Çin heyeti Varyag için geliyor

Güncelleme Tarihi:

Çin heyeti Varyag için geliyor
OluÅŸturulma Tarihi: AÄŸustos 26, 2001 16:36

Ukrayna bandıralı Varyag gemisinin Boğazlar'dan geçişi için Ankara'nın olurunu alan Çin, 'güvenli geçiş' çerçevesinde teknik istişarelerde bulunmak üzere Türkiye'ye heyet gönderiyor. 28 Ağustos Salı günü Ankara'ya gelecek Çin Ulaştırma Bakanlığı'ndan bir heyet, Varyag'ın Boğazlar'dan geçişi sırasında can, mal, çevre ve seyir güvenliğini tehdit edebilecek riskleri en aza indirebilmek için görüş alışverişinde bulunacak.

Heyetin, Ulaştırma ve Dışişleri Bakanlığı ile Denizcilik Müsteşarlığı yetkilileri ile biraraya gelmesi bekleniyor. Heyet, Ankara temaslarını tamamladıktan sonra, İstanbul'a geçecek. 

DENÄ°ZCÄ°LÄ°K MÃœSTEÅžARLIÄžI

Denizcilik Müsteşarlığı yetkililerinden edinilen bilgiye göre, Başbakan Bülent Ecevit tarafından Varyag gemisinin Boğazlar'dan geçişi için verilen iznin ardından, konuyla ilgili yazılı emir Cuma günü Devlet Bakanı Ramazan Mirzaoğlu'na ulaştırıldı. 

''Ulusal çıkarlara aykırı olduğu'' ve ''ülke güvenliğini tehlikeye sokabileceği'' gerekçesiyle Varyag'ın geçişine başından beri karşı çıkan Denizcilik Müsteşarlığı, izin verildikten sonra geçişin ''asgari riskle ve belli koşullar altında'' olabilmesi için çalışmalarını sürdürüyor. 

ÇÖZÜM BEKLEYEN SORUNLAR

Genelkurmay'ın tavsiyeleri doğrultusunda, motor ve dümen donanımı bulunmayan Varyag'ın Boğazlar'dan geçişi sırasında ''kılavuz alması, görüşün asgari beş deniz mili olması, gemiye römorkörlerin eşlik etmesi,her iki boğazın trafiğe kapatılması ve gemide yakıt, yanıcı, patlayıcı madde bulunmaması'' gibi güvenlik artırıcı önlemlere dikkat çekildiğini belirten yetkililer, iki ülke arasında teknik ve hukuki yönden çözüm bekleyen daha pek çok sorun olduğuna işaret ediyorlar. 

SINIRSIZ SÄ°GORTA

''Sınırsız sigorta'', iki ülke arasında kesinlik kazanması gereken konuların başında geliyor. Olası bir kazanın çevreye ve kıyılara verebileceği zararın şimdiden kestirilebilmesinin mümkün olamayacağını belirten yetkililer, Çin'in Türkiye'nin bu konudaki yaklaşımına sıcak baktığını ve tüm zararı karşılamayı taahhüt ettiğini, ancak hala netlik kazanmayan unsurların bulunduğunu kaydediyorlar.

RÖMORKÖRLER

Bir diğer çözüm bekleyen sorun ise römorkörler. Yetkililer, 306 metre boyundaki platformun Boğazlar'dan geçişi sırasında 8 adet römorköre ihtiyaç duyulduğunu hatırlatıyor ve Varyag'ın Boğazlar'dan geçişi sırasında kılavuz ve römorkör hizmetlerinden yararlanabilmesi için ''Türk Boğazları Deniz Trafik Düzeni Tüzüğünü''ne göre ''özel bir iznin'' alınması gerektiğini vurguluyor. 

Römorkörlerin kendi aralarında ve Varyag ile koordinasyonunun çok güç olacağına işaret eden yetkililer, geçiş sırasında meydana gelebilecek bir kazada, römorkörlerin sorumluluğunun hangi tarafta olacağının ise henüz belirlenmediğini belirtiyorlar. 

Yetkililer ayrıca, geçiÅŸte birden fazla kılavuz kaptana ihtiyaç duyulacağına iÅŸaret ediyorlar.   Â

BOĞAZ TRAFİĞİ

Varyag'ın geçişi sırasında, sadece İstanbul Boğazı'nın en az 4 saat trafiğe kapatılacağını belirten yetkililer, bunun Boğazlar'da sefer yapan diğer gemilerin programını aksatabileceği ve ortaya çıkabilecek zararın karşılanmasında sorunlar doğurabileceği konusunda uyarıyorlar.

Sigorta şirketlerinin, Boğazlar'dan geçiş yapan gemilerin sigorta primlerini artırabileceklerini belirten yetkililer, zararı kimin karşılayacağı konusunda da soru işaretlerinin bulunduğunu kaydediyorlar. 

AKINTI VE RÃœZGAR

Boğazlar'daki akıntı ve hava koşullarının da dikkate alınması gerektiğini belirten yetkililer, römorkörler ile boyu 550 metreye ulaşacak platformun, iki ülke arasında varılan uzlaşmanın ardından, yaz sezonu bitmeden, en geç Ekim ayında Boğazlar'dan geçmesi gerektiğini, aksi halde geçişin 2002 baharında yapılabileceğini vurguluyorlar. 

DONANIM

Karadeniz'de 2 yıldır bekleyen Varyag'ın, geçiş öncesinde eksik donanımını gidermesi gerektiğini kaydeden yetkililer, özellikle aydınlatma ve halat donanımının tam olmasının önemine dikkat çekiyorlar. 

Çin'in, ''Santone'' adlı özerk bir adada bulunan küçük bir turizm firması tarafından satın alınarak, eğlence gemisi yapılmak istenen Varyag'ın Boğazlar'dan geçişi için yaptığı başvuru, daha önce 4 kez geri çevrilmişti. 
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!