Çiller’in kararı bizi bağlamaz

Güncelleme Tarihi:

Çiller’in kararı bizi bağlamaz
Oluşturulma Tarihi: Haziran 04, 2002 01:51

DYP Genel Başkanı Tansu Çiller'in Başbakan Ecevit'in katılamaması durumunda 7 Haziran'daki liderler zirvesine gitmeyeceği açıklaması, diğer liderlerden destek görmedi.

MHP, ANAP, AKP ve SP liderleri, davet sahibinin Cumhurbaşkanı Sezer olduğu görüşünden hareketle, Ecevit katılamasa da zirveye gideceklerini açıkladılar. Siyasal partilerin zirve konusundaki değerlendirmeleri şöyle:

DAVET SEZER'İN

AKP Lideri Tayyip Erdoğan, muhalefetin zirveye katılıp katılmayacağını Başbakan'ın durumuna göre endekslemesinin doğru olmayacağını vurguladı. Erdoğan, ‘‘Bu Başbakan'ın değil, Cumhurbaşkanı'nın davetidir. Acil çözüm bekleyen meseleleri görüşeceğiz. Gitmemeyi Başbakan'ın durumuna bağlamayız’’ dedi.

KATILACAĞIZ

SP Genel Başkanı Recai Kutan, Çiller'in zirveye katılıp katılmamasının takdirinin kendisine ait olduğunu belirterek, şöyle konuştu:

‘‘Toplantılar şahıslara değil, makamlara bağlıdır. Başbakan yurt dışında olsa o zaman vekalet eden biri başbakan yetkisiyle toplantıya katılır, hükümetin görüşünü ortaya koyar. Biz katılacağız.’’

BİZİ BAĞLAMAZ

MHP Lideri Devlet Bahçeli, Ecevit gidemese de zirveye katılacak. Bahçeli adına konuşan MHP Grup Başkanvekili İsmail Köse, ‘‘Devletin yönetimi şahıslara bağlı değil. Kaldı ki başbakan şu anda görevinin başında. Hal böyleyken bu konuda beyanda bulunmak siyasi nezaketsizliktir, siyasi ahlaka da sığmaz. Ciddi olmak lazım. Biz katılacağız’’ dedi.

HÜKÜMET TOPLANTISI DEĞİL

ANAP Lideri Mesut Yılmaz, Çiller'i samimi olmamak ile suçladı. Yılmaz, şunları söyledi: ‘‘Bunu Cumhurbaşkanı değerlendirir. Ama bu toplantı, hükümetle olan bir toplantı değil. Meclis'te grubu olan partilerle yapılacak bir toplantı. Herhangi bir parti başkanı rahatsız ise onun yerine vekili katılabilir. Önemli olan o toplantıda parti görüşlerinin dile getirilmesi ve onlar arasında uzlaşma arayışlarıdır. Başbakan'ın rahatsızlığını bahane ederek bu toplantıya katılmayan bir parti lideri, AB konusunda ne kadar samimi olduğunu ortaya koyar.’’

DYP YALNIZ KALDI

DYP Genel Başkanı Tansu Çiller, Ecevit'in katılmayacağı bir toplantının liderler zirvesi olmayacağını savunarak, ‘‘Ecevit'in katılmaması durumunda bizim zirveye katılmamız, başbakan boşluğunu tescil etmek anlamına gelir. Bu durumda ben katılmamayı düşünürüm’’ demişti.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!