Çiller'in akıl hocası

Güncelleme Tarihi:

Çillerin akıl hocası
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 19, 1997 00:00

Haberin Devamı

DYP Genel Başkanı Tansu Çiller'in parti ve devlet içindeki çalışmalarına ‘teorisyen' bir ekip yön veriyor. Çiller'in konuşma metinlerini hazırlayan ve izleyeceği siyasi stratejiye yön veren danışmanların beyninin Gazi Üniversitesi Kamu Yönetimi Bölümü öğretim üyelerinden Doç. Dr. Mümtazer Türköne olduğu belirtiliyor. İçişleri eski Bakanı Meral Akşener'in orduyu ağır bir dille suçladığı ünlü konuşmasını da, Türköne'nin hazırladığı konuşuluyor.

Yaklaşık 2 yıldır Çiller'le çalışan bu ekipte, Türköne'nin en yakın çalışma arkadaşı olarak, kendisi gibi Türk-İslam sentezi çizgisini benimseyen Hüseyin Kocabıyık adlı bir araştırmacı da var. Türköne ve Kocabıyık'ın ideolojik yakınlıklarının iş hayatlarına da yansıdığı ve Analitik Stratejik Araştırmalar adlı bir şirkette ortak oldukları da öğrenildi. Çankaya'da faaliyet gösteren bu şirket, DYP Lideri için anket ve toplumsal araştırma çalışmalarını yürütüyor.

Çiller'in grup konuşmalarını, özel günlerdeki mesajlarını, çok önemli açıklamalarını hep Türköne hazırlıyor. Türköne, Çiller'in Susurluk skandalı sonrasında Abdullah Çatlı için söylediği, ‘‘Devlet için kurşun atan da, kurşun yiyen de bizim için şereflidir'' sözünün mimarı olarak biliniyor.

Akşener'in Genelkurmay'ı darbe hazırlığı ile suçlayan konuşmasını da Türköne hazırladı. 1971'de dönemin MİT mensubu Mahir Kaynak'ın ordu içindeki ‘Madanoğlu Cuntası'nı tespit ettiğine ilişkin bilgiyi Akşener'in konuşması içine alan kişi de Türköne. Genel başkan yardımcılarının imzasıyla yapılan bir çok açıklamayı da perde arkasından Türköne hazırlıyor.

TV-GAZETE

Geçmişte bu ekipten bağımsız çalışan ve DYP Genel Sekreter Yardımcılığı da yapan Bekir Altınok da, şimdi bu ekiple çalışıyor. Özer Çiller'in sağ kolu olan Altınok, Çiller Ailesi'nin yayın organı olarak gösterilen Öncü Gazetesi'nin başına getirildi. Çiller Ailesi bu gazete aracılığıyla, kendileriyle uğraşan ‘bir kısım medyayı' sütunlarında hedef haline getirdi. Bu gazete için Kalkınma Bankası ve Halk Bankası'ndan kredi alındığı öne sürülüyor.

Aynı ekip için bir de televizyon kuruldu. Türköne ve Kocabıyık, Bays Yayıncılık tarafından kurulan BTV'nin yönetimine getirildi. Eski Ulaştırma Bakanı Ömer Barutçu'nun desteğiyle kablodan yayın yapan BTV için de önemli oranda devlet desteği sağlandı.

ORAKOĞLU'NA REFERANS

Hürriyet'in edindiği bilgilere göre, Bülent Orakoğlu'nun Niğde Emniyet Müdürlüğü'nden İstihbarat Dairesi Başkan Vekilliği'ne getirilmesinde de, Çiller'e referans veren kişilerden biri yine Türköne. Türköne, Orakoğlu'nun görevden alınmasıyla ilgili tartışmalar sırasında TSK'nin baskısına karşılık, danışmanlığını yaptığı Akşener'e direnmesi telkininde bulundu.

BAKAN ATAMASI

Bir dönem DYP'de Çiller'e en yakın kadro içinde yer alan, sonradan ANAP'a katılan Manisa Milletvekili Tevfik Diker, bu ekibin her işte rolünün olduğunu söylüyor. Diker, ‘‘Bunlar, Bakanlar Kurulu'nun oluşumunda bile Özer ve Tansu Çiller üzerinde etkin rol oynadılar'' diyor.

ANAP Genel Başkan Yardımcısı İbrahim Yaşar Dedelek de, DYP Genel Başkan Yardımcılığı görevini yürüttüğü dönemde Türköne ve Kocabıyık ekibinin, parti yönetiminden uzaklaştırmak için, kendisini Devlet Bakanı yaptırdıklarını itiraf etti. Bu ekibin Çiller Ailesi'nin siyasi danışmanları olarak görev yaptığını belirten Dedelek, ‘‘Bir gün Çiller bana bir konuşma metni getirdi ve ‘bunu okuyacaksın' dedi. Ben ne olduğunu sorunca, ‘metni danışmanlarım hazırladı' cevabını verdi. Çiller'in Bilkent'teki Konutu'nda odaları bile vardı'' dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!