Çiçek: İran'dan mollalar doluşacak

Güncelleme Tarihi:

Çiçek: İrandan mollalar doluşacak
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 28, 1997 00:00

Haberin Devamı

Sekiz yıllık kesintisiz eğitime sert dille karşı çıkan ANAP Milletvekili Cemil Çiçek, uygulamanın illegalizmi beraberinde getireceğini öne sürerek, ‘‘Türkiye'de doğru dürüst din adamı yetiştirmeyeceği için İran'da yetişmiş mollalar gelecek'' dedi.

Din eğitiminin Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından düzenlenen kurslarla verilmesine karşı çıkan Çiçek, bunun sakıncaları sıralayan bir metin hazırladı. Çiçek'in iddiasına göre, uygulamanın sakıncaları şöyle:

Diyanet İşleri Başkanlığı böyle bir eğitim sistemi için hazır değil. Burada çalışanların yüzde 90'ının eğitim seviyesi düşük. Başkalarına eğitim vermeleri hem mümkün değil, hem de sakıncalı. Diyanet İşleri Başkanlığı'nın teşkilat yasası bile yok.

Bu işin Diyanet İşleri Başkanlığı'na verilmesi Anayasa'ya aykırıdır. Tevhidi Tedrisat Kanunu'nun hükümlerine aykırı davranılıyor.

Aleviler, Bahailer gibi farklı grupların din eğitimi almak istemeleri durumunda ne yapılacaktır? Projenin bu ayağı noksandır.

8 yıllık kesintisiz eğitim nedeniyle hafız yetiştirilmesi mümkün olmayacaktır. Hafızın Kuran'ı ezberlemesi için 600 gün gerekmektedir.

Verilecek eğitimi yeterli bulmayanlar İran'a, Suriye'ye, Arabistan'a gidecek. Bu illegalizmi de beraberinde getirecek. Asıl bu durum, hem ülke bütünlüğünü hem de rejimi tehdit edecek.

Şehir sokaklarında İran gibi ülkelerden eğitim almış mollalar dolaşacak. Bu ülkelerin din anlayışının hegomonyası söz konusu olacak.

Bu arada aralarında Cemil Çiçek, Ali Coşkun, Korkut Özal, Esat Bütün, Recep Mızrak, Yıldırım Aktürk, Ekrem Pakdemirli, Ahmet Alkan gibi isimlerin de bulunduğu muhalif grubun, tasarıya şimdiki haliyle onay vermelerinin mümkün görünmediği ve bu nedenle ANAP grubu'nun bağlayıcı karar almaktan yana olmadığı bildirildi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!