'in dolar cinsinden döviz rezervleri son çeyrekte 199 milyar dolarlık artış kaydetti. 2010 yıl boyunca kullandırılan kredi toplamı ise 7.95 trilyon yuan (1.2 trilyon dolar) oldu. Hükümetin bu alandaki hedefi ise 7.5 milyar dolardı.

 

Kredi kullanımı miktarının Pekin hükümetinin yıllık hedefini de geride bırakması, likidite bolluğunu ve enflasyonu engellemek için para ve maliye politikalarında yeni sıkılaştırma adımları atılacağının da sinyalini verdi.

 

Haberin Devamı

Standard Chartered ve Credit Agricole gibi büyük bankaların ekonomistleri, PBOC'nin önümüzdeki dönemde faizleri artırma, bankaların ayırdığı munzam karşılıkları yükseltme yönünde kararlar alıp, yuanın daha hızlı deÄŸerlenmesine izin verebileceÄŸini belirtiyor.Â

 

SERMAYE ÇIKIŞINA DESTEK

Bununla birlikte, Çinli politika yapıcıların daha fazla sermayenin dışarı çıkmasına olanak sunacak uygulamalara gideceği de belirtiliyor. Pekin yönetimi, geçtiğimiz dönemde ihracatçıların gelirlerini yurtdışında tutma ve bazı vatandaşlarına deniz aşırı ülkelere doğrudan yatırım yapma izni vererek bu yönde adımlar atmıştı.

 

Standard Chartered'ın Şangay'daki ekonomistlerinden Jinny Yan yaptığı değerlendirmede, "Şimdi bütün gözler, Merkez Bankası'nın masaya getireceği yeni politika önlemlerinde olacak... Ancak, yılın ilk yarısında piyasada likidite fazlası kalmaya devam edecek" dedi.

 

FAİZDE ÜÇ İNDİRİM

Yan, PBOC'nin ilki bu çeyrekte olmak üzere bu sene üç kere faiz indirimine gideceği öngörüsünde de bulundu.

 

Haberin Devamı

Açıklanan veriler sonrasında Shangai Composite Endeksi yüzde 0.4'lük artış kaydetti. Bununla birlikte Devlet Başkanı Hu Jintao'nun gelecek hafta yapacağı ABD ziyareti öncesinde yuanın değerlenmesine izin vereceği söylentisi, yuanın, dolar karşısında yüzde 0.3 yükselmesini sağladı.

 

 

* Bu yazı Bloomberg'de, "China Currency Reserves Rise to Record $2.85 Trillion" başlığıyla yayımlana haberden derlenmiştir.

 

EkoNet'i Facebook'ta takip etmek için:                Â

http://www.facebook.com/#!/HurriyetEkonet                                                                Â

                                Â

EkoNet'i Twitter'da takip etmek için:                  Â

http://twitter.com/HurriyetEkonet  

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!