Çiller işime gelir

Güncelleme Tarihi:

Çiller işime gelir
Oluşturulma Tarihi: Mart 04, 1998 00:00

Haberin Devamı

Başbakan Mesut Yılmaz, DYP Lideri Tansu Çiller'e karşı yürüttüğü siyasette önemli bir değişikliğe gittiğini açıkladı. Yılmaz, Hürriyet Genel Yayın Yönetmeni Ertuğrul Özkök, Ankara Temsilcisi Sedat Ergin ve Temsilci Yardımcısı Muharrem Sarıkaya'nın sorularını yanıtladı. Görüşmede, Devlet Bakanı Eyüp Aşık, İçişleri Bakanı Murat Başesgioğlu ve İstanbul Milletvekili Şadan Tuzcu da bulundu.

Başbakan Mesut Yılmaz, Amerika'nın kolu kanadı kırık bir Saddam'ı tercih ettiği gibi, kendisi de Çiller'in DYP'nin başında kalmasını istiyor. Çiller'in başında olduğu DYP'nin, seçimde oy oranının düşeceğini vurgulayan Yılmaz, bu nedenle son dönemde üzerine gitmekten vazgeçtiklerini söyledi. Yılmaz'ın sorulara verdiği yanıtlar şöyle:

KARADAYI'NIN GÖREVİ

Genelkurmay Başkanı Org. İsmail Hakkı Karadayı'nın görev süresinin uzatılması tartışılıyor. Bu yönde bir gelişme var mı?

Birileri bazı gazetecilere bunu üflemiş. Böyle birşeyden haberim yok.

ASKERİ ŞÛRA YOK

Yüksek Askeri Şûra'nın olağanüstü toplanacağı doğru mu?

Haberim yok. Ne sebeple yapılacak ki? Kış şûrası yapıldı. Sonra Ağustos'ta olacak.

Askerlerle ilişkiniz nasıl gidiyor?

Askerlerle sıkıntım yok.

Askerin hükümetinizin icraatlarına dönük herhangi bir müdahalesi oluyor mu?

Bana hiçbir müdahale olmadı.

Hanefi Avcı'nın tutuklanmasında askerlerin rolü olduğu söyleniyor?

Olduysa benim haberim yok. Avcı'nın tutuklanmasına yol açan olay süregelmekte olan birşeydi. MİT'in telefonlarıyla ilgili bilirkişi raporu gelince tutuklama kararı çıktı.

DYP ANKETİNDE 1'İNCİYİZ

Hükümet nereye kadar gider?

Yenisi kuruluncaya kadar...

Şu ana kadar hükümetin performansını nasıl değerlendiriyorsunuz?

Bu hükümetin başarılı olup olmadığını ölçebilmek için diğer hükümetlerle karşılaştırmak lazım. Şu an uğraştığımız işlerin çoğu diğer hükümetlerin el atmaya bile cesaret edemedikleri işlerdir.

Kamuoyu yoklamalarında son durum ne?

DYP'nin yaptırdığı bir ankete göre biz 1'inci parti durumundayız. DYP 3'üncü parti, Fazilet'ten sonra.

HÜKÜMETTE UYUM

Koalisyon ortakları arasında uyum nasıl?

Yaptığımız zirve toplantısında Cindoruk, '4 gündür İzmir, Manisa, Bursa taraflarında dolaşıyorum. Anadolu'yu dolaşıyorum, vatandaş bana gelip (aman sakın hükümeti bozmayın) diyor. Ben ara sıra çıkışlar yapıyorum. Katiyen hükümetin gitmesini istemiyorlar' diyor.

TÜRBAN ÇÖZÜLECEK

Türban konusu nasıl bir çözüme bağlanacak?

Uygulamada esneklik istedik. Bu olmazsa yönetmeliği değiştiririz. Bülent Bey de konuya esnek bakıyor. Zirve sonucunda yayınlanan açıklamadaki ifadeyi kendisi önerdi. Yani, kız imam hatip okullarında öğrencilerin isterlerse türban takıp, istemezlerse takmayacakları ifadesi. Zorlamayalım, zaman içinde çözülür diyor. Rize'de bütün kızların başı kapalıdır. Kız 17-18 yaşına gelince başını örterler. Bu onun irticacı olduğu anlamına gelmez. Bu bir örf, adet haline gelmiş. Başörtüsünü zorla açınca tepki oluyor.

SEÇİM İTTİFAKI

Genel seçimlerde partilerin ittifak kurmaları için mutabakat var mı?

Sanmıyorum. Çiller ittifak istiyor, ancak Ecevit ona kesin karşı.

Yerel seçimlerde ittifak olmayacak mı?

İki turlu seçime gidildiği zaman ittifak kendiliğinden oluşacak. Biz iki turlu seçim konusuna tamam diyoruz da, diğerlerinin de destek olması lazım ki kanun değişsin. Baykal muğlak konuşuyor.

