Çin Hava Kuvvetleri Komutanı Ankara'da

Güncelleme Tarihi:

Çin Hava Kuvvetleri Komutanı Ankarada
Oluşturulma Tarihi: Ekim 18, 2006 12:51

Çin Halk Cumhuriyeti CMC (Merkezi Askeri Komite) üyesi ve Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Qiao Qingchen, Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Faruk Cömert'i ziyaret etti.

Haberin Devamı

Konuk Komutan Orgeneral Qingchen, Hava Kuvvetleri Komutanlığı Karargahına gelişinde Orgeneral Cömert tarafından askeri törenle karşılandı.

Orgeneral Qingchen'in Türk Hava Kuvvetleri özel defterini imzalamasının ardından iki komutan, Orgeneral Cömert'in makamına geçti.

Orgeneral Cömert, burada bir gazetecinin, Çin Halk Cumhuriyeti ile Türk savunma sanayii arasındaki ilişkilerle ilgili bir sorusu üzerine, Çin Hava Kuvvetlerinin bölgenin en büyük hava kuvvetlerinden biri olduğunu ve son zamanlarda büük bir modernleşme faaliyetine girdiğini ifade etti.

Türkiye ile Çin arasındaki ilişkilerin tarihsel ilişkilere yakışır şekilde devam ettiğini dile getiren Orgeneral Cömert, Orgeneral Qingchen'in ziyaretinin iki ülke hava kuvvetleri arasındaki ilişkinin en önemli bölümlerinden biri olduğunu söyledi. Orgeneral Qingchen'in geçen yılki Türk Hava Kuvvetleri komutanının Çin ziyaretine karşılık olarak Türkiye'ye geldiğini ifade eden Orgeneral Cömert, “Her iki tarafın da amacı tarihsel ilişkimize yakışır bir işbirliğini günümüzde de geliştirmek. Bu kapsamda iki ülke hava kuvvetleri arasında, hava gücünün kullanımı, teknolojik gelişmeler ve bilgi değişimi konusunda faaliyetlerimiz devam etmektedir” diye konuştu.

“HER İKİ ÜLKENİN YARARINA”

Haberin Devamı

Orgeneral Cömert, savunma sanayii ilişkilerinin Savunma Sanayii Müsteşarlığı tarafından yürütüldüğüne dikkati çekerek, şunları söyledi:

“Ancak, biz Türk Hava Kuvvetleri olarak bu ilişkilerde ülkemizin de yararları olacağını değerlendiriyoruz. Özellikle hava kuvvetimizin eksik olduğu bazı alanlarda Çin'in önemli atılımlar geliştirdiğini biliyoruz. Bu ilişkilerin devam etmesi her iki ülkenin yararına olacaktır.

Her şeyden önce iki ulus arasında var olan dostluğun, sevginin ve kardeşliğin bu ilişkilerle daha da pekişeceğine inanıyorum. Ben, şahsen Türk Hava Kuvvetleri Komutanı olarak, Çin Hava Kuvvetleri Komutanı'nın burada bulunmasından büyük mutluluk duyuyorum. Kendisine de çok büyük sempati duyuyorum. Bu ilişkileri geliştirmek için hep beraber gayret sarf ediyoruz. Bu ziyaretin her iki ülke hava kuvvetine de yararlı olacağını değerlendiriyorum.”

UZAY ÇALIŞMALARI

Haberin Devamı

Türkiye'nin uzay alanındaki çalışmaları ile ilgili soruyu yanıtlayan Orgeneral Cömert, Çin'in Türkiye'nin uzay çalışmalarına ve ihalelerine ilgi duyduğunu ve Savunma Sanayii Müsteşarlığı boyutunda görüşmeler olduğunu belirtti.
Çin'in uzay alanında çalışma yürüten ender ülkelerden biri olduğunu ifade eden Orgeneral Cömert, bu alanda Türkiye'nin Çin ile iş birliğinden önemli yararlar elde edebileceğini söyledi.

Bir başka soru üzerine, Orgeneral Cömert, Türkiye'nin hava savunmasına ilişkin ihaleyle Çin firmalarının ilgilendiğini ve teklifler verdiğini ifade etti.

Eğitim ve iş birliği çalışmalarıyla ilgili bir başka soru üzerine de Orgeneral Cömert, Çin Silahlı Kuvvetleri ile Türk Silahlı Kuvvetleri arasındaki eğitim ve iş birliği faaliyetlerinin halen devam ettiğini, her iki ülke subaylarının karşılıklı olarak harp akademilerinde okuduklarını anlattı. Orgeneral Qingchen'e, Türkiye ziyareti sırasında tercümanlık yapan subayın Harp Akademileri Komutanlığında okuduğuna dikkati çeken Orgeneral Cömert, eğitim alanındaki ilişkilerin devam ettiğini, amaçlarının ilişkileri daha da ileriye götürmek olduğunu söyledi. Orgeneral Cömert, “İki ulusun mevcut yakınlığına ve ilgisine yakışır bir ilişki olması için biz de uğraşıyoruz” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!