Cilt kanseri nasıl anlaşılır?

Güncelleme Tarihi:

Cilt kanseri nasıl anlaşılır
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 14, 2018 17:34

Cilt kanseri, birçok nedenden dolayı ciltte oluşan kötü huylu büyümedir Cilt kanseri veya deri kanseri birçok sebepten kaynaklanabilir. Kadınlarda erkeklere oranla daha sık görülür. Peki, cilt kanseri nasıl anlaşılır?

Haberin Devamı

 

Cilt kanserinin üç yaygın türü vardır: Bazal hücre karsinom (basal cell carcinoma), yassı hücreli karsinom (squamous cell carcinoma) ve malignant melanom. Bunların her biri ortaya çıktığı deri hücresinin adını almıştır. Güneş ışığı ve diğer morötesi (UV) ışınımlarından uzak kalarak, güneşin etkilerine karşı koruyucu giysiler giyerek ve güneş kremi kullanarak UV ışınımının sebep olduğu kanserlerin riskini önemli ölçüde azaltmak mümkündür. 

Cilt kanseri genellikle derinin üst kısımlarından geliştiğinden gözle görülebilir. Bu da erken aşamada keşfedilmelerini sağlar. En sık uzun süreli iyileşmeyen yara yakınması ile başvurulur. En sık güneş gören “yüz, boyun” gibi bölgelerde iyileşmeyen yara, kanama, renk değişikliği görülür.

Haberin Devamı

Tanısı İçin Neler Yapılmalıdır?

Tanı için şüphelenilen bölgeden deri biyopsisi (örneği) almak gerekir.

Tedavisi İçin Neler Yapılmalıdır?

Erken dönemde şüpheli deri bölgesinin cerrahi olarak çıkarılması, bazı cilt kanserlerinde sıvı azot ile dondurulması şeklinde tedavi edilebilir.

Tedavisi Sonrası Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar Nelerdir?

 Tedavi sonrası güneşten korunma çok önemlidir. Bazı kanser türlerinde aralıklı hekim kontrolü önemlidir.

 

BAKMADAN GEÇME!