Almanya, Apo’yla pazarlık yapıyor

PKK ile mücadelede geldiğiniz nokta nedir? Öcalan örgüte ne kadar hakim?

Zaman zaman örgütünden bazı karşı çıkışlar oluyor, ancak genelde hakim.

Başesgioğlu: Karadeniz'deki sorumluları ele geçti.

Yılmaz: Biz oranın emniyetini çok ihmal etmişiz. Kemal Yazıcıoğlu'nu Ordu Valiliği'ne getirdikten sonra ve o bölgeye yaptığımız tayinlerle fark ortaya çıktı. Terörle Mücadele Daire Başkanı'nı da Giresun Valisi yaptık. Başarılı olundu. Onlara para çıkarttık. Süratle karakollar kurdular, telefonlar alındı. Yoksa orada çok büyük zafiyet vardı. Ayrıca Almanya'nın tutumu bizi endişelendiriyor. CDU (Hırıstiyan Demokrat Parti-Kohl'ün partisi) Milletvekili Heinrich Lummer, yine gidip Apo ile görüştü. 4-5 keredir görüşüyor. Apo ile pazarlık yapıyorlar.

Her türbanlı irticacı değil

Başbakan Yılmaz, dün partisinin grup toplantısında yaptığı konuşmada türban konusuna değindi. Türban konusunda Cindoruk'un kendileri gibi düşündüğünü, Ecevit'in de gerginliği gidermek için hoşgörülü davrandığını kaydeden Yılmaz, şöyle konuştu:

‘‘Türban takan herkes irticacı değil. Üniversitedeki olaylar rektörün tamamen yanlış anlamasından kaynaklandı. Biz havayı gerginleştirmeden esnek bir çözüm bulmaktan yanayız. Haziran sonuna kadar bu uygulamanın sonuçlarını gözleyeceğiz. Eğer istediğimiz sonucu alamazsak yönetmeliği değiştirebiliriz. Kuran kursları konusunda hazırladığımız yasa teklifine sahip çıkın. 96 arkadaşımızın imzasıyla Meclis’e sevkettik.’’

Irak Büyükelçisi asaleten atanacak

Irak'la ilişkilerde bir ısınma var mı?

Irak'la ilişkileri geliştirmeyi kararlaştırdık. Ticaret ateşesi atayacağız. Büyükelçimizi asaleten atayacağız. Ancak bu adımları atmadan önce anlaşmayı uyguluyor mu uygulamıyor mu diye bakacağız.

BM Irak'ın petrol ihraç kotasını artırdı. Bundan Türkiye'ye düşecek pay ne olabilir?

5.2 milyar doların hepsini almaya çalışacağız.

Suriye ve İran ile ilişkilerde bir gelişme var mı?

Var. Suriye'de hafif bir canlanma var. Ama tersi yönde işaretler de var. Suriye Dışişleri Bakanı Fransa'ya gitti ve Türkiye'yi şikayet etti. Suyumuzu kesiyorlar, Türkiye'ye yardımcı olmayın dedi.

Öcalan konusundaki tutumlarında bir değişiklik var mı?

Hayır, yok.

Çakıcı zayıflama küründe

Başbakan Yılmaz'ı geçenlerde zor duruma sokan ‘Çakıcı yakalandı’’ şeklindeki açıklamasının perde arkası da aydınlanıyor. Sonradan doğru çıkmayan bu bilgiyi Yılmaz'a kim vermişti? Yılmaz'ın yanıtında adres MİT merkezine doğru uzandı:

‘‘MİT, bunların konuşmalarını her zaman dinliyor. Bize bu bilgi geldiğinde, MİT bunu teyid etti. 'Bizim dinlemelerimize göre kesildi' dediler. Sonradan öğrendiğimize göre hiç yakalanmamış. Fransa'da bir yerde zayıflama küründeymiş. Polis başka bir şey dolayısıyla yolu kesince, şüphelenip kaçmış.

Yılmaz, Fransa'nın Çakıcı'yı yakalarsa Türkiye'ye vermek zorunda olmadığını, bunun için idam edilmeyeceği güvencesinin verilmesi gerekeceğini söyledi.

Yeşil ölmüş olabilir

Yılmaz'ın favori konularından biri: Yeşil. Yılmaz, MİT'in Yeşil'in hayatta olup olmadığı konusunda yalnızca ‘tahmini bilgi' vermesinden şikayetçi gözüküyor:

‘‘Eski MİT Müsteşarı Sönmez Köksal, bana 'muhtemelen öldü' dedi. Mehmet Eymür ise 'hayatta olsaydı bu kadar zaman susmazdı, muhakkak konuşurdu' dedi. Onun iddiası Kasım 1996 sonunda Türkiye'ye gelmiş, o tarihten bu yana kayıp.’’

Bu tarihten sonra Yeşil'i Antalya'da görenler var.

Yılmaz, ‘‘Doğru söylemiyor olabilirler’’ diyor.






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!