Çıktık açık alınla

Güncelleme Tarihi:

Çıktık açık alınla
Oluşturulma Tarihi: Ekim 26, 1998 00:00

Haberin Devamı

Tüm yurt çapında düzenlenen Cumhuriyet Yürüyüşü'nde İstiklal Marşı ve Onuncu Yıl Marşı, vatandaşlarca çoşkuyla ve defalarca söyendi. ‘‘Türkiye laiktir, laik kalacak’’ sloganının çok sık atıldığı yürüyüşlere evlerindeki vatandaşlar, pencerelerinden bayrak ve Atatürk posteri sallayarak eşlik ettiler.

İSTANBUL:

Yüz bini aşkın vatandaş, Cumhuriyet ve Atatürk ilkelerine bağlılığını ortaya koydu. İstanbul'daki yürüyüşe TBMM Başkanı Hikmet Çetin, Devlet Bakanı Cavit Kavak, Devlet Bakanı Hasan Gemici de katıldı. Askeri okul öğrencileri, İstanbul'daki görevli subaylar ve aileleri, öğrenciler ve vatandaşlar, ellerinde bayraklarıyla erken saatlerden itibaren Ali Sami Yen Stadı önünde toplandı. Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü ve Herkes İçin Spor Federasyonu tarafından düzenlenen yürüyüş, saat 10.00'da başladı. Kuleli Askeri Lisesi Bandosu eşliğinde yürüyen kortejdeki askerler ‘‘Her şey vatan için; vatan sana canım feda; her Türk asker doğar’’ diye bağırarak caddeleri inlettiler. Üniversiteliler de ‘‘Türkiye laiktir laik kalacak’’ sloganı attılar. Evlerindeki ve yoldaki vatandaşlar da korteji alkışladı. Yürüyüşçüler, 10'uncu Yıl Marşı'nı söyledi. İstanbul Emniyet Müdürü Hasan Özdemir, Türkiye Milli Olimpiyat Komitesi Başkanı Sinan Erdem ve Genel Sekreter Tugay Bayatlı, Gençlik ve Spor İl Müdürü Vedat Bayram, Herkes İçin Spor Federasyonu Başkanı Kamil Kehale, TÜMOK Fair Play Komitesi Başkanı Erdoğan Arıpınar, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan Yardımcısı İdris Naim Şahin, İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı Ferzan Çitici, Beyoğlu Belediye Başkanı Nusret Bayraktar, Kartal Belediye Başkanı Mehmet Sekmen, DYP İl Başkanı Celal Adan, Galatasarayalı yöneticiler Ergun Gürsoy ve Mustafa Sarıgül de yürüyüşe katılanlar arasındaydı. Yürüyüşe bebek arabalarında çocuklarıyla katılanlar da oldu. Yürüyüşe bazı FP'li belediye başkanları katılırken, başörtülü ve türbanlılar ilgi göstermedi. Taksim'deki Cumhuriyet Anıtı'na Valilik, Silahlı Kuvvetler ve Büyükşehir Belediyesi çelenkleri konuldu, saygı duruşundan sonra İstiklal Marşı söylendi.

MANİSA:

Manisa'da yaklaşık 40 bin kişi el ele tutuşarak büyük yürüyüşe katıldı. Kalabalık, Türk bayrağını ‘‘bez parçası’’ diye niteleyen ve bayrakla türbanı bir tutan FP Manisa Milletvekili Bülent Arınç'ın Karaköy'deki evinin önünden geçerken,‘‘Türkiye laiktir laik kalacak’’ sloganı attı.

KAYSERİ:

Cumhuriyet Yürüyüşüne 100 binin üzerinde vatandaş katıldı. Sıvas caddesi trafiğe kapatıldı. 7 kilometre süren yürüyüş sırasında kortejin önünde Kayseri milletvekilleri ANAP'lı İbrahim Yılmaz, DYP'li Osman Çilsal ve FP'li Memduh Büyükkılıç, Kayseri Valisi Mustafa Yıldırım, Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Özhaseki, Garnizon Komutanı Tümgeneral Seyfettin Seymen, Erciyes Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Şahin, Müftü Necmettin Nursaçan yer aldı. Memurdan işçiye, ev hanımından esnafa, polisten subaya kadar onbinlerce kişinin yürüyüşü sırasında, Atatürk Anıtı'na çelenkler konuldu.

GÜNEYDOĞU:

Diyarbakır'da valilik önünde toplanan yaklaşık 10 bin kişi, marşlar söyleyerek Atatürk Anıtı'na yürüdü. Yürüyüşe, Olağanüstü Hal Bölge Valisi Aydın Arslan, Diyarbakır Valisi Nafiz Kayalı, 7'nci Kolordu Komutanı Korgeneral Kemal Yılmaz, 2'nci Taktik Hava Kuvvet Komutanı Korgeneral Yaşar Müjdeci, Belediye Başkanı Ahmet Bilgin ve Dicle Üniversitesi Rektörü Prof. Dr Mehmet Özaydın de katıldı.

Elazığ'da, 25 bin, Şanlıurfa'da 10 bin, Siverek İlçesi'nde de 4 bin kişi Cumhuriyet Yürüyüşü'ne katıldı. Siverek'teki yürüyüşe 200 korucu da resmi kıyafetleriyle dahil oldu.

Bingöl'deki yürüyüşte 10 bin, Sirit'te de 5 bin kişi buluştu.

