Cihatçılara karşı fon

Güncelleme Tarihi:

Cihatçılara karşı fon
Oluşturulma Tarihi: Eylül 28, 2013 01:44

ABD’nin liderliği ve Türkiye’nin desteğinde Somali, Yemen gibi ülkelerde cihatçı şiddetle mücadele etmek için 200 milyon dolarlık bir fon oluşturuluyor.

Haberin Devamı

İKİ yıl önce kurulan, eşbaşkanlığını Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ve ABD’li mevkidaşı John Kerry’nin yaptığı Küresel Terörle Mücadele Forumu (Global Counterterrorism Forum - GCTF) dün ABD’nin New York kentindeki Waldorf Astoria otelinde toplandı.

ELİF VE MUSTAFA’YI ANDILAR

ABD liderliğinde 30 üyeyle (29 ülke ve AB) iki yıl önce kurulan forum çerçevesinde özellikle Somali, Yemen ve Pakistan gibi ülkelerdeki “cihatçıları” engellemek ve şiddete karşı mücadele etmek üzere bir fon oluşturuyor.
Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, son dönemde Pakistan ve Irak’takilerin yanı sıra Kenya’da gerçekleşen terörist saldırıyı da kınayarak söz konusu saldırıda ölen Türk asıllı Elif Yavuz için başsağlığı dileklerini dile getirdi. ABD Dışişleri Bakanı Kerry de Ankara’daki ABD Büyükelçilik saldırısında yaşamını yitiren koruma görevlisi Mustafa Akarsu için “Kendisini burada anmadan edemeyeceğim” dedi. New York Times gazetesi, “cihatçıları” engellemek ve aşırıcılığa karşı mücadele etmek için oluşturulacak fonun 10 yılda 200 milyon doları bulmasının hedeflendiğini yazdı. AIDS, sıtma ve tüberkülozla savaşan diğer küresel fonlar temel alınarak oluşturulacak fon gelecek yıl ortalarında işlemeye başlayacak. Terörist grupların hedefinde olan kişiler ve gruplar izlenecek, bölgesel sorunlar saptanacak, yerel kalkınma projelerine destek sağlanacak. Mesleki eğitimler, yeni okul müfredatları ve şiddet karşıtı internet siteleri gibi uygulamaların tek amacı gençleri teröre kaptırmamak olacak.

Haberin Devamı

ABD’den 2-3 milyon dolar

ABD’nin ilk etapta yapacağı 2 ya da 3 milyon dolarlık bağışıyla yola çıkacak olan Cenevre merkezli fona Türkiye dışında AB, Kanada, Katar, Danimarka ve İngiltere gibi ülkeler bağış yapacak. Özel kaynaklardan da yardım kabul edilmesi bu alanda bir ilk olacak. ABD, Suudi Arabistan’ın BM Terörle Mücadele Merkezi’ne bağışladığı 100 milyon doların bir kısmının da yeni fona aktarılmasını istiyor. Ayrıca şiddet yanlısı aşırıcılığa karşı Abu Dhabi’de bir merkez kurulacak.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!