CHP'nin adayı kim olsun?

Güncelleme Tarihi:

CHPnin adayı kim olsun
Oluşturulma Tarihi: Ocak 22, 2009 12:57

CHP'nin İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı adayını hala açıklamadı. Kulislere göre Baykal'ın önünde dört isim var. Kemal Kılıçdardoğlu, Kemal Derviş, Ercan Karakaş ve Gürsel Tekin. Peki sizce kim aday olmalı. İşte kulislerin dört aday adayının geçmişleri, okuyun siz karar verin.

Haberin Devamı

Sizce CHP'nin İstanbul Belediye Başkan adayı kim olacak?
Ercan Karakaş
Kemal Derviş
Gürsel Tekin
Kemal Kılıçdaroğlu
KEMAL DERVİŞ: KURTARICI

Hürriyet
Dünya Bankası başkan yardımcılığı görevini bırakarak Türkiye’ye gelen Kemal Derviş, 2001 ekonomik krizinin aşılması için umut bağlanan isim olmuştu.  
 
60 yaşındaki Derviş, İngiltere’de ekonomi alanında dünyanın sayılı üniversitelerinden olan London School of Economics’den mezun olduktan sonra ABD’de Princeton Üniversitesi’nde de yüksek lisans ve doktorasını yaptı.
Derviş, Bülent Ecevit’in 1973-1976 yıllarında ekonomi ve uluslararası ilişkilerden sorumlu danışmanlığını yaptı.
Ortadoğu Teknik Üniversitesi ve Hacettepe Üniversitesi’nin yanı sıra Princeton Üniversitesi’nde ekonomi ve uluslararası ilişkiler alanında öğretim üyeliği görevinde bulunan Derviş, Dünya Bankası’na 1978 yılında girdi.

Dünya Bankası Araştırma Servisi’nde göreve başlayan Derviş, 1982 yılında, Dünya Bankası’nda Küresel Endüstri Departmanı, Endüstriyel Strateji ve Politikası için Bölüm Başkanlığı görevine getirildi.

Bu görevi 1986 yılına kadar sürdüren Derviş, aynı yıl Dünya Bankası’nın Avrupa, Ortadoğu ve Kuzey Afrika Bölgesi’nden sorumlu baş ekonomistliği görevine atandı. Orta Avrupa Departmanı’nda, 1987 yılından 1991 yılına kadar, direktör olarak görev yapan Derviş, daha sonra Kuzey Afrika Departmanlığı’nda direktör olarak görev aldı.

Derviş, daha sonra, Dünya Bankası’nın Ortadoğu ve Kuzey Afrika (MENA) Bölümü’nden sorumlu Başkan Yardımcılığı görevine getirildi. Kemal Derviş, Mayıs 2000 tarihinde Dünya Bankası’nda, küresel düzeyde yoksulluğun azaltılması programları ile ekonomi idaresi ve politika konuları için global iletişimden sorumlu Başkan Yardımcısı görevine getirildi. 
     
Son olarak Dünya Bankası başkan yardımcılığı görevine getirilen Derviş, Şubat 2001’de yaşanan ikinci ekonomik krizin ardından 1 Mart 2001’de Türkiye’ye geldi. Kaolisyon liderleri, Dünya Bankası Başkan Yardımcısı Kemal Derviş’in, dışardan devlet bakanı olarak atanmasına karar verdi.
Derviş, bakanlık görevi süresince sık sık bakanlıklar arasında eşgüdümsüzlük sorunundan şikayet etti. Derviş, siyaseti seveceğini tahmin etmediğini, ancak dünya görüşüne yakın bir siyasi partiyi destekleyebileceğini söylemişti. 
     
Derviş, Mayıs ayı başlarında “Seçim tarihi belirlenmeli” diyince hükümet ortakları tarafından eleştirilmişti. Derviş, MHP tarafından da hükümetin dördüncü ortağı olmakla suçlanmıştı. Kemal Derviş, Hüsamettin Özkan’ın DSP’den istifasıyla başlayan süreç sonrasında 11 Temmuz tarihinde bakanlık görevinden istifa etmiş ancak Başbakan Ecevit ile Cumhurbaşkanı Sezer’in devreye girmesi üzerine, istifasını geri almıştı.

KEMAL KILIÇDARDOĞLU: AKP'LİLERİN BELALISI

Hürriyet
1971 yılında Ankara iktisadi ve Ticari ilimler Akademisinden mezun oldu. Maliye Bakanlığı'nda hesap uzmanı olarak çalıştı ve Fransa'ya gönderildi. 1983'e kadar bu görevi sürdürdükten sonra Gelirler Genel Müdürlüğü'ne daire başkanı oldu. Daha sonra aynı Genel Müdürlükte, genel müdür yardımcısı olarak görev yaptı.

