CIA'dan terör alarmı

Güncelleme Tarihi:

CIAdan terör alarmı
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 19, 2002 01:30

Çeçen teroristlerin Türkiye'den uçak kaçırıp, Rusya'daki önemli bir hedefe intihar dalışı yapacağı ihbarı polisi alarma geçirdi.

CIA, MOSSAD ve MİT'in topladığı Çeçen ve DHKP-C militanlarının 22 Mayıs'a kadar sivil havacılık dahil olmak üzere bazı terör saldırılarında bulunabileceği yolundaki istihbarat üzerine Türkiye alarma geçti.

Çeçen teroristlerin Türkiye'den uçak kaçırıp Rusya'da intihar dalışı yapacağı ve ayrıca 3 DHKP/C'li canlı bombanın da yine uçak kaçırıp ABD hedeflerine saldırı düzenleyeceği yönünde 2 ayrı istihbarat, Türk Emniyet'ini alarma geçirdi.

ABD, önceki akşam Ankara'ya ‘‘kozmik kodlu’’ bir rapor iletti. Türkiye'ye 22 Mayıs'a kadar sivil havacılık dahil olmak üzere bazı terör saldırılarına hedef olabileceği uyarısında bulunurken, ABD Dışişleri Bakanlığı da yaptığı açıklamada: ‘‘Türkiye'de, muhtemelen sivil havacılığı da içeren, rehin alma eylemi şeklinde bir terörist saldırı düzenlenebileceğine dair, kesin olarak doğrulanmayan, parça parça bazı bilgiler ABD yönetimine ulaşmış bulunuyor. Türk hükümeti, bu tehditle ilgili olarak gereken bütün tedbirleri almış durumdadır.’’ ABD'li bir yetkili, Atatürk Havalimanı'nın dün yada bugün bir uçak kaçırma eylemine hedef olabileceğini belirtti.

Amerikan Merkezi Haber Alma Teşkilatı'nın (CIA) hazırladığı rapor MİT'e ulaşır ulaşmaz, MİT Müsteşarı Şenkal Atasagun, önceki akşam Dışişleri'ne giderek Bakan İsmail Cem'le gizli bir görüşme yaptı. Atasagun bu görüşmede, CIA'nin hazırladığı dosyayı Cem'e iletti.

Çeçen teröristlerle ilgili ilk bilgi iç istihbarat birimleri tarafından elde edildi. ABD'liler tarafından da teyit edilen bilgiye göre biri Türkiye'den, diğeri de yurtdışından gelecek 2 Çeçen terörist Türkiye'de bir havalimanından uçak kaçıracaklar. Teröristler, daha sonra uçakla Rusya'daki bir binaya intihar dalışı yapacaklar.

MOSSAD'DAN ABD'YE DHKP/C UYARISI

Polisi ve tüm güvenlik birimlerini alarma geçiren ikinci istihbarat ise DHKP/C ile ilgili geldi. İsrail gizli istihbaratı MOSSAD'ın ABD istihbaratı CIA'ya verdiği bilgiye göre DHKP/C'li 3 canlı bomba Türkiye'ye girdi ya da girmek üzere. Teröristler uçak kaçırıp, ABD hedeflerine 22 Mayıs'a kadar saldırıda bulunacak. 3 terörist çok iyi eğitimli ve yurtdışında bir kampta kalmışlar. Amerikan Sivil Havacılık Otoritesi FAA bu bilgiler üzerine Türkiye'yi ‘‘İşi sıkı tutun’’ diye birkaç kez uyardı. Alınan bilgilere göre, tarih verilerek eylemin 22 Mayıs'a kadar gerçekleşeği şeklinde yapılan uyarı, teröristlerle ilgili bir iz elde edildiği ihtimalini ortaya koyuyor. Ancak tam turizmdeki hareketlenme öncesi böyle bilginin deşifre olması, Türkiye'de büyük rahatsızlık yarattı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!