Churchill dahil 12 başbakan, 6 Papa gitti; o hala tahtında

Güncelleme Tarihi:

Churchill dahil 12 başbakan, 6 Papa gitti; o hala tahtında
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 19, 2012 00:00

İngiltere Kraliçesi İkinci Elizabeth'in tahta çıkışının 60'ıncı yıldönümü dolayısıyla, başkent Londra görkemli törenlere hazırlanıyor. Londra'daki tören ise 3 Haziran Pazar günü yapılacak.

Haberin Devamı

İngiliz kraliyet ailesinin üyeleri, Kraliçe'nin tahta çıkışının 60'ıncı yıl dönümü olan "Pırlanta yıl dönümü" kutlamaları çerçevesinde yıl başından bu yana Birleşik Krallık'taki çeşitli şehirler ile Milletler Topluluğu ülkelerini ziyaret ediyor.

Londra'daki görkemli tören ise 3 Haziran Pazar günü yapılacak. Kraliçe, 1000'den fazla geminin eşliğinde başkentteki Thames nehrinde yapılacak geçit törenine katılacak.

Kraliçe Elizabeth'in tahtta 60'ıncı yılı hatırasına çok sayıda hediyelik eşya İngiltere'deki dükkanlarda satışa sunuldu. Bunlar arasında, Kraliçe'nin resminin olduğu kupalar, porselen tabaklar, tişörtler büyük ilgi görüyor.

KRALİÇE HÜKÜMDARLARI AĞIRLADI / FOTO GALERİ

FOTOĞRAFLARLA KRALİÇE ELİZABETH

16 DEVLETİN KRALİÇESİ
İkinci Elizabeth, Birleşik Krallık'ın kraliçesi, ayrıca İngiliz Milletler Topluluğu'nun başkanı ve onu oluşturan 15 devletin hükümdarı. Bu ülkeler Kanada, Avusturalya, Yeni Zelanda, Jamaika, Barbados, Bahama Adaları, Grenada, Papua Yeni Gine, Solomon Adaları, Tuvalu, Saint Lucia, Saint Vincent ve Grenadines, Belize, Antigua-Barbuda, Saint Kitts-Nevis, Fiji.

Haberin Devamı

12 BAŞBAKANLA ÇALIŞTI
1952 yılında 26 yaşında tahta çıkışından bu yana 3 bin 500'den fazla yasayı onaylayan Kraliçe İkinci Elizabeth, 60 yılda Sir Winston Churchill'den, David Cameron'a 12 İngiliz başbakanıyla çalıştı. 1953 doğumlu Tony Blair, İkinci Elizabeth'in kraliçeliği döneminde dünyaya gelen ilk İngiltere başbakanı oldu. İkinci Elizabeth'in kraliçeliği döneminde, Vatikan'da da altı Papa değişti.

HÃœKÃœMDARLAR BULUÅžTU

Kraliçe İkinci Elizabeth dün İngiltere'nin güneyindeki Windsor Kalesi'nde Pırlanta Yılı kutlamaları için dünyanın dört bir yanından gelen monarşi mensuplarına öğle yemeği verdi. Yemekten sonra düzenlenen resepsiyonda torunları Prens William ile Harry konuklarla ilgilendi. Kraliçe'nin yemeğine Japonya, Hollanda, Danimarka, Romanya, Bulgaristan, Brunei, İsveç, Norveç, Swaziland, Monako, Lüksemburg, Lesoto, Belçika, Katar, Ürdün, Kuveyt, Abu Dabi, Tonga, Fas ve Suudi Arabistan kraliyet ailelerinden kral, kraliçe, prens, prenses ve şeyhler katıldı.

Haberin Devamı

60 yıl boyunca 596 nüfuslu Cocos Adaları'ndan, 1 milyardan fazla nüfuslu Çin'e kadar birçok farklı ülkeyi ziyaret eden Kraliçe 2008 yılında resmi bir ziyaret için geldiği Türkiye de dahil olmak üzere, toplam 116 farklı ülkeye gitti. Kraliçe, Avustralya, Kanada, Jamaika gibi ülkelerde birden fazla kez bulundu.