1991 yılında, Bağ-Kur, 1992 yılında da SSK Genel Müdürlüğü'ne atandı. Kısa bir süre Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığında müsteşar yardımcılığı da yapan Kılıçdaroğlu, Ocak 1999 ayında kendi isteği ile SSK Genel Müdürlüğü'nden emekli oldu.

8. Beş Yıllık Kalkınma Planı çalışmalarında, "Kayıtdışı Ekonomi Özel İhtisas Komisyonu" Başkanlığını yaptı. Hacettepe Üniversitesinde öğretim görevlisi olarak çalıştı. Türkiye iş Bankası Yönetim Kurulu üyeliği görevinde bulundu.

Halen İstanbul milletvekili olan Kılıçdardoğlu TBMM Genel Kurulu'nda yaptığı çarpıcı konuşmalarla öne çıktı. Ancak asıl ününü AKP'lilerin belalısı olarak kazandı. Önce AKP Genel Başkan Yardımcısı Şaban Dişli sonra diğer Başkan Yardımcısı Dengir Mir Mehmet Fırat'la yaptığı düellolardan halk gözünde galip çıktı. Bu düelloların ardından da zaten iki AKP'li görevlerinden istifa etti. Kılıçdardoğlu son olarak Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek ile ekrana çıktı. Ancak partisi Gökçek'i yine aday gösterdi.

GÜRSEL TEKİN: ÇARŞAFLI CHP'LİLERİN MİMARI

Hürriyet
Gürsel Tekin, 1964'te Ardahan'da doğdu. Kars'ta lise öğrecisi iken politikaya adım attı ve CHP Gençlik Kolları'nda faaliyet göstermeye başladı.
Erzurum Atatürk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi'ni kazandı ama eğitimini tamalayamadı ve ailesiyle birlikte İstanbul'a yerleşti. 1984'te Sosyal Demokrat Halkçı Parti'de (SODEP) görev aldı. Daha sonra SHP'ye geçti.
1989 ve 1994 dönemlerinde Kadıköy Belediyesi'nde Meclis Üyesi oldu.
1995'te iki parti birleşince 15 yıl sonra CHP'ye geri döndü. 1994-1997 arasında Kadıköy Belediyesi Encümen başkanlığı yaptı. 1997 ise Kadıköy Belediye Başkan Yardımcısı oldu.

CHP'nin baraj altında kaldığı 3 Kasım 2002 döneminde ise CHP İstanbul İl Başkan Yardımcılığı görevini yürüttü. 2005'e kadar sürdürdüğü bu görevi sırasında Kadıköy Belediye Meclis Üyeliği, Belediye Başkan Yardımcılığı ve Büyükşehir Belediyesi Meclis Üyeliği görevleri yaptı.

Halen CHP İstanbul il başkanlığını yapan Tekin son olarak Baykal'ın çarşaflıları CHP üyesi yapma projesinin mimarı olarak dikkati çekti.

ERCAN KARAKAŞ: TEORİSYEN SOSYAL DEMOKRAT

Hürriyet1945 yılında Çanakkale’de doğdu. İstanbul’da başladığı yükseköğrenimini Almanya’da Makine Yüksek Mühendisi olarak tamamladı. Sonra bir süre Duisburg Üniversitesinde Sosyal Bilimler bölümüne devam etti.

Almanya’da bulunduğu yıllarda Türk işçi ve ailelerine sosyal danışmanlık yaptı. Almanya Sosyal Demokrat Partisi'nde (SPD) on yıl değişik kademelerde çalıştı. Avrupa’daki sosyal demokrat Türklerin kurduğu Avrupa Sosyal Demokrat Halk Dernekleri Federasyonu’nda (HDF) dört dönem genel başkanlık görevinde bulundu.

Türkiye’ye döndükten iki yıl sonra 1986 yılında SODEP-HP birleşmesinde İstanbul’da SHP’ye katıldı. Önce il sekreterliği görevi yaptı. Sonra üç kez İstanbul İl Başkanlığına seçildi. Daha sonra Parti Meclisi, Merkez Yürütme Kurulu üyeliği ve Genel Sekreter Yardımcılığı görevlerinde bulundu.

Ekim 1991 seçimlerinde İstanbul üçüncü bölgeden Milletvekili seçildi. Üç yıla yakın bir süre TBMM’de SHP grup başkanvekilliği yaptı. İki yıl Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclis üyeliği ve daha sonra AGİK Parlamenterler Meclisi üyeliği görevinde bulundu. Ayrıca 50'nci Hükümette Kültür Bakanlığı yaptı.

1994 yılının sonunda bir grup sosyal demokrat aydınla birlikte “Sosyal Demokrasi Vakfı”nı (SODEV) kurdu. Vakıfta Yönetim Kurulu Başkanlığı görevine getirildi.

Sinema oyuncusu Müjde Ar'la evli olan Karakaş, 2008 Kasım'da yeniden Cumhuriyet Halk Partisi'ne döndü.









Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!