Çiller: Kamu bankalarındaki soygunu açıklayın

Güncelleme Tarihi:

Çiller: Kamu bankalarındaki soygunu açıklayın
Oluşturulma Tarihi: Kasım 08, 2000 00:00

Haberin Devamı

DYP Genel Başkanı Tansu Çiller, hükümeti, kamu bankalarının verdiği kredileri derhal açıklamaya çağırarak, ''Genel görüşme önergesini reddederek bankalar soygunu olayını örtmeyi başaramayacaksınız, anayasal denetim yollarına teslim olmaya mecbur kalacaksınız'' dedi. Çiller, iktidara, banka soyanların af kapsamına alınmaması konusunda uyarıda bulundu.

Çiller, partisinin grup toplantısında yaptığı konuşmada, 10 batık bankanın topluma maliyetinin 10.5 milyar dolar olduğunu, fon denetiminde de bu bankaların zarar ertelemeye devam ettiğini belirterek, iktidarın muhalefeti suçlayarak olayın sorumluluğundan kurtulamayacağını bildirdi.

Tek sorumlu hükümet

Kendi iktidarları döneminde mevduata güvence getirilmesinin zorunlu olduğunu, ancak bunun zaman içinde kademeli olarak kaldırılması gereğine işaret eden Çiller, ''Batık bankalara ilişkin murakıp raporlarının gereği anında yapılmamışsa tek sorumlusu hükümettir. Bir bakanın intihar girişimi sırasında böyle bir rapor masada duruyorsa, bunun cevabı verilemiyorsa, bunun yükümlülüğü o hükümetin üstündedir. Başbakanlığı döneminde mafya ile bir bankanın satış pazarlığını yaparken suçüstü yakalanan kişi, bugünkü iktidarda başbakan yardımcılığı yapıyorsa sorumluluk bu hükümetindir'' diye konuştu.

Çiler, özetle şunları söyledi: "Türkiye'de derhal kamu bankalarının bütün kredi ilişkileri ilan edilmelidir. Hesabını verene kadar meselenin takipçisi olacağız. Genel görüşmenin reddedilmesiyle iktidar kamu vicdanında mahkum olmuştur. Meclis'te suçüstü yakalanmıştır. İktidara sesleniyorum: Kaçamayacasınız, üstünü örtmeyi başaramayacaksınız. Anasayal denetim yollarına teslim olmaya mecbur kalacaksınız.''

Genel af uyarısı

Cezaevleri sorununa da değinen Çiller, ''Türkiye'de cezaevleri sorununun yıllardan beri bulunduğunu, ancak hiçbir iktidarın katile teslim olmadığını'' söyledi. Cezaevlerinin çeteler tarafından ele geçirildiğini savunan Çiller, ''Ülke ekonomisini IMF'ye, içişlerini AB'ye, dışişlerini ABD'ye, cezaevlerini de mahkumlere ihale ettiler. Nerede bu iktidar? Uşak cezaevinde olaylar oldu bir bakan gitmedi'' diye konuştu.

Affın bayramdan önce çıkarılmaya çalışıldığına da hatırlatan Çiller, affın bir adalet reformu içinde ele alınması durumunda destekleyeceklerini bildirdi. Çiller, ''cezaevlerinde mahkumları idare edemiyorsunuz şimdi bunları sokağa salıp da nasıl kontrol edeceksiniz? Nereden iş nereden aş bulacaksınız?'' diye sordu.

Çiller kısmi affın 1974'de olduğu gibi bir genel affa dönüşmesinden endişe ettiklerini de ifade ederek, iktidara ''banka soyanları da sakın ola ki bunların içine koymaya kalkmayın'' uyarısında bulundu.

Yılmaz'a Hitler benzetmesi

DYP Genel Başkanı Çiller, Mesut Yılmaz'ın kürtleri ''farklı özellikler taşıyan vatandaşlar'' olarak nitelemesini de eleştirerek Yılmaz'ın bu sözünün Nazi dönemindeki Hitler'in söylemlerine benzetti ve ''Bu ırkçılık değilse, bölücülük, ayrımcılıktır. Değişim hiç bir zaman bölücülük olamaz. Bu ülkenin her evladı birinci sınıf vatandaştır. Artık ilkel milliyetçilik dönemi bitmiştir. Eğer bir vatandaşın karşısına diğerini koymaya çalışırsanız karşınıza çıkarız''dedi.

Çiller, ismini vermeden Yılmaz'ı eleştirirken de, ''Bugün değişimden yana olduklarını, statükoya karşı olduklarını söylüyorlar. En büyük statükocu da iki yüzlü de bunlardır'' dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!