KARADENİZ:

Samsun'da yürüyüşe 30 bin kişi katıldı. Atatürk'ün Kurtuluş Savaşı'nı başlatmak üzere Samsun'a çıktığı İlkadım Anıtı önünde toplanan Samsunlular caddelere sığmadı. Atatürk Anıtı'nda son bulan yürüyüş sırasında ‘‘Türkiye laiktir, laik kalacak’’ , ‘‘Atatürk ölmedi, yüreğimizde yaşıyor’’ sloganları atıldı. Anıt önünde 2 bin balon uçurularak gökyüzünde bir renk cümbüşü yaşandı. Trabzon, Giresun, Rize, Artvin, Gümüşhane ve Bayburt'ta yapılan yürüyüşlere de onbinlerce vatandaş katıldı.

ZONGULDAK:

20 bin kişinin katıldığı yürüyüş, kentin en merkezi yeri olan Gazipaşa Caddesi'nde karnaval havasında geçti. Madenci Anıtı'nın önünde bir TIR üzerindeki orkestranın eşliğinde eğlenenler arasında, başörtülü bir kız dikkati çekti. Adının Emine Eşme olduğu öğrenilen genç kız müziğin ritmine uyarak uzun süre dans etti.

ADANA:

Cumhuriyet Yürüyüşüne 50 bini aşkın kişi katıldı. Vilayet binası önünde 10'uncu Yıl Marşı eşliğinde yürüyüşe geçen Adanalılar, Atatürk Parkı'na geldiler. Burada bir konuşma yapan Vali Oğuz Kağan Köksal, ‘‘Türk ulusu, 7'den 70'e burada, Cumhuriyeti'ne sahip çıkmıştır’’ dedi. Adana'nın ilçesi Osmaniye'de düzenlenen yürüyüşe ise 5 bin kişi katıldı.

MERSİN:

Devlet Bakanı Rüştü Kazım Yücelen'in de hazır bulunduğu yürüyüşe 15 bin kişi katıldı.

VAN:

Saat 10.00'da Kurtuluş Parkı önünde başlayan yürüyüşe vatandaşlar büyük ilgi gösterdi. Yaklaşık 9 bin kişi, 1.5 kilometre yürüdü. Katılımcılara hitap eden Vali Abdülkadir Sarı, ‘‘Bu yürüyüş birkaç kilometrelik bir yürüyüş değil, bu milletin her kesiminden el ele vererek muassır medeniyete ulaşmanın yürüyüşüdür’’ dedi.

Balıkesir’de kaza, Konya’da protesto

BALIKESİR:

60 bin kişinin coşkulu yürüyüşü sırasında 9'ncu Ana Jet Üssü Komutanlığı'na ait helikopter kortejin üzerinde uçarak konfeti attı. Yürüyüşe renk katmak isteyen Balıkesirli sanayici ve işadamı Güner İşlek, Amerika'dan özel olarak aldığı tek kişilik ‘‘Paraplane’’ motorlu paraşütüyle gösteri uçuşu yapmak istedi. Üzerinde Cumhuriyet'in 75'inci yıl logosu bulunan paraplanenin motoru arıza yapınca Güner İşlek, sert bir iniş yaptı. Araçta hasar oluştu, yaralanan işadamı hastaneye kaldırıldı.

KONYA:

50 binden fazla vatandaş ‘‘Türkiye laiktir, laik kalacak’’ diye haykırdı ve yürüyüşe gelmeyen Büyükşehir Belediye Başkanı FP'li Halin Ürün'e tepki gösterdi. Atatürk Anıtı'na çelenkler konuldu. Protokole göre çelenk koyma sırası geldiğinde Büyükşehir Belediye Başkanı Halil Ürün anons edildi. Bunun üzerine topluluktan ‘‘Yuuuh’’ sesleri yükseldi, ‘‘Cumhuriyetçi olmayanların burada yeri yok’’ diye bağıranlar oldu.

90 yaşındaki Atatürkçü

İzmit’te yaklaşık 100 bin kişi cumhuriyet için yürüdü. Vali Memduh Oğuz, 15'inci Kolordu Komutanı Korgeneral Hurşit Tolon, belediye başkanları, hakimler, savcılar ve resmi dairelerin müdürleri ön safta el ele tutuşarak marşlar söyleyerek Demiryolu Caddesi'noden geçerken, evlerinin balkonlarına çıkan vatandaşlar tarafından alkışlandı. İzmit tarihi bir gün yaşadı. İzmit'te sosyal derneklerdeki faaliyetleriyle bilinen 90 yaşındaki Saliha Yazıcıoğlu da bir asra yaklaşan yaşına rağmen gençlerle birlikte yürüdü.

Erzurum marşlarla inledi

Doğunun en önemli kentinde 35 bin kişi Eski Vilayet Kavşağı'ndan ellerinde bayraklarla Atatürk Anıtı'na doğru yürüyüşe geçti. Vali Ahmet Kayhan, Büyükşehir Belediye Başkanı FP'li Ersan Gemalmaz, 9'ncu Kolordu Komutanı Korgeneral Sami Zığ, Atatürk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erol Oral, Jandarma Bölge Komutanı Tuğgeneral Ali Akgöz, Cumhuriyet Başsavcısı Hasan Erbil, DGM Başsavcısı Ali Soylu'nun da katıldığı yürüyüşte vatandaşlar, ‘‘En büyük Türkiye’’, ‘‘En Büyük Atatürk’’ sloganları attı. Yürüyüş boyunca askeri helikopterden, Atatürk'ün ‘‘Ulusu yok eden, tutsak eden, yıkan kötülükler, hep din kılığındaki inançsızlık ve kötülükten gelir’’ ve ‘‘Bir ulusun yaşayabilmesi için özgürlük ve bağımsızlığa sahip olması gerekir’’ vecizlerinin yazılı olduğu kağıtlar atıldı.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!