Çiller: Kavga banda alınmadı

Güncelleme Tarihi:

Çiller: Kavga banda alınmadı
Oluşturulma Tarihi: Ocak 31, 2001 00:00


DYP Genel Başkanı Tansu Çiller, DYP Şanlıurfa Milletvekili Fevzi Şıhanlıoğlu'nun ölümü ile sonuçlanan kavganın talimatla çıktığını iddia etti. Çiller, olayın ardından aranan savcının 'talimat aldım' gerekçesiyle gelmediğini söyledi. Kavganın kayda alınmadığını da savunan Çiller, Başbakan Bülent Ecevit ile TBMM Başkanvekili Ali Ilıksoy'u istifaya çağırdı.

DYP Genel Başkanı Tansu Çiller TBMM bahçesinde milletvekilleri ilebirlikte bir basın toplantısı düzenledi. Çiller, dün akşam yaşanan olaylar sonucunda yaşamını kaybeden Şıhanlıoğlu'nun, millet kürsüsünün susturulmasına karşı çıkarken öldüğünü söyledi. Meclis kürsüsünün hiç kimsenin tapulu malı olmadığını kaydeden Çiller, şunları kaydetti:

Demokrasi şehidi

''Milletin her gün daha fazla fakirleştirildiği, ezildiği bir ortamda milletin hakkının aranacağı yegane kürsü, o kürsü idi. Ve o gün bu millet adına mücadele verilirken, bir ciddi saldırı ile karşı karşıya kalındı. Saldırı aslında şahsa ait de değildir. Saldırı, demokrasiye karşı yapılmış bir saldırı idi. Onun için de bir arkadaşımız demokrasi şehidi olarak ortaya çıkmış ve nitelendirilmiştir.''

''Kişiliği, geçmişi ve makamı itibariyle itidal unsuru olması gerekenler, dün akşam Meclis' te bir tahrik unsuru olmuşlardır'' diyen Çiller, Başbakan Bülent Ecevit'in yanında oturan bir bakanın, Başkanvekili Ali Ilıksoy'a ''Bir emir'' yolladığını söyledi. Meclis'te olaylar sürerken ''Devam et, okut, oyla'' emri verildiğini kaydeden Çiller, konuşmasını şöyle sürdürdü:

''Bu not, bizzat Sayın Başbakan'ın yanında oturan bakanının verdiği direktiftir. Bu aslında demokrasinin katlidir. Bu, yasamanın icra tarafından kuşatılmasıdır. Bu bir Anayasa ihlalidir. Bunun karşısında yapılacak en doğru ve onurlu hareket istifa etmektir. Bu nedenle Başbakanı istifaya davet ediyoruz. Bu nedenle Meclis Başkanvekili'ni istifaya davet ediyoruz.''

Savcıyı çağırdık gelmedi

DYP Genel Başkanı Tansu Çiller, Fevzi Şıhanlıoğlu'na talimatla olduğu açık olan bir biçimde saldırı yapıldığını iddia ederek, Şıhanlıoğlu'nun maruz kaldığı saldırıların hiçbirinin banda alınmadığını bildirdi.

Çiller, TBMM Bahçesi'nde düzenlediği basın toplantısında, ''Şıhanlıoğlu'nun vefatı üzerine taziye dileği telaffuz etmeye gerek duymayan, bunu bir insanlık kaidesi içinde ifade dahi etmeyenlerin, dün akşam Meclis'in kameralarını da susturduklarını'' söyledi.

Dün akşam icranın, yargıyı da büyük ölçüde kuşatma altına aldığını savunan Çiller, Şıhanlıoğlu'nun vefatından hemen sonra bir DYP milletvekilinin savcıyı aramasına karşın savcının gelmediğini, ikinci kez arandığında da ''yukarıdan talimat aldım'' dediğini anlattı. Çiller, şöyle devam etti:

''Bu icranın yargıyı kuşatmasıdır. İcranın yasamayı kuşatmasıdır. İşte verilen mücadele bu idi. Hiç bir farklı fikre saygı duymayanlar, milletin hakkının aranmasını, farklı fikirlerin ifadesini isteyemenler, Meclis kürsüsünü de susturmak istemişlerdir. Arkadaşlarımızın, millet adına itirazı da buydu.''

Çiller bir soru üzerine de, kendilerine otopsiyle ilgili olarak ulaşan ön bilgilere göre, Şıhanlıoğlu'nun başına darbe aldığının anlaşıldığını belirterek, ''5-6 darbe olduğu anlaşılıyor. Ölüm sebebinin buna bağlı olup olmadığı henüz belli değil. Ancak vahim olan, üzücü olan, bu darbelerin Meclis'in çatısı altında verilen talimattan sonra ortaya çıkmış olmasıdır'' dedi.

Savcılık: Talimat almadık
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!