Çiller: ANAP Türkiye'nin en çok kazandıran şirketi

Güncelleme Tarihi:

Çiller: ANAP Türkiyenin en çok kazandıran şirketi
Oluşturulma Tarihi: Ocak 17, 2001 00:00



DYP Genel Başkanı Tansu Çiller, hükümete ağır eleştireler yöneltti. 57. hükümetin seçilmediğini seçtirildiğini iddia eden Çiller, bu hükümeti seçtirmek için havuz oluşturulduğunu öne sürdü. O günlerde havuza bir koyanların bugün 10-20 aldıklarını savunan Çiller, şirket benzetmesi yaptığı ANAP'a da şu sözlerle yüklendi: "ANAP, bugün Türkiye'nin en fazla kazandıran şirketidir."

DYP Genel Başkanı Tansu Çiller, partisinin grup toplantısında yaptığı konuşmada, adını vermeden ANAP Genel Başkanı Mesut Yılmaz'ı eleştirdi. Çiller Yılmaz'a, ''Jandarma yolsuzluk soruşturması kapsamında kapınıza dayanınca mı demokrasi aklınıza geldi. Dün halka ve demokrasiye karşı şike yaparak iktidar oldunuz. Bugün demokrasinin sizin için şike yapmasını ve yakanızı bu soruşturmanın pençesinden kurtarmasını bekliyorsunuz öyle mi? Siz acil şifalar dileriz'' diye seslendi.

Çiller, ''Söyleyecek bir şeyiniz varsa çıkarın belgenizi. Ülkenin gözbebeği konumunda olan bir kurumu töhmet altında bırakamasınız. Buna hakkınız yok. Ne varsa çıkarın belgenizi, hep birlikte üstüne gidelim'' dedi.

Yılmaz çıkar sağladı iddiası

Çiller, ''Beyaz Enerji'' operasyonu çerçevesinde, bazı siyasetçilerin aile fertlerinin de bu işin içinde yeraldığının konuşulmaya başlandığını öne sürerek, ''Hafiyeliğe soyunarak, elimizde belge olmadan kimseyi suçlayacak değiliz ama kimin neyi varsa intikal ettirilmesi gereken yer yargıdır'' diye konuştu.

Başbakan Yardımcısı Mesut Yılmaz'ın adını vermeden Mavi Akım Projesi'nde çıkar sağladığını ima eden Çiller şunları kaydetti: ''Mavi Akım Projesi'ne ilişkin bir iktidar ortağı, hükümette görev almamasına rağmen gidip Mavi Akım pazarlığını Rusya'da yapmıştır. Kardeşinin bizzat pazarlık masasındaki resimleri de gazetelerde yayınlanmıştır. 52 milyon dolar para ihalesiz verilmiştir. Türkiye bütün kafkasları, Türk cumhuriyetlerini kendi eliyle Rusya'ya bağımlı kılmıştır.''

İş arkadaşları yolsuzluk arkadaşı oldu

Çiller, 57. Hükümet'i milletin seçmediğini, seçtirildiğini, bu hükümetin kuruluşunun ''havuzlara dayandığını'' öne sürdü. Milletvekili transferleri yapılarak millet iradesinin ipotek altına alındığını, o gün, o havuzlara bir koyanların bugün 10-20 aldıklarını ifade eden Çiller, o gün havuzlara para koymada ortaklık yapanların daha sonra iş arkadaşı, yolsuzluk arkadaşı olduklarını savundu.

Türkiye'de yeniden bir sivil siyasi yapılanma ihtiyacı bulunduğunuanlatan Çiller, ''ANAP bugün Türkiye'nin en fazla kazandıran şirketidir. Bir koyan 10 alıyor. Bu anlayış, Türkiye'den kökü kazınarak silinmelidir'' dedi.

Ersümer için Hükümet'e son şans

DYP Genel Başkanı Tansu Çiller, ''Beyaz Enerji'' operasyonu çerçevesinde, soruşturmanın selameti açısından Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Cumhur Ersümer'i istifaya çağırdı. Çiller, hükümetin ''nereye kadar giderse gitsin'' soruşturmanın önünü açması gerektiğini belirterek, ''Bakan istifa etmezse, Başbakan azletmelidir. Aksi taktirde sorumluluk Başbakanın üstünde kalacaktır'' dedi.

Çiller, Bakan Ersümer hakkında gensoru önergesi verdiklerini hatırlatarak, ''Hükümetin önünde son bir şans daha var. Gelin Meclis'te bu yolsuzlukların araştırılması için, bu bakanın düşürülmesini hep birlikte sağlayın. Aksi taktirde, bu yolsuzlukların müşterek sorumlusuhaline gelirsiniz. Bu hesabı da millet sizden sorar'' dedi.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!