KAPLUMBAÄžALAR, FÄ°LLER, KUNDUZLAR
Kraliçe'ye resmi ziyaretleri sırasında çok ilginç hediyeler verildi. İkinci Elizabeth'e, 1972'de Seyşel Adaları'na yaptığı ziyarette iki kaplumbağa, yine aynı yıl Kamerun'a yaptığı ziyarette yedi yaşında "Jumbo" adında bir fil, Kanada'ya ziyaretinde ise iki adet siyah kunduz hediye edildi.

İngiltere'ye ise, 1952'den bu yana, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün geçen yıl yaptığı resmi ziyaret dahil 102 devlet başkanı düzeyinde ziyaret gerçekleşti. 
       Â
Ä°KÄ°NCÄ° ELIZABETH'TEN SONRA NE OLACAK?
Kraliçe İkinci Elizabeth 1947 yılında tahta çıkmadan önce Yunanistan ve Danimarka kökenleri olan Edinburgh Dükü Philip ile evlendi. 64 yıldır evli olan çiftin, üçü erkek, biri kız, dört çocukları bulunuyor.

Haberin Devamı

Elizabeth'ten sonra tahtın sahibi büyük oğlu, Galler Prensi Charles olacak. Birleşik Krallık'ta "ömür boyu görev" olarak tanımlanan monarklıkta, kraliçe ölmeden tahtın oğluna geçmesi beklenmiyor. Kraliçe İkinci Elizabeth üç yıl daha yaşar ve tahtta kalırsa, ülkenin en uzun süreli monarkı olan Kraliçe Victoria'nın bu unvanını elinden almış olacak.

Ülke tarihinde, 50 yıldan fazla tahtta kalan altı kral ve kraliçe bulunuyor (Victoria, İkinci Elizabeth, Üçüncü George, Birinci James, Üçüncü Henry ve Üçüncü Edward).

Prens Charles'tan sonra ise tahta çıkma sırası geçen yıl görkemli bir düğünle evlenen oğlu Cambridge Dükü William'da olacak. Ancak Kraliçe öldükten sonra halihazırda 63 yaşında olan Prens Charles'ın, tahtı büyük oğlu William'a devredebileceği yorumları yapılıyor.

Haberin Devamı

ONU TAHTA GETÄ°REN BÄ°R SKANDAL OLDU
Kraliçe İkinci Elizabeth'in tahta çıkması olağanüstü koşullarda gerçekleşti. Elizabeth'in babası George aslında tahtta kardeşi Edward'dan sonra ikinci sıradaydı. Ancak ağabeyinin Sekizinci Edward adıyla tahta çıktıktan sonra monarşinin yüzlerce yıllık kurallarına karşı gelerek Amerikalı dul bir kadınla evlenmek istemesiyle Elizabeth'e taht yolu açıldı.

Sekizinci Edward aşkı seçerek tahttan feragat etti. Yerine kardeşi Altıncı George kral oldu. Altıncı George'un iki çocuğu da kız olduğu için, Elizabeth büyük kardeş olarak babasının 6 Şubat 1952'deki ölümünün ardından tahta çıktı. Böylece hem taht sırası hem de cinsiyeti açısından dezavantajlı da olsa kaderin cilvesi ona taht yolunu açtı.

Haberin Devamı

TAYLAND KRALI Ä°LE REKABET EDÄ°YOR
Kraliçe İkinci Elizabeth tahtta 60'ıncı yılına girerken bu alandaki rakibi Tayland Kralı Bhumibol Adulyadej 66 yılı doldurdu.

Kendisinden önceki Kral Ananda Mahidol'un henüz 20 yaşında ölmesinden sonra 9 Haziran 1946'da yeni Tayland Kralı olan 85 yaşındaki Adulyadej, Dünya'nın en uzun süre tahtta kalan kralı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!