Çiçek: Türkiye için Anayasa hazırlıyoruz

Güncelleme Tarihi:

Çiçek: Türkiye için Anayasa hazırlıyoruz
Oluşturulma Tarihi: Eylül 17, 2007 17:58

Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek, "yeni Anayasa çalışmalarını AKP ve AKP'liler için değil, Türkiye için yaptıklarını" söyledi.

Haberin Devamı

Hükümet Sözcüsü Cemil Çiçek, yaklaşık 3 saat süren Bakanlar Kurulu toplantısının ardından Kurul gündemi ilişkin açıklamalarda bulundu.

Çiçek, “Sivil Anayasa” olarak adlandırılan yeni Anayasa taslak çalışmalarının Bakanlar Kurulu’nda görüşüldüğünü açıkladı.

Çicek, Anayasa değişikliğinin Bakanlar Kurulu'nda görüşülmesini gerekçesini açıklarken, TBMM’nin olağan toplantısını 1 Ekim’de yapacağını, geçen dönemden kalan 140 tane tasarı bulunduğuna dikkat çekti.

Çiçek, “Bu tasarıları çıkarırken, yürürlükteki Anayasa’yı dikkate alıyoruz. Mevcut Anayasa’nın Türkiye’nin ihtiyaçlarını karşılamıyor. Bir çok reform Anayasa’daki hükümler nedeniyle uygulanamıyor. Bu nedenle yeni Anayasa’nın bir an evvel Türkiye’nin gündemine gelmesi yasama çalışması için önem arz ediyor” diye konuştu.

“TASLAĞIN TASLAĞI”

Çalışmalarda önemli bir noktaya geldiklerini ifade eden Cemil Çiçek, ancak taslak üzerinde biraz daha tartışılması gerektiğini kaydetti. Çiçek şöyle devam etti:

“Biz, AKP veya AKP'liler için değil, Türkiye için bir Anayasa hazırlanıyoruz. Hem Parlamento'nun hem de halkın onayından geçerse uzun yıllar kalıcı olacak bir Anayasa hazırlamaya çalışıyoruz.

Ön yargıdan uzak, bilimsel çalışmaları içeren bir Anayasa Türkiye’ye getirmeye çalışıyoruz. Üzerinde çalıştığımız Anayasa taslağın taslağıdır. Ancak, yerli yersiz gerilimlere yer veriliyor. Bizim kamuoyundan beklentimiz, bunun bir taslak olduğunun anlaşılmasıdır. İkincisi bu çalışmalar Türkiye içindir. Bizim dediğimiz budur, ‘bu böyle olacaktır’ anlayışı içinde değiliz, olmayacağız da.”

Cemil Çiçek, Anayasayı tek başlarına hazırlama niyetlerinin bulunmadığını belirtti ve birçok sivil toplum kuruluşunun anayasa taslaklarından yararlanmaya çalıştıklarını anlattı.

Devle Bakanı Çiçek gazetecilerin sorularını da yanıtladı. Çiçek, AKP’nin yarın toplanacak olan Merkez Yürütme Kurulu’nun da yeni Anayasa için kendi içinde bir çalışma yapacağını söyledi.

Haberin Devamı

TÜRBAN TARTIŞMALARI

Türban tartışmalarına değinen Çiçek, türban konusunda geçmişte yaşananları bildiklerini belirtti. Türban konusunda “Kimin nerde durduğunu biliyoruz” diyen Çiçek, “Bunların hepsi önümüzdeki günlerde tartışılacak görüşülecek. Bir tek konuya meseleyi indirgemek doğru değil” değerlendirmesinde bulundu.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!